Novosti
STAMBENI KREDITI

Slavoncima desetak posto subvencija za stanove i kuće
Objavljeno 2. listopada, 2017.
u posljednje dvije godine samo s područja Osječko-baranjske županije otišlo je više od 13 tisuća osoba

U priči oko iseljavanja iz Hrvatske, posebice s područja Slavonije, a ono je potkrijepljeno informacijom kako je u posljednje dvije godine samo s područja Osječko-baranjske županije otišlo više od 13 tisuća osoba, ima ipak i mladih koji ovo područje ne namjeravaju napustiti.

Potvrđuju to namjerom kupnje stambenog prostora i odazivom projektu u kojemu država subvencionira stambene kredite.

Poznato je kako je Vlada RH za poticanje kupnje prve nekretnine mladim osobama osigurala 17,5 milijuna kuna. Omogućava se kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu ukupan iznos do kojega država sufinancira kredit ne premašuje 100.000 eura. Rok otplate kredita ne može biti kraći od 15 godina. Za subvencioniranje se mogao prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretninu, kao i njegov bračni drug.

Vlada je pozvala da se u kreditiranje uključe i domaće banke kako bi se osigurali povoljniji kreditni uvjeti od uobičajenih na tržištu. Odnosno kamata za ovu namjenu ne smije biti veća od 3,75 posto. U ovo subvencioniranje uključilo se deset banaka - Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Najniža stopa

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite - 3,35 posto.

I dok je sada na potezu Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja obrađuje (i odobrava) zaprimljene zahtjeva, iz banaka dobivamo jasnu potvrdu kako doista postoji zanimanje za kupnjom stanova i kuća na području Slavonije.

Tako iz Erste banke saznajemo da se od ukupno 316 kreditnih zahtjeva predanih u APN, oko 12 posto odnosi na Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku i Brodsko-posavsku županiju. Kod Splitske banke udjel je 10 posto za subvencionirane stambene kredite koji dolaze iz slavonskih županija, a svi ti zahtjevi i jesu isključivo iz Osječko–baranjske županije.

Iz Zagrebačke banke izvještavaju kako su s područja Sjeveroistočne Hrvatske zaprimili 131 zahtjev za stambenim subvencioniranim kreditom, od kojih je s područja Osječko-baranjske županije dosad zaprimljeno 49 zahtjeva.

Najmanje slavonskih zahtjeva zaprimili su u RBA banci. Ondje je, naime, od ukupnog broja prispjelih zahtjeva 3,7 posto iz slavonskih županija.

1300 obrađenih

Trećina tog iznos (1,2 %) odnosi na Osječko-baranjsku županiju. Nažalost, jedina regionalna (slavonska) banka - Podravska uskratila nam je informaciju o broju zaprimljenih zahtjeva, no može se očekivati da su gotovo svi s područja Slavonije. Jednako tako, malo je vjerovati da će Slavonci predavati zahtjeve u Karlovačku ili Istarsku kreditnu banku.

Prema dostupnim podacima na razini cijele Hrvatske ukupno je predano gotovo 1900 zahtjeva, a do sada ih je obrađeno 1300.

Zbog povoljne dinamike zaprimanja zahtjeva u APN-u te pretpostavke da će osigurana sredstva u državnom proračunu namijenjena za subvencioniranje biti dostatna za sve dosadašnje prijave kao i za sve zainteresirane u ovom trenutku te da ne postoji više bojazan da bi klijenti samo jedne banke mogli iskoristiti sva predviđena sredstva za subvencije, ukinuta je odluku o raspodjeli sredstava osiguranih za subvencioniranje kredita. Njome je bilo predviđeno između ostalog raspoređivanje sredstava po kreditnim institucijama, i to na način da se ograničava isplata ukupno najviše do 20 posto osiguranih financijskih sredstva predviđenih za subvencioniranje po pojedinoj banci.

Dario KUŠTRO
SVEJEDNO JE - KUĆA ILI STAN

Također, u želji da se sva dostupna sredstva iskoriste za zadovoljavanje trenutnih potreba mladih obitelji bez obzira na vrstu nekretnine ukida se i raspodjela sredstava kojom se ukupna sredstva namijenjena subvencioniranju dijele u omjeru 75 posto namijenjenih kupnji stana i 25 posto namijenjenih za kupnju ili gradnju kuće.

1896

zahtjeva je iz svih deset kreditnih institucija predano APN-u

Možda ste propustili...