Novosti
POLICIJA KOD TOMAŠEVIĆA PRONAŠLA I ORUŽJE

Županu kaznena prijava za nasilje nad suprugom
Objavljeno 5. listopada, 2017.

Požeško-slavonska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 56-godišnjeg požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića zbog nanošenja tjelesne ozljede svojoj supruzi te mu je izrekla i zaštitnu mjeru zabrane približavanja žrtvi u trajanju od osam dana.

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da se Tomašević 2. listopada, u večernjim satima, nasilnički ponašao prema 56-godišnjoj supruzi, zbog čega ga je kazneno prijavila za kazneno djelo “tjelesna ozljeda” te prekršajno zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Nezakoniti pištolj

Policija je Tomaševiću oduzela pušku za koju posjeduje oružni list te pištolj koji je neovlašteno posjedovao, zbog čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog sukladno Zakonu o oružju.

Tomašević se u srijedu navečer očitovao priopćenjem u kojem je napisao kako su u protekla dva dana o njemu i o problemima u njegovoj obitelji u javnost plasirane mnoge dezinformacije i neistine te dodao da je u njegovu braku bilo problema, ali da su razmirice bile isključivo verbalnog karaktera. “Odgovorno i s punom čašću tvrdim da nisam udario suprugu”, ustvrdio je.

Njegova supruga izjavila je novinarima da je dugo u tišini trpjela fizičko i verbalno nasilje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da mu je supruga požeškog župana pisala vezano uz suprugovo obiteljsko nasilje te istaknuo da mu na taj mail njegovi suradnici nisu skrenuli pozornost jer ga “očito nisu percipirali kao dovoljno relevantan u šumi mailova koji svakodnevno pristižu”, zbog čega je izrazio žaljenje te poručio da očekuje da se svi navodi provjere.

Nakon što je policija u utorak potvrdila da je Tomašević priveden, Nacionalno vijeće HDZ-a je na telefonskoj sjednici istog dana odlučilo raspustiti županijsku organizaciju požeško-slavonskog HDZ-a.

“Verbalni karakter”

- Prije svega, osjećam potrebu da se ispričam hrvatskoj javnosti, a posebno stanovnicima Požeško-slavonske županije, čiji sam župan, zbog mnoštva neistina o meni koje su u protekla dva dana objavljivane. Časnu dužnost na koju su me izabrali obnašao sam i dalje ću obnašati odgovorno, savjesno i predano - poručio je Tomašević u priopćenju.

“Istina je da je i u mom braku bilo problema. No, bračne razmirice bile su isključivo verbalnog karaktera. Posljednja takva prepirka dogodila se prije dva dana i, nažalost, pretvorila se u masovno širenje dezinformacija i krajnjih neistina prikazujući me kao nasilnika. Odgovorno i s punom čašću tvrdim da nisam udario suprugu. Ta činjenica vidljiva je iz medicinske dokumentacije supruge nakon pregleda u požeškoj bolnici. Očekivano cijelu situaciju pokušavaju iskoristiti u suprotnim političkim taborima potenciranjem neistina i dezinformacija te plasiranjem dodatnih. Njihov motiv moga blaćenja je isključivo plod dugogodišnje političke frustracije i izbornog gubitništva i njih istina ne zanima. Istinu o zbivanjima u mojoj obitelji znamo moja djeca, ja, pa i moja supruga unatoč onome što je izjavljivala. Žao mi je što je učinjena šteta našoj obitelji”, napisao je župan Tomašević. Ispričao se i “svojim prijateljima iz Hrvatske demokratske zajednice jer se plasiranjem neistina i tendencioznim tumačenjima nastojalo naštetiti našoj stranci”.

O raspuštanju požeško-slavonskog HDZ-a na konferenciji za novinare u četvrtak je govorio stranački povjerenik Željko Glavić, inače i ravnatelj požeške bolnice.

- Zadaća povjerenika i povjerenstva je da se u roku od šest mjeseci priredi i održi izborna skupština na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije te izabran i novi predsjednik ŽO. To je odluka koja je uslijedila zbog poznatih događanja u posljednje vrijeme, neka od tih još su atraktivna u medijima. To je bio izravan povod donošenju ovakve odluke. Do sada nismo imali takav slučaj, pa ćemo samu proceduru morati još razraditi i cijeli postupak završiti u nekoliko mjeseci - rekao je povjerenik Glavić ne precizirajući na koji će se način birati delegati općinskih i županijskih odbora.

H/AGM Kruna

Željko Glavić

povjerenik HDZ-a za Požešku županiju i ravnatelj požeške bolnice

BOLNICA JE JAVNOSTI PRIOPĆILA ČINJENICE

Na sastanku HDZ-a u Zagrebu, kaže Glavić, nije se raspravljalo o ishodu cijele situacije, nego samo o raspuštanju i imenovanju povjerenika. “Kakav će se stav zauzeti u slučaju župana Alojza Tomaševića ostaje na stranačkim organima i sve je još u tijeku. Nema pojedinačnih stavova i predsjednik stranke Andrej Plenković još je u utorak vrlo jasno rekao stav HDZ-a o tom problemu i općenito o postupanju kad su takvi problemi u pitanju. Postoje događaji i postupci koji se ne toleriraju u javnom prostoru i tako se HDZ postavio i na ovom problemu. Iako te vrste problema imaju dva aspekta, jedan je javno-politički, a drugi je pravosudni, a o ovom prvom stranka se vrlo jasno odredila”, rekao je povjerenik Glavić, koji je dodao da je Opća županijska bolnica Požega vrlo jasno rekla o čemu se radi kod ozljeda županove supruge. “Kako je to nastalo, to će istražiti policija i drugi istražni organi. Liječnik ne može nikada sa sigurnošću tvrditi kako je nešto nastalo, a ono što smo priopćili javnosti su činjenice”, rekao je Glavić.