Novosti
KRITERIJ EKONOMSKI NAJPOVOLJNIJE PONUDE

Novi zakon pojednostavit će javnu nabavu
Objavljeno 19. rujna, 2017.

Novi Zakon o javnoj nabavi u primjeni je od početka ove godine, pri čemu se kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, umjesto kriterija najpovoljnije, obavezno primjenjuje od 1. srpnja, i trebao bi pojednostaviti dosadašnju praksu, rečeno je u utorak na konferenciji “Javna nabava – primjena kriterija ekonomski najpovoljnije ponude” u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

“Od 1. srpnja ove godine u sustavu smo u kojem se obavezno primjenjuje kriterij ekonomski najpovoljnije ponude i smatramo da će se na taj način ostvariti najbolja vrijednost koju naručitelj očekuje. Osim za naručitelje, taj kriterij otvara i niz pogodnosti i za same poduzetnike koji sudjeluju u postupcima javne nabave”, rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, istaknuvši da je javna nabava prošle godine u hrvatskom BDP-u sudjelovala s 45 milijardi kuna.

To čini 13 posto ukupnog BDP-a Hrvatske, što je sedam postotnih bodova manje nego u državama Europske unije.

Mikuš Žigman navela je i da je kriterij ekonomski najpovoljnije ponude proteklih godina bio skromno zastupljen u natječajima javne nabave, s udjelom od samo tri posto.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić istaknuo je da je dosad ukupno zaprimljeno 678 žalbenih predmeta vezanih uz postupke javne nabave. Od primjene novog zakona, rekao je, radi se o 135 žalbi, od čega se 38 posto odnosi na dokumentaciju, a 48 posto na odluku o odabiru, dok je 24 posto žalbi odbačeno zbog neurednosti. Matešić je rekao kako ekonomski najpovoljnija ponuda ostaje najveći izazov za zakon, no i kako tek treba vidjeti kako će sve to funkcionirati u praksi.H