Sport
HRVATSKA - FINSKA U RIJECI

Kockasti oduzeti Osijeku: Čačić je inzistirao na preseljenju
Objavljeno 22. rujna, 2017.
Je li moguće da je strah od “loše nivelacije terena” toliki da se Čačić boji kako sa zvijezdama Reala, Juventusa i Intera ne može pobijediti ni slabašnu Finsku?

Ostvarilo se ono što se danima kuhalo. Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza odlučio je domaćinstvo susreta Hrvatska - Finska preseliti iz Osijeka u Rijeku. Tako će posljednji domaći susret Hrvatske u kvalifikacijama za SP u Rusiji biti 6. listopada na Rujevici.

Odluka je donesena jer su se u vrhu hrvatskog nogometa preplašili mogućnosti lošeg terena u Gradskom vrtu početkom listopada. Premda aktualna vremenska prognoza kaže kako će tada biti ugodnih 20-ak stupnjeva, bez mogućnosti padalina. No, kako doznajemo, burno je bilo na sjednici Izvršnog odbora HNS-a, koji ovaj put nije bio jedinstven. Istina, nije bio ni podijeljen ili da je jedna strana bila preglasana. Naime, od devet članova IO sedam ih je glasovalo za preseljenje, jedan je bio protiv (dopredsjenik HNS-a i predsjednik ŽNS osječko-baranjskog Ante Vučemilović-Šimunović), a Davor Šuker bio je suzdržan. Navodno je na ostale članove Izvršnog odbora utjecao sam izbornik Hrvatske Ante Čačić, koji je bio na sjednici i inzistirao na preseljenju jer u suprotnom “ne bi mogao odgovarati za rezultat Hrvatske u tom susretu”. Izbornik se navodno požalio kako je u Gradskom vrtu loša “nivelacija terena”, da je trenutno u lošem stanju, a da mu uz to nitko nije mogao jamčiti kako će 6. listopada teren biti u redu. Tako se Ante Čačić, nakon što je s reprezentacijom sastavljenom od ponajboljih svjetskih igrača na njihovim pozicijama uspio dovesti u pitanje i sam plasman na Svjetsko prvenstvo, sada otvoreno uplašio da Hrvatska ne može više pobijediti ni Finsku, koja u našoj skupini zauzima pretposljednje mjesto, bez izgleda za plasman u Rusiji.

Odluku IO dodatno je objasnio izvršni direktor Saveza Damir Vrbanović.

- Nažalost, travnjak u Osijeku u jako je lošem stanju i u ovom periodu do utakmice to se ne može bitno promijeniti. Prioritet svih nas je reprezentacija i stoga nije bilo moguće bilo što drugo nego pokrenuti mehanizme prema FIFA-i, UEFA-i i Finskom nogometnom savezu da se promijeni lokacija. Ako izbornik i igrači žele najbolje uvjete, HNS im je dužan to omogućiti. Velik broj ljudi u IO emotivno je vezan uz Osijek i uz utakmice koje su do sada tamo prošle u sjajnom okruženju, i zato smo odmah zauzeli stav da jedna od prvih kvalifikacijskih utakmica u idućem ciklusu bude u Osijeku - poručio je Vrbanović.

Nakon ovakve odluke, s obzirom na najave posljednjih dana, i očekivane, oglasio se i NK Osijek. U priopćenju koje je potpisao direktor kluba Igor Galić ističe se žaljenje što reprezentacija neće ponovno biti domaćin u Gradskom vrtu, unatoč silnom uloženom trudu kako bi Kockaste dočekali najbolji mogući uvjeti za igru.

- Izuzetno nam je žao što nećemo moći biti domaćini i ugostiti reprezentaciju Hrvatske u utakmici s Finskom u kvalifikacijama za SP u Rusiji. Poduzeli smo doslovno sve što je s naše strane bilo moguće da se taj susret odigra na našem stadionu, nabavili i poseban stroj za isušivanje travnjaka, dali zaista maksimum u svakom pogledu i nadali se pozitivnom ishodu. Dakako da shvaćamo nezadovoljstvo i razočaranje ljubitelja nogometa u Osijeku i diljem Slavonije i Baranje, jer svi smo se veselili dolasku naših najboljih nogometaša, kojima smo uvijek bili dobri domaćini, što su i oni sami učestalo isticali. To je uvijek bio poseban događaj za sve nas, ali na vrijeme i neke okolnosti, ipak, ne možemo utjecati - stoji, između ostalog, u priopćenju u kojem se ističe i kako je interes reprezentacije uvijek na prvom mjestu te da se stoga ne žele ni sa kime svađati, prozivati ili podizati tenzije, unatoč tuzi i razočaranosti zbog ovakvog raspleta situacije.

Krešimir LACKOVIĆ/Goran ROGULJIĆ

Igor Galić

direktor NK Osijek

Poduzeli smo doslovno sve što je s naše strane bilo moguće da se taj susret odigra na našem stadionu

Možda ste propustili...

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

Najčitanije iz rubrike