Novosti
PIVO JE KORISNO ZA GOSPODARSTVO

Pivari stvaraju 1,8 % hrvatskog BDP-a
Objavljeno 26. listopada, 2017.

Industrija piva znatno pridonosi jačanju hrvatskog gospodarstva, pri čemu generira 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izravno i neizravno zapošljava 23.522 radnika, a po produktivnosti je iznad hrvatskog prosjeka, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati Studije Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Studiju o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo naručila je Hrvatska gospodarska komora (HGK), a izradio ju je EIZ u razdoblju od travnja do lipnja ove godine, kako bi ocijenio ukupni utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario u gospodarstvu u razdoblju od 2010. do 2015. godine. Predstavljajući rezultate studije, znanstvena suradnica EIZ-a i članica istraživačkog tima Marina Tkalec istaknula je da je u sektoru proizvođača piva u 2015., izravno i neizravno, stvoreno 4,2 milijarde kuna bruto dodane vrijednosti (BDV), što čini 1,8 posto hrvatskog BDP-a.

Proizvođači piva su neizravno preko distributera, pogotovo ugostitelja, u 2015. ostvarili 2,4 milijarde kuna BDV-a i zapošljavali oko 16 tisuća ljudi, što znači da se oko 50 posto ukupno indiciranih učinaka industrije piva odnosi na dodanu vrijednost koju ostvaruju ugostitelji i trgovci prodajom piva. Tkalec je navela i da je sektor proizvođača piva u 2015. u državni proračun uplatio 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednosti industrije piva 2,8 milijardi kuna poreza, što čini 1,9 posto ukupnih proračunskih prihoda. Podaci pokazuju, kako je navela, da je na svaku jedinicu poreza i doprinosa na plaću koju su proizvođači piva izravno uplatili u proračun neizravno uplaćeno još gotovo pet dodatnih jedinica poreza. Studija je pokazala i kako je pivarski sektor izravno i neizravno stvorio 23.522 radna mjesta, što je 2 posto ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015. godini.H

Možda ste propustili...