Novosti
USPOREDBA ČETIRIJU AGLOMERACIJA

Zagrebačke plaće 40 posto veće od osječkih
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Vezani članci

MEDIJALNA NETO PLAĆA 5435 KUNA

Većina ima plaću manju od 5436 kn

Od 114.483 poduzetnika, koliko je podnijelo godišnji financijski izvještaj za 2016. godinu, njih 64.789 (56 posto) imalo je sjedište na prostoru obuhvaćenom urbanim aglomeracijama Rijeka, Split, Osijek ili Zagreb, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za čak 7,5 posto.

Najviše je poduzetnika na području Urbane aglomeracije Zagreb (45.005, udio u RH 39 %), a najmanji u Urbanoj aglomeraciji Osijek (3532, udio u RH samo 3,1 posto). Kod 64.789 poduzetnika čije je sjedište u jednoj od četiriju urbanih aglomeracija, bila su 503.934 zaposlena, što je prosječno 7,8 zaposlenih po poduzetniku. Od toga je najviše zaposlenih bilo kod poduzetnika s područja UA Zagreb (375.978), što je u prosjeku 8,4 zaposlena po poduzetniku, a najmanje kod poduzetnika s područja UA Osijek (27.331), s tim da su poduzetnici UA Osijek na drugom mjestu prema prosječnom broju zaposlenih kod poduzetnika (7,7).

- U 2016. godini poduzetnici na područjima obuhvaćenim urbanim aglomeracijama iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 17,6 milijardi kuna. Najveći udio u RH prema većini rezultata imaju poduzetnici sa sjedištem u Urbanoj aglomeraciji Zagreb (64,7 %). Ukupan prihod koji je ostvaren u 2016. godini iznosio je 436,9 milijardi kuna, što je povećanje od pet posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu i udio od 69 % u ukupnim prihodima poduzetnika na razini RH. Poduzetnici s područja urbanih aglomeracija u 2016. godini iskazali su gubitak razdoblja u iznosu od 9,1 milijardu kuna što je 17,5 puta manje u odnosu na prethodno razdoblje (11 mil. kn), stoji u novoj analizi Financijske agencije (Fina).

Produktivnost poduzetnika znatno se razlikuje u aglomeracijama pa je ona mjerena iznosom dobiti/gubitka razdoblja po zaposlenom u Urbanoj aglomeraciji Zagreb veća tri puta u odnosu na aglomeracije Osijek i Split i dva puta u odnosu na Urbanu aglomeraciju Rijeka. Prema koeficijentu financijske stabilnosti, najbolja je Urbana aglomeracija Zagreb (0,99 %), dok je prema koeficijentu tekuće likvidnosti najbolja Urbana aglomeracija Osijek (0,31 %).

Najveća prosječna mjesečna netoplaća u prošloj godini obračunana je kod poduzetnika Urbane aglomeracije Zagreb i iznosila je 5890 kuna, odnosno 28,6 % više od iznosa prosječne mjesečne netoplaće zaposlenih kod poduzetnika Urbane aglomeracije Split, 14,2 % više od iznosa prosječne mjesečne netoplaće zaposlenih kod poduzetnika Urbane aglomeracije Rijeka te 39,9 % više od iznosa prosječne mjesečne netoplaće zaposlenih kod poduzetnika Urbane aglomeracije Osijek.

Eduard SOUDIL
Gradovi Osijek, Belišće, Valpovo i 16 općina u Slavoniji i Baranji

Financijski pokazatelji profitabilnosti poduzetnika s područja Urbane aglomeracije Rijeka (ekonomičnost redovnog poslovanja, rentabilnosti ukupne imovine neto te rentabilnosti vlastitog kapitala) bolji su u odnosu na financijske pokazatelje poduzetnika u ostalim urbanim aglomeracijama, dok je Urbana aglomeracija Zagreb iskazala najbolji pokazatelj rentabilnosti prometa neto. Urbanu aglomeraciju Osijek čine gradovi: Osijek, Belišće i Valpovo te općine: Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Petrijevci, Punitovci, Šodolovci, Tordinci, Vladislavci i Vuka.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

Najčitanije iz rubrike