Novosti
ĐURO ĐAKOVIĆ

Predstavnik države ovlašten da glasuje za dokapitalizaciju
Objavljeno 23. rujna, 2017.

Vlada je u petak ovlastila predstavnika države u skupštini Đure Đakovića da glasuje za odluke kojima se otvara put za dokapitalizaciju toga društva putem Zagrebačke burze, odnosno izdanjem 12,5 milijuna novih redovnih dionica po najnižoj cijeni od 20 kuna za dionicu. Vlada je dala ovlast svom opunomoćeniku Zvonimiru Novaku, pomoćniku ministrice gospodarstva, da glasuje i za produljenje mandata postojeća četiri člana Nadzornog odbora za tri mjeseca.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je na sjednici Vlade da bi se dokapitalizacija provela na način da se na Zagrebačkoj burzi ponudi na prodaju paket od 12,5 milijuna novih redovnih dionica, pojedinačne cijene od 20 kuna. "Za kupnju tih dionica mogli bi se javiti svi ulagatelji koji bi za koji bi za taj paket ponudili najmanje pojedinačno 800 tisuća kuna", kazala je Dalić. Izdavanje će biti uspješno, kako je rekla, ako se unaprijed uplati i upiše svih 12,5 milijuna novih dionica. Dodala je da bi se odlukom skupštine dioničara isključilo pravo prvenstva postojećih dioničara da sudjeluju u ovoj dokapitalizaciji, a donijela bi se i odluka koja bi omogućila da se ne izdaje prospekt. "Ta odluka skupštine i ta dokapitalizacija pokrenuta je ponudom koju je podnio investitor Crni čelik. Hoće li se ta ponuda realizirati i hoće li doći do dokapitalizacije i upisa novih dionica, vidjet će se u jasnom i transparentnom burzovnom procesu", istaknula je Dalić. Proces dokapitalizacije, kako je dodala, može uspjeti samo i jedino ako paket od 12,5 milijuna novih dionica po najnižoj cijeni od 20 kuna bude uplaćen u cijelosti.

Prema obrazloženju iz vladine odluke, na sjednici glavne skupštine, koja se trebala nastaviti u petak u 19 sati, očekivao se protuprijedlog dioničara temeljem zaprimljene obvezujuće ponude tvrtke Crni čelik d.o.o., a na način da se donese odluka o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i izdavanjem novih dionica uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Tim prijedlogom namjerava se prikupiti 250 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital Đure Đakovića povećao na nešto više od 453 milijuna kuna. H

Možda ste propustili...