Ekonomija
OPASNOST OD ŠIRENJA ZLATNE ŽUTICE

Krčenje zaraženih vinograda i sadnja novih novcem EU
Objavljeno 25. rujna, 2017.

Zbog štete koju je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od daljnjeg širenja te bolesti na nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu. Kako navodi u priopćenju, do sredine rujna u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja pregledali su 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta, uzeli 180 uzoraka te postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka, koji prenosi zlatnu žuticu.

“Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka pozitivni nalazi potvrđeni su u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda, na temelju kojega će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda. Za sada je donesena djelomična procjena u Istarskoj županiji, gdje će na temelju nje biti izdana rješenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda”, navode iz Ministarstva poljoprivrede i dodaju da je svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda osigurana mogućnost javljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH, koji će biti raspisan od 2. listopada do 1. prosinca 2017.

Tako se, napominju, EU novcem u okviru navedene operacije omogućava potpora za krčenje zaraženih vinograda te podizanje novih nasada vinograda.

Podsjetimo, zlatna žutica vinove loze – fitoplazma Flavescence dorée (FD), svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska nego i uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i ubrzo poprima razmjere epidemije te nanosi velike štete - gubitak grožđa i trajni gubitak zaraženih trsova. Prva pojava zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj potvrđena je 2009. Z.Rupčić

Prva pojava zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj potvrđena je 2009. godine