Kultura
U GRADSKOM MUZEJU VIROVITICA IZLOŽBA “KELTI U ZVONIMIROVU”

101 paljevinski grob latenske kulture i 42 kosturna groba bjelobrdske kulture
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

VIROVITICA

“Kelti u Zvonimirovu” naziv je izložbe postavljene u Gradskom muzeju Virovitica u sklopu obilježavanja Dana grada Virovitice – Rokova 2017., koju je na prigodnoj svečanosti otvorila zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

Zvonimirovo je mjesto u općini Suhopolje, nedaleko od Virovitice, koje se do 1991. zvalo Malo Obilićevo. Jugoistočno od sela 1992. otkriveni su nalazi bjelobrdske kulture, a u sustavnim istraživanjima arheologa zagrebačkog Instituta za arheologiju (Željka Tomičića i Marka Dizdara) od 1998. pronađen je 101 paljevinski grob latenske (keltske) kulture i 42 kosturna groba bjelobrdske kulture. Kelti su indoeuropski narod koji je tijekom 1. tisućljeća pr. Kr. iz Francuske osvojio veći dio Europe i Male Azije. Premda se u Hrvatskoj nalaze brojni lokaliteti s nalazima keltske kulture, sustavna istraživanja i iskapanja vrlo su rijetka.

Na groblju s dva horizonta pokopavanja u Zvonimirovu stariji horizont pripada latenskoj kulturi pa je to zasad jedino sustavno istraživano groblje toga vremena u sjevernoj Hrvatskoj.

Na otvorenju virovitičke izložbe o spoznajama o Keltima dobivenim na temelju arheoloških nalaza otkrivenih u Zvonimirovu govorile su autorica izložbe Silvija Salajić i ravnateljica virovitičkog muzeja Mihaela Kulej. Izložba u Gradskom muzeju Virovitice bit će otvorena do kraja rujna. P.Žarković

Iako se u Hrvatskoj nalaze brojni lokaliteti s nalazima keltske kulture, sustavna istraživanja i iskapanja vrlo su rijetka.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike