Ekonomija
HRVATI REALNI ILI...

Muškarci za željeno radno mjesto traže manju plaću od žena
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Prema podacima servisa MojaPlaća u trećem kvartalu ove godine prosječna mjesečna netoplaća u Hrvatskoj iznosila je 5529 kuna, što je isto kao i u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine prosječna netoplaća je 2 % viša. Pribrojimo li netoplaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5768 kuna, što je također isto kao i u prethodnom kvartalu. Podaci su to istraživanja koje je proveo servis MojaPlaća.hr.

Što se tiče očekivanja o visini plaće ispitanici u prosjeku očekuju 5361 kunu, što je 3 % niže u odnosu na realnu prosječnu plaću u Hrvatskoj. U trećem kvartalu 2017., osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 121 % višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (71 % više od prosjeka), ljudskih potencijala (+36 %), te informacijskih tehnologija (+34 %). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-45 %), pomoćnim zanimanjima (-40 %) te radnici u uslužnim djelatnostima (-38 %). Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija, Turizma i ugostiteljstva, imaju u prosjeku 21 % nižu plaću od prosjeka. U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 12 % višu plaću od žena. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5845 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5205 kuna. U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna netoplaća muškaraca viša je za 1 %, a žene imaju istu plaću kao i prethodni kvartal.

Kroz servis MojaPlaća ispitanici koji pokazuju interes za rad na drugom radnom mjestu moraju odgovoriti koliku plaću očekuju, a zatim se taj podatak uspoređuje s realnim podacima o plaći u tom sektoru. “Rezultati ovog upitnika pokazuju da muškarci u većoj mjeri podcjenjuju plaću za željeno radno mjesto nego žene. U prosjeku, muškarci očekuju 4 % nižu plaću od one koja je realna, dok su žene točnije u procjeni i očekuju svega 1 % nižu plaću od one koju zaposlenici u tom sektoru realno i dobivaju. Očekivanu plaću u najvećoj mjeri podcjenjuju ispitanici s postdiplomskim (-15 %) i visokoobrazovani ispitanici (-11 %), dok je u najvećoj mjeri precjenjuju nekvalificirani, kvalificirani i visokokvalificirani radnici; oni očekuju da će im plaća biti 17 % viša nego što je to realno. Visinu plaće koja je najbliža onome što je realno, očekuju ispitanici sa srednjom stručnom spremom (1 % više)”, navode iz servisa MojaPlaća i dodaju kako stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće.

- Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 48 % višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 22 % višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 89 % u odnosu na srednju stručnu spremu. U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18 % nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 56 % višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6 % višu plaću od prosjeka, ali 29 % višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom” navode iz servisa.

Nadalje prema ovom istraživanju evidentno je kako najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu. Naime, visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 10 % više od prosjeka i iznose u prosjeku 6073 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5 .279 kuna (5 % manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu ista je kao i prosjek i iznosi 5534 kune, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi 3 % više od prosjeka i iznose 5716 kuna. Z.Rupčić

Radnici u najpopularnijoj kategoriji - turizmu, imaju 21 % nižu plaću od prosjeka

MANJA TVRTKA - MANJA I PLAĆA

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13 % ispod prosjeka i iznosi 4791 kunu, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 2 % niža od prosjeka i iznosi 5410 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5666 kuna i 2 % je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1000 zaposlenika; 4 % viša od prosjeka i iznosi 5727 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike