Novosti
ŽUPAN S ČELNICIMA HRVATSKOG CENTRA ZA RAZMINIRANJE

Osječko-baranjska županija za četiri godine - bez mina
Objavljeno 20. listopada, 2017.

Za četiri godine Osječko-baranjska županija bit će bez mina - čulo se u četvrtak na sastanku osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i dožupana Petra Lagatora s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Zdravkom Modrušanom i predsjednicom Upravnog vijeća HCR-a Đurđom Adlešić.

- Zadovoljan sam što su me izvijestili o roku potpunog razminiranja županije. Površine su velike i jako teško pristupačne, radi se o Kopačkom ritu, naplavnim površinama, šumama, uz bentove i rijeku mine više i nisu gdje su bile postavljene 1991. Zbog poplava na raznim poplavnim područjima i ostalog došlo je do premještanja cijelih minskih polja, pa se situacija na terenu ne slaže s kartama minskih polja koje imamo. Bitno je da će u četiri godine Osječko-baranjska županija biti potpuno razminirana, a vrijednost deminiranja procjenjuje se na pedeset milijuna eura, što je za nas odlična vijest - kazao je župan Anušić, dodavši kako želi napomenuti da je upravo iz Reginalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije još prije desetak godina pokrenuta inicijativa da se upravo sredstva za razminiranje osiguraju preko fondova EU, što inače nije bio slučaj.

U Osječko-baranjskoj je županiji početkom 2017. bilo 55 četvornih kilometara minski sumnjivih područja, a ove se godine “skida” pet četvornih kilometara, što je približno deset posto ukupne površine.

- Međutim, sada smo u velikom projektu Naturavita, gdje će biti otprilike 35 milijuna za razminiranje, i to isključivo Osječko-baranjske županije. Napominjem da u ovoj županiji nema više miniranih poljoprivrednih površina, nego su to uglavnom šumske površine - kazao je Modrušan te se osvrnuo na to kako je sada potpuno jasno da se do 2019. godine od mina neće moći očistiti cijela Hrvatska, kako se Hrvatska obvezala. Stoga će se tražiti produženje tog roka, a kao razlog neispunjavanja obveza naveo je kako prije nije bilo dovoljno novca. Prije se deminiranje financiralo iz državnog proračuna, a ove godine, prvi put, sa 62 posto sudjeluju fondovi EU dok ostatak ide ili iz državne blagajne ili od donatora.

- Za pohvaliti je Osječko-baranjsku županiju, gdje se od strane PU osječko-baranjske, HCR-a i nevladinih udruga sustavno educira o opasnostima. Posljednje, lakše, stradavanje civila bilo je 2013. u Šodolovcima, a u tom selu ove godine mislimo očistiti minski sumnjiv prostor - kazao je Modrušan. Đurđa Adlešić napomenula je kako su prije najugroženija skupina bili poljoprivrednici, a sada su to lovci. D.Pejić

ZA RAZMINIRANJE 298 MILIJUNA KUNA

- Sredstva za razminiranje osigurana su unutar Operativnog programa za konkurentnost i koheziju, ukupna vrijednost projekta je 298 milijuna kuna za razminiranje 27,5 kvadratnih kilometara, od čega je 8,1 kvadratni kilometar na području specijalnog rezervata unutar PP Kopački rit, a ostalo su površine unutar Regionalnog parka Mura - Drava. Minski sumjivo područje preostalo je na području Nemetina, znači, na području grada Osijeka, Darde, dijela Bilja i općine Petrijevci. Ukupno razdoblje provedbe je četiri godine, s tim da površine u Osijeku, Dardi i Petrijevcima trebaju biti riješene u prvoj godini provedbe projekta, a rješavanje 8,1 kilometra kvadratnog u Kopačkom ritu predviđeno je za sljedeće četiri godine - objasnila je Nataša Mateša Mateković, načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove i koordinatorica Sektora za međunarodnu suradnju i edukaciju HCR-a.

518

osoba poginulo je u minskim poljima od 1991. godine

1999

ukupno je ranjeno osoba od minsko-eksplozivnih sredstava

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković