Novosti
MINISTAR RADA POTVRDIO

Ipak dozvole za još dvije tisuće stranih radnika
Objavljeno 23. srpnja, 2017.

Nezaposlenih je u Hrvatskoj i dalje izuzetno puno, no tržište rada suočeno je s problemom kvalificirane radne snage, posebice u građevini i ugostiteljstvu, zbog čega poslodavci iz tih sektora već dugo traže veće kvote za uvoz stranih radnika.

Njihove su želje djelomično sada i uvažene - ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je kako će biti odobreno povećanje kvote za uvoz radne snage u području graditeljstva za dvije tisuće dozvola. Bez toga, rekao je, građevinski sektor neće moći realizirati preuzete investicije. “Imali smo sastanak sa sindikatima i poslodavcima i u proceduru je upućen prijedlog da se, samo za građevinski sektor, kvota poveća za dvije tisuće radnih mjesta”, rekao je ministar. Povećanje kvote potrebno je, kazao je, kako bi građevinski sektor mogao realizirati preuzete obveze, odnosno investicije koje kreću na jesen, a s obzirom na to da u tom sektoru nema dovoljno domaće radne snage. Druge će sektore, dodaje, svaki zasebno analizirati, a ponajprije će se gledati na to da se aktivira domaće radnike, među inim i kroz programe prekvalifikacije, a u tom kontekstu ističe program “Od mjere do karijere”. Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7026 dozvola, a od toga je za graditeljstvo njih 2080. Prema procjenama, u građevinskom sektoru nedostaje više od 2000 radnika raznih profila, najviše zidara, tesara, armirača, montera suhe gradnje, keramičara i fasadera.

Hrvatska gospodarska komora predložila je pak da se nedostatak kvalificiranih radnika riješi slovenskim modelom - zapošljavanjem stranaca kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage.

- Turizmu nedostaje 2700 radnika unatoč tome što su 171.044 osobe nezaposlene. Za rješenje tog problema predlažemo uvođenje fleksibilnijeg modela određivanja kvota za zapošljavanje stranaca koji bi omogućio poslodavcima odobravanje zapošljavanja stranaca prema potrebi, tj. odobravanje zapošljavanja stranog radnika u situaciji kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage (tzv. slovenski model) - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović i podsjetio da je turizam naša najvažnija gospodarska grana koja čini gotovo petinu ukupnog hrvatskog BDP-a i u kojoj je zaposleno 6 – 7 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. “Dugoročno, rješavanje problema radne snage vidimo u uvođenju dualnog modela obrazovanja prema uzoru na Austriju i Njemačku. Takvo će obrazovanje, u kojem će se nastava 60 do 70 posto održavati u tvrtkama, a 30 do 40 posto u školama, uključiti mlade na tržište rada još za vrijeme strukovnog školovanja”, zaključuju u HGK-u.

Eduard SOUDIL/H
omogućiti maloljetnicima da rade i nakon 20 sati

Kratkoročni su prijedlozi i mjere za koje se HGK zauzima, uz bilateralne sporazume za rad u sezoni sa susjednim zemljama radi omogućavanja rada stranaca u sezoni, zakonsko omogućavanje rada maloljetnika i nakon 20 sati te rad umirovljenika bez gubitka prava na mirovinu, stoji u priopćenju HGK.

HGK podsjeća kako je zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) već upozoravao da samo povećanje kvota neće biti rješenje problema radne snage u turizmu jer se prema aktualnoj Odluci za djelatnost turizma i ugostiteljstva ne mogu zapošljavati stranci na radnim mjestima konobar, kuhar i spremačica, koja su najdeficitarnija.

Bez radnika građevinski sektor neće moći realizirati planirane investicije

Možda ste propustili...

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO BLJESAK

Rafalei iznad Okučana u počast palim braniteljima

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

Najčitanije iz rubrike