Sport
INCIDENT NA DIVALTOVOJ

Gosti iz Beča nisu baš oličenje kulture
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Gdje je nestao čovjek - pjeva Goran Bare. Mi bismo mogli jučer reći: “Gdje su nestali Austrijanci”. Tijekom jučerašnjeg jutra i ranog popodneva, na dan utakmice Osijek - Austria, o navijačima bečkog kluba pričalo se kao o Jetiju. Svi znaju da postoje i da su stigli u Osijek, neki se kunu da su ih i vidjeli, ali nitko u to nije bio, bar do nekoliko sati pred utakmicu, sto posto siguran. Nije bio slučaj kao s navijačima Luzerna koji su nakon dolaska u Tvrđu pješice stigli do središta grada i tamo okupirali kafiće ispred osječke katedrale. Gostiju iz Beča bar masovno jučer ujutro nismo vidjeli na poznatim osječkim punktovima. Tek ponegdje kao da smo čuli neko malo poveće društvo kako govori njemački jezik. Radi li se baš o navijačima Austrije, teško je bilo za reći, jer nisu imali nikakva obilježja.

Iz Nogometnog kluba Osijek izvijestili su kako su iz bečkog kluba zatražili još 500 ulaznica za njihove navijače. Neposredno pred utakmicu na sjevernoj tribini Gradskog vrta, i inače namijenjenoj gostujućim navijačima, nije ih se skupilo baš 500, ali više od 300 sigurno ih je doputovalo iz Beča u Osijek. Uglavnom su stizali organiziranim autobusnim prijevozom, a samo manji broj njih kombijima, ili čak osobnim automobilima, a u pratnji policije, oni koji su došli autobusima, šest sati pred početak utakmice dopraćeni su do samog stadiona Gradski vrt, odakle su ipak mogli upoznati malo bolje Osijek. Nisu daleko došli, samo do Divaltove ulice gdje se, prema priči očevidaca, dogodio i incident. Kada su gostujući navijači, naime, zapazili nekolicinu Osijekovih navijača, nakon dobacivanja krenuli su i u naguravanje, na jednu i drugu stranu ulice počele su letjeti boce, no kada su se čule policijske sirene brzo se situacija smirila. 

Inače, navijači Austrije i nisu baš - cvijeće. Postoji i njihovo “desno krilo”, pa su tako tijekom prošlogodišnje utakmice s Romom na rimskom Olimpicu zabilježeni i rasistički ispadi, a vidljivo su izvjesili i zastavu koju su Nijemci koristili za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog njihovog ponašanja u delegaciji Austrije Beč stigao je i njihov specijalni čovjek zadužen za sigurnost koji je upozorio na moguće probleme.

Što se tiče osječkih navijača, osim onih koji su bili u korteu koji je organizirala Kohorta, uglavnom su se zagrijavali pred početak utakmice u obližnjim kafićima nedaleko od stadiona, a već sat vremena pred početak susreta krenuli su u “utrobu” Gradskog vrta. K.Lacković/G. Roguljić

BEČKI NAVIJAČI NISU BILI OPTIMISTI

Na austrijskom Kurieru objavili su najzanimljivije komentare navijača Austrije uoči susreta u Osijeku. Čini se kako i nisu baš bili pretjerani optimisti. Očekivanja su im uglavnom bila svedena na rečenice kako “viole” u Osijeku očekuje težak zadatak. Evo i nekih od komentara.

Tifosovero: Imamo težak, ali ne i nemoguć zadatak. Obrana Osijeka dobro stoji i vrlo je kompaktna, a naprijed su s trojicom vrlo opasni. Samo ako budemo imali točna dodavanja i brzo se otvarali prema naprijed imamo šanse.

Karambesi: Nedavno su izbacili PSV Eindhovena. Vrlo su jaki kod kuće. Bit će teško Austriji u sadašnjem sastavu.

Wurzelsepp: Očekujem tijesnu pobjedu za nas. Sve ostalo bit će jako loše za nas.

Aveiro Santos: Njihova obrana je zaista impresivna. A mi imamo problema u obrani. Moramo biti bolji u svim područjima negoli u prošlim utakmicama.

Tatsofast: Moramo odigrati dvije dobre utakmice. Inače zaboravite na Europsku ligu.

Papa_Breitfuss: Trebamo si izbiti iz glave da strahujemo od bilo koga, pa sada i od Osijeka. Nije važno kako se zove protivnik.

QPRangers: PSV je, mislim, bio previše siguran u svoj uspjeh i podcijenili su Osijek, što je njima bilo prilično uvredljivo. Mi sigurno tako nećemo podcjenjivati Osijek, pa će i oni morati drukčije odigrati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike