Novosti
OSJEČKI VATROGASCI ČEKAJU POZIV DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Interventne vatrogasce ne zovu, na terenu su DVD-i
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Vezani članci

ZBOG POŽARA TRZAVICE IZMEĐU VLADE I PREDSJEDNICE

Premijer stao u obranu ministra, ništa od ostavke

Dok se stotine vatrogasaca bori s vatrenom stihijom u hrvatskom priobalju, još uvijek nije stigao poziv za pomoć onima koji su također godinama obučavani za ovakve situacije - interventnim vatrogascima u Osijeku.

- To su pripadnici postrojbe koji se cijele godine tjelesno pripremaju, a uoči sezone prolaze i provjere. Može ih se uputiti na planiranu dislokaciju početkom sezone ili na interventno djelovanje kao u slučajevima koji se sada događaju u priobalju. U sastavu osječke profesionalne vatrogasne postrojbe je 30 uvijek spremnih interventnih vatrogasaca koji se vozilom postrojbe ili helikopterima hitno mogu prebaciti gdje god je to potrebno. Sezona obično traje od 1. lipnja do 30. rujna, a vrijeme angažiranja se može skratiti ili produljiti ovisno o vremenskim parametrima i situaciji na terenu, o čemu odlučuje glavni vatgrogasni zapovjednik - kazao je Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Osječki vatrogasci spremni su i čekaju da se odazovu na poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kada postrojbe u priobalju procijene da im je takva pomoć potrebna. Među interventnim vatrogascima JPVP-a Osijek je i Drago Kaurin, koji je posljednjih 25 godina gasio požare u priobalju. Kaže da ima svakakvih iskustava, no kao jedan od najtežih ističe veliki požar na Korčuli, koji je došao do kuća.

- Završio sam školu za profesionalnog vatrogasca. Suradnja vatrogasaca i ljudi koji u priobalju žive je odlična, no mislim da je organizacija ondje malo lošija. Sad na more idu dobrovoljna vatrogasna društva, a interventne postrojbe koje postoje nitko ne zove. Mislim da je ipak drukčije poslati onamo čovjeka koji je za to plaćen, koji zna posao, a i obučen je za to jer se četiri godine se školovao. Kao pripadnici interventne vatrogasne postrojbe svake godine imamo obuku i uz helikoptere i ovo mi nema neke logike - kaže iskusni vatrogasac Drago Kaurin.

Razlog zašto osječki vatrogasci samoinicijativno ne odlaze u pomoć u priobalje je to što i sami imaju pune ruke posla.

- Do jučerašnjeg dana imali smo ukupno 319 raznih vrsta intervencija. Od toga broja 45 se odnosilo na gašenje požara na otvorenom prostoru, što je više za 100 posto nego prošle godine, kada smo ih gasili 22 - kazao je zapovjednik JPVP-a Osijek u utorak.

Čeman dodaje da se ni na koji način neće dogoditi da na osječkom području bude manje vatrogasaca nego što je to potrebno da bi se sačuvali životi i imovina građana u slučaju požara. S.Lacić

NAJVAŽNIJA JE PREVENCIJA

Pero Čeman, zapovjednik JPVP-a Osijek, ističe da je za sprječavanje požara najvažnije, bilo na kontinentu bilo uz more, prevencija. “Građane bi trebalo dodatno educirati o tome kako da spriječe nastajanje požara. Posebice treba naglasiti da ne pale vatru tijekom velikih vrućina, jer na taj način ugrožavaju i sebe i sve druge. Na razini Županije postoje mjere zaštite od požara i u njima se točno zna kako se što spaljuje. Jako je važno naglasiti da se ne pale guma i plastika, već da se zbrinu kako je zakonom propisano”, kazao je Pero Čeman.

VALPOVČANI U KAŠTEL STAROM

Kako doznajemo u DVD-u Valpovo, njihovu su pomoć zatražili vatrogasci Kaštel Starog jer su svi angažirani na gašenju požara diljem Dalmacije pa su u ranim jutarnjim satima u utorak, četvorica pripadnika DVD-a Valpovo kombijem krenula put Kaštel Staroga kako bi pomogli prijateljskom DVD-u. Otputovali su Davor Balković, Tomislav Mišinec, Luka Vuksanić i Domagoj Valdin, koji su osposobljeni djelovati u svakoj kriznoj situaciji, pa će zasigurno i ovaj put dati svoj doprinos u obrani ljudskih života i imovine. L.Aničić