Kultura
RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA STJEPANA GRAČANA U MLU

Provokativno kiparstvo koje promatrača ne ostavlja ravnodušnim i igra na emocije
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Sve je vezano uz motive koje Gračan eksploatira, kaže Daniel Zec, autor izložbe

Retrospektivna izložba akademskog slikara Stjepana Gračana otvorena je u četvrtak, 21. rujna u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Iako se sam Gračan, zbog zdravstvenih razloga, nije mogao pojaviti na otvorenju, posjetitelje to nije omelo u naumu da među prvima razgledaju radove o kojima pričaju svi koji su ih uživo vidjeli.

Riječ je o kiparu čije je djelo ostavilo dubok trag u povijesti hrvatskog kiparstva zbog njegova specifičnog likovnog i kiparskog izričaja te radikalne figuracije. Gračanova ubojita poetika apsolutnog ekspresionizma nije izgubila na svojem intenzitetu ni na svojoj žestini i osjetljivosti za probleme suvremenog vremena, baveći se onom mračnom stranom naše zbilje.

Prošle je godine u Zagrebu u medijima ova izložba proglašena najprovokativnijom izložbom godine.

- Gračanovo kiparstvo i jest provokativno. Ono ne ostavlja posjetitelje ravnodušnim. Igra na emocije. Sve je vezano uz motive koje Gračan eksploatira. Mnoge reakcije posjetitelja su da se radi o nečem blasfemičnom ili preradikalnom, ali zapravo to nije ništa novo. Stjepan Gračan na likovnoj je sceni više od pedeset godina, stoga su takve reakcije i zakasnjele - rekao nam je viši kustos MLU-a Daniel Zec, ujedno i autor ove izložbe, koji je imao čast otvoriti izložbu s ravnateljicom Jasminkom Mesarić.

Umjetnost Stjepana Gračana vidimo, osjećamo i razumijemo kao dugi vremenski niz pojedinačnih kiparskih ostvarenja fokusiranih na mračne dijelove ljudskog opstanka i civilizacije koja svojom mašinerijom skokovito napreduje, drobi i prerađuje sve čega se dotakne. Od kraja šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas Gračan opsesivno širi i produbljuje prostor traumatskog djelovanja koje skulpture isporučuju gledatelju zgroženom njihovom ružnoćom i odbojnošću, zbunjujući i one profesionalno upućene u situaciju moderne i suvremene umjetnosti koja je još od vremena dadaizma izbacila iz prostora funkcije umjetničkog djela bilo kakvu vrstu ugode i ljepote, s kojima je umjetnost, po definiciji, stoljećima bila vezana - stoji u ulomku predgovora Zdenka Rusa u prošlogodišnjem katalogu izložbe “Stjepan Gračan, retrospektiva”.

Dodajmo da će posjetitelji ovu izložbu u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek imati prilike razgledati sve do 25. studenoga.

Adrian ANDREJEK

poetika

NIJE IZGUBILA NA SVOJEM INTENZITETU

Možda ste propustili...

U SPOMEN SVJETSKOM PUTNIKU I ISTRAŽIVAČU - MILKO KELEMEN (1924. - 2018.)

Maestro je do kraja isijavao neumornu stvaralačku energiju

55. GORANOVO PROLJEĆE U ZAGREBU, LUKOVDOLU, RIJECI I PAZINU

Maroeviću Goranov vijenac, Goran za mlade pjesnike studentici Mariji Dejanović

KORIZMENI KONCERTI ANSAMBLA LADO

Gospin plač u Slatini i u Slavonskom Brodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JASMINKA MESARIĆ, DOBITNICA POVELJE ZA DOPRINOS LUTKARSTVU

Svijet danas s poštovanjem gleda na ono što se događa u hrvatskom lutkarstvu

2

VALPOVAČKI VLASTELINI - VELIKI PROJEKT ČETIRIJU INSTITUCIJA

Četiri portreta prvi put u 250 godina napuštaju dvorac Authal

3

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Nakon svake skladbe gromoglasan pljesak popraćen je i usklicima