Novosti
PRIOPĆENJE IZ KONCERNA

Agrokor pozvao svoje dobavljače da sudjeluju u financiranju koncerna
Objavljeno 1. kolovoza, 2017.

Vezani članci

HRVATSKA UDRUGA POLJOPRIVREDNIKA

Prvim OPG-ovima stigao novac iz Agrokora

Agrokor je u utorak pozvao svoje dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe, odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura, izvijestili su iz tog koncerna.

U Agrokorovom priopćenju ističe se kako je ta kompanija 8. lipnja 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem (super priority) kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 milijuna eura, od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja. U tom kreditu, navodi se, kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe, odnosno pružanje usluga.

U ponedjeljak je na web-stranici Agrokora objavljen službeni poziv dobavljačima za sudjelovanje u toj tranši kredita. Zainteresirani dobavljači moraju ispunjavati nekoliko uvjeta, prije svega da prema Agrokoru ili povezanom društvu imaju nepodmirenu tražbinu s osnove isporučene robe ili pružene usluge koja je nastala prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave. Takva tražbina trebala je biti prijavljena izvanrednom povjereniku, kao i da za nju, prema razumnoj prosudbi izvanrednog povjerenika, postoji vjerojatnost da će biti priznata u postupku izvanredne uprave.

Nadalje, od dobavljača se traži se da su spremni s Agrokorom ili povezanim društvom sklopiti novi ugovor o isporuci robe ili pružanju usluga, uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci, u što su uključeni i svi komercijalni popusti.

Isto tako, ponuđena roba ili usluga prema količini, vrsti, kakvoći i drugim uobičajenim parametrima, mora biti takva da, prema diskrecijskoj ocjeni Agrokora, omogućava nastavak poslovanja. Dobavljači, također je jedan od uvjeta, moraju bit spremni pristupiti krovnom ugovoru o financiranju i prihvatiti sva prava i sve obveze koji proizlaze iz tog ugovora. Agrokor stoga poziva dobavljače koji ispunjavaju sve navedene uvjete da najkasnije do 25. kolovoza 2017., do 17 sati, daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju Agrokora, odnosno njegovih povezanih društava, uz istovremenu isporuku robe, odnosno pružanje usluga.

POLJOPRIVREDNICI OPTUŽILI RAMLJAKA ZA UCJENU

“Hrvatska Udruga poljoprivrednika H.U.P., u suradnji s pravnim stručnjacima, želi upozoriti hrvatsku javnost da je poziv koji je dobavljačima uputio privremeni upravitelj Agrokora Ante Ramljak, suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja i Ugovoru o funkcioniranju Europske unije”, stigla je ubrzo reakcija iz H.U.P.-a. “Na ovaj način izvanredni povjerenik ucjenjuje dobavljače koji imaju potraživanja prema Agrokoru”, kažu poljoprivrednici. “Na ovaj način izvanredni povjerenik, u svojoj ulozi državnog agenta imenovanog od strane Vlade Republike Hrvatske, na vrlo grub način zlorabi dominantnu, nazovimonopolsku poziciju”, stoji u priopćenju iz Hrvatske Udruge poljoprivrednika.

Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece