Kultura
PREDSTAVLJEN ROMAN SLATINSKOG AUTORA

Jukić: “Revanche” definitivno nije knjiga o nogometu!
Objavljeno 17. listopada, 2017.

SLATINA

U dvorani Hrvatskog doma u Slatini predstavljen je “Revanche”, slatinskog romanopisca Olivera Jukića. Riječ je o svestranom doktoru znanosti u području telekomunikacija, autoru više od 30 znanstvenih i stručnih radova, dva visokoškolska udžbenika o telekomunikacijskim mrežama i građi računala te romana “Sudačka nadoknada”. Pobjednik je Natječaja za kratku priču – satiru Slavko Kolar 2016. Jukić je dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, a preostali su mu još posljednji ispit i diplomski rad dvogodišnjega Sustavnog studija duhovnosti, sastavnice Karmelskog studija duhovnosti pri Papinskom institutu Teresianum u Zagrebu.

Autorova životna svestranost ogledala se i u dvosatnom predstavljanju. Moderator Milo Jukić, urednik “Sudačke nadoknade”, neformalno je razgovarao s ljudima za koje se znalo da imaju što reći o Oliveru Jukiću, o aktivnostima kojima se bavi u slobodno vrijeme, o povijesti nogometa u Slatini kao sporednoj temi romana, o knjigama i izdavaštvu i dr.

Tako je prva sugovornica bila urednica knjige te vlasnica izdavačke kuće Funditus, Tajana Obradović, i sama spisateljica, koja je priznala kako ju je osvojio prvi Jukićev roman te da nije bilo potrebe za većim zahvatima u roman “Revanche”.

– Kad je izišla “Sudačka nadoknada” razgovarali smo o budućim projektima i rekao sam da bih volio napisati nešto o Slatini između dva svjetska rata. Na jednom sam portalu pročitao članak o nogometnoj utakmici između slatinske Seneške i virovitičke Vegeške, koju je slatinski klub izgubio, pa je dogovoren revanš. Učinilo mi se prikladnim u dva tjedna između utakmica ubaciti radnju koja bi dočarala ozračje toga vremena u malom gradiću S. Neki likovi, mjesta i događaji u romanu su stvarni, ali knjigu ne treba uzimati kao izvor povijesnih spoznaja. Okvir je nadmetanje dva nogometna kluba, ali to definitivno nije knjiga o nogometu - rekao je Jukić.

Osim autora, o romanu su govorili i promotor “Sudačke nadoknade” prije nešto više od dvije godine i aktualni gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, bivši nogometaš i poznavatelj slatinskih sportskih prilika Dragan Kraljik te ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Ana Knežević.

Jukić je s prijateljima pripremio i glazbeni dio promocije pa je uz gitaru otpjevao nekoliko pjesama iz svojih srednjoškolskih i studentskih dana, a posebno su s hrvatskim starim šlagerima nastupili glazbenik Fikret Balić i pjevač Dražen Čižek.

Petar ŽARKOVIĆ

roman

O SLATINI IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike