Novosti
HRVATSKO IZASLANSTVO U UN-U

Težnja miru i dostojanstvenom životu
Objavljeno 17. rujna, 2017.

Hrvatsko izaslanstvo na 72. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda boravi od 18. do 21. rujna. Predvodi ga premijer Andrej Plenković, a uz njega u New York putuje i ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić.

Glava tema rasprave OSUN-a je “Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu”, uz niz popratnih događaja na najvišoj razini. Kako je priopćeno iz Vlade RH, premijer Plenković će se Općoj skupštini UN-a obratiti u četvrtak, 21. rujna, no tijekom boravka u New Yorku sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom te održati i niz drugih bilateralnih sastanaka. Ministrica Pejčinović Burić sudjelovat će na skupu o reformi UN-a, sastanku ministara Frankofonije, sastanku na visokoj razini o posebnim mjerama zaštite od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, kao i na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije o Libiji, stoji u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Pejčinović Burić će nazočiti i otvaranju opće rasprave 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a te sastanku na vrhu Globalnog sporazuma za okoliš. Opća skupština Ujedinjenih naroda jedno je od šest glavnih tijela UN-a, sastavljeno od svih država članica (193), od kojih svaka ima jedan glas.

Ovaj je susret svjetskih čelnika i diplomata prometna i sigurnosna noćna mora za newyoršku policiju i niz federalnih agencija. Susret, koji počinje u utorak, zatvorit će ceste i dovesti tisuće policajaca i stotine prosvjednika na ulice Manhattana, područja koje pogađaju gužve i tijekom prosječnih radnih dana. “To je ekvivalent Super Bowlu sigurnosti”, istaknuo je J. Peter Donald, glasnogovornik newyorške policije, referiravši se na finale NFL lige američkog nogometa.

Američki predsjednik Donald Trump u New Yorku će biti u ponedjeljak i utorak, kad će se prvi put obratiti tijelu u kojem sjede svjetski čelnici.

Dodatnu sigurnosnu napetost ovom događaju donio je teroristički napad ručno izrađenom bombom koja je u petak u Londonu u punom vlaku podzemne željeznice ozlijedila 30 ljudi, iako nije potpuno eksplodirala. Planiran je i niz prosvjeda protiv Trumpa, a očekuje ih se još. U ponedjeljak će se održati skup protiv “bijelog supremacizma”, koji će započeti na Grand Central Terminalu, a lijeva aktivistička skupina Code Pink u utorak je organizirala marš prema sjedištu UN-a protiv Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ostali prosvjednici okupljat će se ispred UN-a kako bi prozivali specifične države i državnike, poput demonstranata protiv iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Protuteroristička jedinica newyorške policije zajedno s detektivima iz obavještajne zajednice i časnicima iz jedinica avijacije, luke, autocesta i prometa bit će na terenu cijeli tjedan. “To je puni asortiman osoblja iz gotovo svih dijelova policije”, naglasio je Donald. “Bit ćemo spremni na sve. Imat ćemo rezervne planove te rezervne planove za rezervne planove”, dodao je.

U osiguravanje događaja uključeni su i tajna služba, FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti, kao i druge federalne agencije. D.Pav./H

OBNOVLJEN SPOMENIK “MIR”

Premijer Andrej Plenković u srijedu će otkriti spomen-ploču o spomeniku “Mir” kipara Antuna Augustinčića, poklonu Hrvatske UN-u. Bit će organiziran i svečani prijam u povodu 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Spomenik “Mir” jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku, izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine obnovila.

Opća skupština UN-a sigurnosna je i prometna noćna mora za policiju