Novosti
JESENSKO ZASJEDANJE SABORA

SDP popušta: Izbor sudaca neće uvjetovati istragom o Agrokoru?
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora na Markovu trgu počinje 15. rujna, sukladno ustavnim rokovima. Hrvatskim građanima ono će ponuditi nekoliko zanimljivih tema, oko kojih će sigurno biti prijepora u saborskim klupama, ali i u javnosti.

Jedno od zanimljivijih sigurno je i sudbina imenovanja tri suca Ustavnog suda, koji već godinama, kada nekome od sudaca istekne mandat, trpi zbog međusobnih ucjena na relaciji oporbe i vladajućih. Kao što je poznato, SDP je glasovanje o sucima uvjetovao dogovorom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a iz istog je razloga onda za jesen pomaknuto i glasovanje o SDP-ovu zahtjevu za osnivanje povjerenstva.

Nema sumnje da su svi već pripremljeni i za postavljanje pitanja Vladi - aktualno prijepodne. To više što su i posljednja događanja oko premještanja ploče HOS-a s natpisom “za dom spremni” iz Jasenovca, kao i slovensko i mađarsko stopiranje hrvatskog zahtjeva za članstvom u OECD-u dobar materijal za raspravu i svađu u saborskim klupama. Kako je najavio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, za prvi dan predviđene su još dvije točke dnevnog reda i sjednice saborskih odbora, a s radom se nastavlja u utorak.

Kako nam je rekao saborski zastupnik Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a, očekuje ih nekoliko tema za koje smatra da će izazvati velik interes javnosti. Prije svega to je, kaže, pitanje poreza na nekretnine, odnosno njegove odgode. Što se tiče osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor, na tome će, kaže, SDP i dalje inzistirati. Na stranačkim će tijelima, dodaje, još jednom raspraviti hoće li to povezivati s izborom ustavnih sudaca ili ne, najavljujući kako ima još toga što bi se u sljedećih mjesec dana trebalo događati. Od proračuna i novog zakona o braniteljima, do godišnjeg izvješća o radu Vlade, gdje bi premijer trebao reći što su napravili u godinu dana. Kako je premijer Andrej Plenković u drugom tjednu nakon 15. rujna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, izvješće Vlade za 2016. godinu na dnevnom redu najvjerojatnije bi moglo biti 27. rujna.

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić kao neke od potencijalno najzanimljivijih točaka predstojećeg zasjedanja spominje prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i vjerojatan pokušaj vladajućih da zakonskim izmjenama omoguće čelnicima jedinica lokalne uprave i samouprave ostanak na vlasti i kada im proračun ne bude prihvaćen, gdje će, dodaje, i Most imati što reći. Tu je i konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, čiji je predlagač upravo Most.

- Što se tiče spora između HDZ-a i SDP-a oko istražnog povjerenstva o Agrokoru, tu imamo brojne utjecaje i lobije koji ga ne žele. S obzirom na dugi vijek jednog lošeg načina poslovanja i činjenicu da onih koji ne žele to povjerenstvo ima i u redovima SDP-a, nisam siguran koliko će taj uvjet dugo biti vezan uz izbor ustavnih sudaca. Nažalost, mislim da će i u redovima predlagatelja biti sve veći pritisak da se od toga odustane - zaključuje Šimić.

Igor BOŠNJAK

Peđa Grbin

SDP

INTERPELACIJE O HOS-ovoj PLOČI TE O PRIVATIZACIJI HEP-a

- Kao oporbeni političar vjerujem da će vladajući konačno shvatiti da Sabor nije njihovo “leno”, već da moraju raspravljati i o onome što predlaže oporba, zbog čega se nadam da će se vrlo skoro na raspravi u Saboru naći i dvije interpelacije. Jedna koja se tiče ploče koja je iz Jasenovca preseljena u Novsku i uporabe pozdrava “za dom spremni” i druga, bar jednako toliko važna, ako ne i važnija, u svezi s privatizacijom HEP-a i nacionalizacijom Ine. Ako vladajući ne izvrše svoje obveze, mi u SDP-u ne isključujemo pokretanje postupka o povjerenju Vladi. Jer to je jedini dokument koji nam omogućava da prisilimo vladajuće da se o određenoj temi raspravi - rekao nam je Grbin.

Miroslav Šimić

Most

NA PUNO TOGA TREBA DATI ODGOVORE

Uz Zakon o braniteljima te eventualni pokušaj učvršćivanja pozicije čelnika jednica lokalne uprave i samouprave, koje uz aktualno prijepodne drže građanima potencijalno najzanimljivijima, u Mostu kažu kako bi dosta rasprave mogla izazavti i odgoda Zakona o lokalnim porezima, čiji se dio odnosi na porez na nekretnine. Miroslav Šimić kaže da bi to u cjelini mogla biti jedna uobičajena, žestoka politička jesen. “Puno je tema prisutno u javnosti na koje treba dati odgovore i Most će tu biti prisutan, kao i oko poticanja otvaranja nekih novih”, rekao nam je Šimić, dodajući da unatoč tankoj većini vladajućih nove izbore - ne očekuje.

bogata jesen

BIT ĆE PUNO RASPRAVE I O POREZU NA NEKRETNINE

U USTAVNI SUD IDU ŠEPAROVIĆ, ARLOVIĆ I SELANEC

Prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se za ustavne suce izaberu dva dosadašnja suca Miroslav Šeparović i Mato Arlović te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec podržali su u srpnju, uoči saborske ljetne stanke, sukladno međustranačkom dogovoru, klubovi zastupnika SDP-a i HDZ-a, dok je Most najavio da će biti suzdržan. Tada je u ime Kluba SDP-a Peđa Grbin istaknuo da je postupak izbora kandidata za ustavne suce bio javan i transparentan, ali i ponovio stav SDP-a da neće glasati o njima dok se ne postigne dogovor u sabornici oko osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor.

Možda ste propustili...