Ekonomija
ULAGANJA U ŠUMSKU INFRASTRUKTURU

Milijun eura - prilika i za slavonske općine
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.
Općine okružene šumama moći će se javiti na natječaj i aplicirati za novac

Vrlo izdašan natječaj, u kojem je iznos potpore i do milijun eura u kunskoj protuvrijednosti koja se odnosi na izgradnju šumske infrstrukture, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Natječaj je to za provedbu podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tipa operacije 4.3.3. “Ulaganje u šumsku infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Kako navode u Agenciji, prihvatljivi troškovi su projektiranje, izgradnja i rekonstrukcija primarne i sekundarne šumske prometne infrastrukture - traktorski putovi i traktorske vlake, rekonstrukcija šumskih cesta, mostova i druge šumske prometne infrastrukture te kupnja šumskog i drugog zemljišta u maksimalnom iznosu od 10 posto od ukupnih prihvatljivih troškova. Na ovaj natječaj mogu se javiti šumoposjednici, udruženja šumoposjednika ili šumovlasnika i trgovačka društva te druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i jedinice lokalne samouprave, a iznos potpore je od 10.000 do spomenutih milijun eura.

Ovaj natječaj primamljiv je i Općini Strizivojna čiji je sav istočni dio okružen šumama. U slobodnoj interpretaciji, upravo te šume svojevrstan su početak spačvanskog bazena.

– Mnoštvo je natječaja na koje se prijavljujemo, a ovaj zvuči vrlo izdašno, nama interesantno. Jer, u njemu je predviđena i gradnja, sređivanje nerazvrstanih cesta koje vode do šuma, pa je vrlo vjerojatno da ćemo se prijaviti na ovo nadmetanje, jer imamo nekoliko šuma koje nemaju dobar pristup, pa bi te nerazvrstane ceste, u naravi poljske putove, prođemo li na ovom natječaju, sredili. Tako bismo pomogli i ovdašnjoj Šumariji i lokalnom stanovništvu, bar do razine nasutosti tih prilaza šumama. No, prije svega, moramo vidjeti što su za nas uvjeti, klauzule natječaja - kaže načelnik Općine Strizivojna Josip Jakobović.

Natječaj dobro zvuči i Općini Semeljci. Njihov načelnik Grga Lončarević kaže da je to zapravo bivši IPARD, a koji je sada pretočen u (pod)mjere programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

– Da bi se prijavio za ovakva sredstva lokalna samouprava mora biti vlasnik infrstrukture za koju se želi natjecati za sredstva, a Općina ima ingerencije samo nad nerazvrstanim cestama. Kroz IPARD smo napravili dvije nerazvrstane ceste, no to je preduvjet, morali smo biti njihovi vlasnici - podsjeća Lončarević.

Zahtjevi se podnose u izvorniku preporučenom pošiljkom s povratnicom ili neposredno na adresu Agencije. Rok za podnošenje zahtjeva je do 22. prosinca 2017. godine.

Suzana ŽUPAN
NATJEČAJ ‘TEŽAK’ 37,5 MILIJUNA KUNA

Kako ističu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 37,5 milijuna kuna, a intenzitet javne potpore po projektu iznosi 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike