Ekonomija
MOGU IH PREDLAGATI I GRAĐANI

Traži se hrvatski EY Poduzetnik godine
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Do 10. studenoga otvorene su prijave za titulu EY Poduzetnika godine. Riječ je o četvrtom hrvatskom izdanju te globalne nagrade namijenjene poduzetnicima, a protekle tri godine titulu EY Poduzetnika godine ponijeli su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita, Đuro Horvat iz Tehnixa te Marko Pipunić iz Žita.

Organizatori pozivaju što veći broj domaćih poduzetnika da svoje prijave dostave putem web-stranice tvrtke EY Hrvatska (www.ey.com/hr/eoy). Ove godine, uz osobne nominacije, priliku predlaganja kandidata za EY Poduzetnika godine imaju i svi zainteresirani građani.

“EY Poduzetnik godine jedinstveni je globalni projekt pokrenut prije više od 30 godina, a danas se održava u više od 60 zemalja diljem svijeta među kojima je i Hrvatska četvrtu godinu zaredom. Posebnost ovog programa njegova je svjetska završnica koja se tradicionalno održava u Monacu, a na kojoj sudjeluju svi nacionalni pobjednici”, ističu organizatori.

- Kada smo prije tri godine u Hrvatskoj pokrenuli program EY Poduzetnik godine htjeli smo ukazati na brojne pozitivne primjere i važnost poduzetništva za cjelokupno gospodarstvo. Broj prijavljenih kandidata, njihove uspješne poduzetničke priče te imena pobjednika dokaz su kako se hrvatski poduzetnici zaista imaju čime podičiti i imaju snagu istupiti na svjetsko tržište. Upravo je prilika za povezivanje i prezentaciju na svjetskoj pozornici na globalnoj završnici programa ono prema čemu je EY Poduzetnik godine poseban. Ovim programom tražimo kompletnu osobu koja može biti primjer drugim poduzetnicima u Hrvatskoj, posebice mladima kojima je potreban primjer da se u Hrvatskoj može uspjeti. Tu poruku vječito ponavljam, u Hrvatskoj se može uspjeti - rekao je Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

Nacionalni pobjednici u čitavom svijetu biraju se prema istim kriterijima ocjenjivanja, a na temelju kojih nezavisni žiri donosi konačnu odluku. Od prvog dana hrvatskog programa članovi žirija su poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Lajoš Žager, a Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, predsjednik je žirija. U radu žirija sudjeluju i dosadašnji dobitnici nagrade EY Poduzetnik godine Alan Sumina i Đuro Horvat, a ove godine pridružit će im se i Marko Pipunić.

- Ono što sam vidio u Monacu nastojat ću prenijeti na druge poduzetnike, a to je da se ne trebaju suzdržavati pri prijavljivanju na ovakve programe. Prema osobnom viđenju, ovo je jedna od najprestižnijih i najobjektivnijih dodjela nagrada i priznanja, gdje se stvarno ocjenjuje uspješnost osobe i projekta, a ne samo bilanca. Kandidatura i sudjelovanje u programu EY Poduzetnik godine pružili su mi drugačiji i širi pogled. Iskustvo koje nosim s ovog projekta meni je dalo novu širinu i novu viziju te nove ideje. Prije svega dalo mi je motivaciju za nove uspjehe - istaknuo je Marko Pipunić, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Žito d.o.o. D.Pav.

LANI OKUPILI 32 PODUZETNIKA

Posljednje hrvatsko izdanje okupilo je ukupno 32 poduzetnika koji su kumulativno zapošljavali 3513 osoba i čiji su kombinirani prihodi u trenutku prijave iznosili 3,4 milijarde kuna. Zbrajajući sva tri dosadašnja hrvatska izdanja navedene se brojke penju na više od 15.000 zaposlenih te prihode od čak 12,8 milijardi kuna. Posljednjim hrvatskim EY Poduzetnikom godine proglašen je Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito, koji je tako izborio mjesto među najboljim svjetskim poduzetnicima na završnici programa koja je okupila 59 nacionalnih pobjednika.

Dosad su titulu ponijeli Alan Sumina, Zoran Vučinić, Đuro Horvat i Marko Pipunić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVLAČENJE EUROPSKOG NOVCA

Za EU fondove nedostaje gotovo 3000 stručnjaka

2

POTPORE PROIZVOĐAČIMA

Za uzgoj junica 195 milijuna kuna

3

AMERIČKI TEHNOLOŠKI DIV

Apple je uplatio porezni dug Irskoj