Sport
GOLEMO RAZOČARANJE U SLAVONIJI

Što je važnije?
Vrhunski travnjak ili
vrhunska atmosfera?
Objavljeno 24. rujna, 2017.
Travnjak Gradskog vrta i prije je bio sporan, ali uvijek je osposobljen. No, HNS je donio konačnu odluku i "ukrao" Slavoniji nogometni spektakl

Egzekucija je, čini se, bila pripremljena i prije odluke Izvršnog odbora HNS-a. Nekoliko inspekcija, u kojoj je u jednoj od njih bio i sam izbornik Ante Čačić, pohodili su Gradski vrt i zaključili kako se na osječkom travnjaku ne može odigrati utakmica Hrvatska - Finska. Odluka je, podsjetimo, donesena 15 dana prije odigravanja utakmice, a nakon nekoliko dana kiše. Sadašnji izgled osječkog travnjaka kao argument u HNS-u objavili su na vlastitoj Facebook stranici. Podsjetimo, sve to 15 dana pred utakmicu. I nije prvi put da je osječki teren sporan, ali je ipak bio osposobljen.

Radili dan i noć

Sve to je podsjetilo neke od djelatnika osječkih Sportskih objekata kako se slična situacija dogodila i pred utakmicu Hrvatska - Wales, sredinom listopada 2012. I njoj su tada prethodili višednevni pljuskovi pa su “stručnjaci za nogometne travnjake” lakonski ustvrdili kako je nemoguće osposobiti teren. Ipak, teren je pripremljen za tu utakmicu. Kako? Podsjetio nas je jedan neimenovani djelatnik Sportskih objekata:

- Bolje poznamo strukturu terena u Gradskom vrtu nego netko iz Zagreba. Radili smo više od 12 sati dnevno. Dolazili smo na stadion i bušili rupu po rupu na terenu ne bi li voda nestala s njega. I to ne jedan dan, nego tako svaki dan. I uspjeli smo.

Sve ostalo je povijest. Hrvatska je na travnjaku Gradskog vrta “samljela” Wales predvođena Garethom Baleom. I to je jedan od razloga zbog čega je HNS pogriješio. Nigdje u Hrvatskoj, sigurni smo, ne bi uložio nadljudske napore samo da bilo koja hrvatska reprezentacija, ne samo nogometna, ima zadovoljavajuće uvjete. I sada je u skladu s tim bio prijedlog da se promijeni domaćinstvo utakmice Osijek - Istra 1961 pa da se utakmica igra u Puli, samo da se dobije na vremenu. I budite uvjereni, radilo bi se dan i noć, a uključeni bi bili svi treneri NK Osijek i svi iz osječke nogometne obitelji. Tako je uvijek kada u Slavoniju dolazi reprezentacija. Sasvim suprotno je, primjerice, bilo u Splitu uoči famozne utakmice Hrvatska - Italija, na Poljudu, kad je tadašnje vodstvo Hajduka “predalo ključeve” HNS-u i time opralo ruke od bilo kakve odgovornosti za organizaciju utakmice, pa u konačnici i za crtanje svastike. Ne znamo što će Hrvatsku dočekati u Rijeci. S Kvarnera tvrde kako je reprezentacija dobrodošla, riječki kolege uvjeravaju nas kako će Rujevica, unatoč višim cijenama, sigurno biti ispunjena, a kakav će biti naboj i atmosfera, to ne mogu predvidjeti.

Nedostaje naboja

Suprotno recimo od nas iz Osijeka gdje smo apsolutno sigurni kako bi naši reprezentativci doživjeli povratak naboja o čijem je nedostatku Luka Modrić nakon utakmice s Turskom otvoreno progovorio. Jer, ovih dana javljali su se navijači iz svih dijelova Slavonije. Ne treba reći koliko je njihovo golemo razočaranje što Hrvatska ne igra u Osijeku. Ima, naravno, i onih koji su rekli “nikad više”. No, njihova ljutnja, sigurni smo, brzo će splasnuti. Plasman u Rusiju već bi sve okrenuo na početno stanje. U suprotnom, ljutnja će biti još veća.

Osječka atmosfera definitivno će najviše nedostajati igračima. Stoga čudi i navodna priča da je nekolicina od njih utjecala na Antu Čačića i da je upravo njihova želja bila igrati na boljem travnjaku na kojem se neće previše potrošiti tri dana pred važno gostovanje u Ukrajini. Jučer smo provjeravali na nekoliko strana i prema svim navodima igrači apsolutno nemaju, niti su imali, ikakav utjecaj na odluke gdje će se igrati utakmica. Odluka je isključivo uvijek i do sada bila na vodstvu HNS-a koji je ovaj put poslušao razmišljanje izbornika Čačića koji očito nema osjećaja za to što njegovim igračima u ovome trenutku treba. Vrhunska atmosfera ili vrhunski teren?

Krešimir LACKOVIĆ
RUJEVICA POGODUJE FINCIMA

Najnovija vremenska prognoza kaže kako će na dan utakmice Hrvatska - Finska i nekoliko dana ranije u Rijeci padati kiša! Riječki će teren to sve pretpostavljamo podnijeti, ali pitanje je hoće li to potjerati i neke od gledatelja? Inače, teren Rujevice kombinacija je prirodne i umjetne trave, što je i europski trend. Mnogi klubovi prakticiraju takvu vrstu travnjaka, posebice u lošim vremenskim prilikama. Znači, najviše ih je u Skandinaviji. Stoga, zapravo, rujevački travnjak pogodovat će finskim nogometašima.

JE LI SADA I MAKSIMIR NEUVJETAN?

Bez obzira na to što su iz HNS-a Osijeku obećali sljedeće utakmice Hrvatskoj, ako je suditi prema ovom premještanju, ovaj dio Hrvatske može zaboraviti na domaćinstvo reprezentacije u mjesecima kada je više padalina. Koje su na primjeru susreta s Kosovom očito sada smetnja i maksimirskom stadionu. Zanimljivo će biti stoga gdje bi se, primjerice, igrala utakmica ako Hrvatska bude za plasman u Rusiju morala igrati dodatne kvalifikacije. Jer termini baraža su od 9. do 11., i od 12. do 14. studenoga. Trenutačno, ako je suditi prema HNS-u, samo Rujevica zadovoljava odigravanju u nepovoljnim uvjetima.

Možda ste propustili...

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

Najčitanije iz rubrike