Sport
PRVI PORAZ HRVATSKE NA EUROBASKETU 2017.

Drama na kraju utakmice
sretna za prvaka Europe
Objavljeno 5. rujna, 2017.
Košarkaši Hrvatske u osminu finala kreću s drugog mjesta skupine C

Nakon tri pobjede Hrvatska je doživjela prvi poraz na Eurobasketu. S(p)retniji je bio aktualni košarkaški prvak Starog kontinenta, koji je bolje odigrao samu završnicu izjednačenog dvoboja, koji je bio derbi kola i odlučivao tko će biti pobjednik C skupine.

Na kraju Španjolska je potvrdila “jedinicu“, a Hrvatska će u osminu finala krenuti s drugog mjesta, neovisno o ishodu posljednje utakmice protiv Češke, sutra (četvrtak) u rano poslijepodne. No, poraz ne treba shvatiti tragično, naprotiv, protiv reprezentacije koju ponovo mnogi vide na europskom tronu odigrali smo kvalitetno, pametno i hrabro, ali ipak i bez pravih rješenja u trenucima odluke. Ne treba zaboraviti da su Španjolci prethodne tri utakmice u prosjeku dobili 39 razlike, na kraju je ovih “+6“ protiv Hrvatske možda i više nego što su zaslužili, ali njihovoj pobjedi nema prigovora.

Furiozno otvaranje

Bilo je odmah jasno da obje momčadi neće krenuti sa svojim najjačim adutima na otvaranju. Hrvatski izbornik Aco Petrović dosta je toga izmiksao, pa su tako naše dvije “četvorke“ Šarić i Bender bile zadužene za kontrolu reketa i onemogućavanje braće Gasol. Nismo imali ni klasičnog playa (Ukić je imao problema s leđima), već je za organizaciju bio zadužen Simon, koji je i zabio prvi koš na utakmici, te je i kasnije bio vrlo raspoložen. Ponovo smo kao i protiv Crnogoraca sjajno otvorili, malo tko je očekivao da će Španjolska u 5. minuti biti bez ubačaja iz igre i imati zaostatak od 10:1. Suparnik je promašio prvih devet napada, prava je šteta što to nismo i bolje kapitalizirali. U 6. minuti bilo je najvećih 13:3, a potom su se razigrali i suparnici. Njihov izbornik Scariolo ubrzo je promijenio kompletnu petorku, a ona rezervna uhvatila je rezultatski priključak. Vodili smo gotovo do pred sam kraj prve četvtrtine, a u 9. minuti je naš izbornik Petrović zaradio tehničku, a valja zabilježiti da je u igru ušao i Buva, koji je prethodne tri utakmice bio navijač s klupe. Na isteku desete minuti smo prvi put u zaostatku (20:21), a gubili smo i tijekom druge dionice. U 18. minuti smo u najvećem minusu (28:38), ali smo do odmora uspjeli obraniti naš koš i postići četiri poena za 32:38.

Kobne posljednje sekunde

Bez ubačaja je u prvom poluvremenu ostao naš najbolji strijelac, Bogdanović nije realizirao ni jedan od svojih pet pokušaja. No, dobili smo Bojana u nastavku utakmice, u trećoj četvrtini je pokazao kakva je igračka i napadačka klasa. Nakon izgubljene lopte krenuo je silovito, zabio je 11 poena (tri trice) i Hrvatska je u 25.minuti ponovo povela. Suparnik je postajao sve nervozniji, ali i agresivniji, pa je tako suparnik iz bonusa izišao nakon nepune dvije minute posljednje četvrtine. U 35. smo imali i posljednje vodstvo (63:62), da bi suparnik sa šest poena u nizu stigao na prag pobjede. U završne dvije minute Petrović je snizio našu postavu na parketu, a teško smo zabijali, ali i primali. Tako smo dobili posljednju prigodu 92 sekunde prije kraja, kada je Pau Gasol (bez očekivanog učinka, šut 5-14) zaradio tehničku pogrešku, koju su suci zalijepili i Scariolu. To je sjajnog Šarića (18 poena, 13 skokova, pet asistencija) odvelo na liniju slobodnih bacanja, realizirao je sva četiri pokušaja i ponovo smo došli na prag pobjede (67:68). Imali smo nakon toga i napad, nismo realizirali dvije prigode i tako otvorili put suparniku da ostane na stopostotnom učinku. Kod 71:74 Bogdanović je dobio „bananu“ od J. Hernangomeza i 12 sekundi prije kraja Rubio je stavio oba bacanja i riješio neizvjesnost. Šteta, moglo je završiti i drugačije, ali izdanje Hrvatske, porazu usprkos, bilo je kvalitetno i ohrabruje pred oglede koji tek slijede.

Nino BENČINA
HRVATSKA                      73
ŠPANJOLSKA                  79

CLUJ – Dvorana Polivalentna. Gledatelja: 9000. Suci: Sahin (Italija), Anastopoulos (Grčka), Maestre (Francuska).

HRVATSKA: Krušlin, Popović 11 (1-2), Simon 9, Šarić 18 (5-6), Ukić, Žorić 6, Planinić, Bender 4, Buva, Ramljak, Tomas 10, Bogdanović 15.

ŠPANJOLSKA: P. Gasol 11 (1-2), Rodriguez 12, Navarro, Rubio 13 (7-8), M. Gasol 9, W. Hernangomez 2, Sastre 6 (1-2), Vives, Oriola 5 (2-2), San Emeterio 12 (4-5), Abrines, J. Hernangomez 9 (4-4).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 20:21, 12:17,22:15, 19:26

Dan odmora

Danas (srijeda) naši košarkaši, kao i sve selekcije i C i D skupine, imaju slobodan dan. No u srijedu se igra posljednje kolo u preostale dvije skupine. Parovi – A skupina: Slovenija – Francuska (13.45), Grčka – Poljska (16.30), Finska – Island (19.45); B skupina: Njemačka –Litva (13.45), Gruzija – Italija (16.30), Izrael – Ukrajina (19.45).

Možda ste propustili...

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

Najčitanije iz rubrike