Kultura
RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA STJEPANA GRAČANA U MLU

Provokativno kiparstvo koje promatrača ne ostavlja ravnodušnim i igra na emocije
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Sve je vezano uz motive koje Gračan eksploatira, kaže Daniel Zec, autor izložbe

Retrospektivna izložba akademskog slikara Stjepana Gračana otvorena je u četvrtak, 21. rujna u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Iako se sam Gračan, zbog zdravstvenih razloga, nije mogao pojaviti na otvorenju, posjetitelje to nije omelo u naumu da među prvima razgledaju radove o kojima pričaju svi koji su ih uživo vidjeli.

Riječ je o kiparu čije je djelo ostavilo dubok trag u povijesti hrvatskog kiparstva zbog njegova specifičnog likovnog i kiparskog izričaja te radikalne figuracije. Gračanova ubojita poetika apsolutnog ekspresionizma nije izgubila na svojem intenzitetu ni na svojoj žestini i osjetljivosti za probleme suvremenog vremena, baveći se onom mračnom stranom naše zbilje.

Prošle je godine u Zagrebu u medijima ova izložba proglašena najprovokativnijom izložbom godine.

- Gračanovo kiparstvo i jest provokativno. Ono ne ostavlja posjetitelje ravnodušnim. Igra na emocije. Sve je vezano uz motive koje Gračan eksploatira. Mnoge reakcije posjetitelja su da se radi o nečem blasfemičnom ili preradikalnom, ali zapravo to nije ništa novo. Stjepan Gračan na likovnoj je sceni više od pedeset godina, stoga su takve reakcije i zakasnjele - rekao nam je viši kustos MLU-a Daniel Zec, ujedno i autor ove izložbe, koji je imao čast otvoriti izložbu s ravnateljicom Jasminkom Mesarić.

Umjetnost Stjepana Gračana vidimo, osjećamo i razumijemo kao dugi vremenski niz pojedinačnih kiparskih ostvarenja fokusiranih na mračne dijelove ljudskog opstanka i civilizacije koja svojom mašinerijom skokovito napreduje, drobi i prerađuje sve čega se dotakne. Od kraja šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas Gračan opsesivno širi i produbljuje prostor traumatskog djelovanja koje skulpture isporučuju gledatelju zgroženom njihovom ružnoćom i odbojnošću, zbunjujući i one profesionalno upućene u situaciju moderne i suvremene umjetnosti koja je još od vremena dadaizma izbacila iz prostora funkcije umjetničkog djela bilo kakvu vrstu ugode i ljepote, s kojima je umjetnost, po definiciji, stoljećima bila vezana - stoji u ulomku predgovora Zdenka Rusa u prošlogodišnjem katalogu izložbe “Stjepan Gračan, retrospektiva”.

Dodajmo da će posjetitelji ovu izložbu u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek imati prilike razgledati sve do 25. studenoga.

Adrian ANDREJEK

poetika

NIJE IZGUBILA NA SVOJEM INTENZITETU

Možda ste propustili...

ODSJEK ZA LIKOVNU UMJETNOST UMJETNIČKE AKADEMIJE

Izložba grafike splitskih studenata

“ISPRIČAT ĆU TI PRIČU - PRIČA O ANTIČKOM GROBU”

Timka Alihodžić: Arheolozima su detalji motivi za razmišljanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTVORENJE IZLOŽBE 20170621_141332 (2). U MLU

Tarwuk će magijom muzej “očistiti” od starih i instalirati nove duhove?!

2

PRVI VODIČ MUZEJA VALPOVŠTINE

Dočekali nakon 60 godina

3

U KONCERTNOJ DVORANI OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE KONTESA DORA

Božićni koncert našičkih učenika i profesora