Novosti
VELIKI OBLAK CUMULONIMBUS DONIO PROBLEME ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Poplavljene ceste, kuće i podrumi, prekinuta nastava
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Obilna kiša poplavila je u ponedjeljak Zadar i veći dio Zadarske županije. Stradali su otok Ugljan, Starigrad Paklenica, Biograd, Nin...

U Zadru je kiša poplavila kuće i podrume, a zadarski Županijski centar 112 bio je zatrpan pozivima građana. Iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara. Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, dijelovi grada bili su bez struje, a poplavljene su ceste i podrumi. Poplavljeni su dijelovi zadarske bolnice, prokišnjavala je sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki poslovni prostori. Vatrogasci i službenici odvodnje imali su pune ruke posla. Mobilne mreže imale su ispade i povremene prekide u radu baznih stanica.

Nevrijeme koje je u nedjelju zahvatilo Istru u ponedjeljak se proširilo na zadarsko područje. Uzrok tolikim oborinama veliki je oblak cumulonimbus koji se “zalijepio” za Velebit, a budući da nije bilo vjetra, oblak je bio statičan, pun vlage i iz njega je lijevala kiša. Taj oblak je bio kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović. Izvijestio je da je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986., i to 352 litre po metru četvornom.

Zadar su u ponedjeljak poslijepodne posjetili premijer Andrej Plenković u pratnji nekoliko ministara te kasnije i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. U grad je poslana i vojska kako bi pomogla interventnim službama i građanima. Vladino izaslanstvo predvođeno premijerom održalo je sastanak s članovima kriznog stožera u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, nakon kojeg je premijer poručio da, srećom, nema ljudskih žrtava.

“To je ono najvažnije u ovome trenutku. Sve su ekipe na terenu i nastoje pomoći ljudima s crpkama te na druge načine i kako riješiti problem vode koja je ušla u kuće i podrume”, izjavio je Plenković nakon sastanka na kojem su ga zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić izvijestili o stanju u Zadru.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je vojska na raspolaganje Zadru stavila crpke koje se također mogu koristiti za ispumpavanje vode kako bi se što prije situacija sanirala i stavila pod kontrolu.

U nevremenu je u ponedjeljak poplavljen i cijeli otok Ugljan. Kiša i bujica poplavile su dvoranu i prizemlje OŠ Valentina Klarina u Preku i desetke kuća. Voda je ušla i u školu u Sutomišćici, a poplavljeni su ugostiteljski objekti, trgovine, trajektno pristanište, urušena je cesta do Ugljana, potopljene su brodice. H/D.Pav.

STRADALA ZADARSKA BOLNICA

U nevremenu je jako stradala zadarska bolnica, a za hitne pacijente organiziran je prijevoz u druge bolnice. Najviše je štete na zgradi kirurgije gdje su, od pet operacijskih dvorana, tri bile potpuno izvan pogona.

Možda ste propustili...