Novosti
ANDREJ PLENKOVIĆ OSVRNUO SE NA GODINU DANA OTKAKO JE PREUZEO HDZ:

Ustrajat ću u borbi protiv populizma i demagogije
Objavljeno 18. srpnja, 2017.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, osvrnuvši se na godinu dana otkako je preuzeo stranku, da je HDZ konsolidiran i čvrsto pozicioniran na desnom centru, dok je na državnoj razini ostvarena politička stabilnost.

"Mislim da se s gospodarskim, socijalnim, pa i međunarodnim aspektima našeg svakodnevnog rada nosimo prilično čvrsto i postojano, na tragu zaštite naših interesa, stabilizacije gospodarstva i financijskog sustava", ustvrdio je Plenković. Poručio je kako vjeruje u svoje suradnike, članove Vlade, koalicijske partnere, HNS, zastupnike manjina i drugih stranaka, te očekuje "angažirani rad na dobrobit hrvatskih ljudi u sljedeće tri godine."

Novinari su ga pitali kada će biti ostvarena politička stabilnost i prestati povijesni i ideološki prijepori, što je isticao kao zadaće kada je preuzimao stranku, s obzirom na to da je skoro ponovno došlo do pada Vlade, a sukobi su oko ploče HOS-a u Jasenovcu te imena Trga maršala Tita. Plenković odgovara da je politička stabilnost apsolutno ostvarena, a da će u svom angažmanu ustrajati na borbi protiv populizma i demagogije.

"Ako pogledate ozračje, retoriku, atmosferu u društvu prije godinu, godinu i pol i danas - to više nije isti javni diskurs, to nije više isto društvo. Ima puno onih, naročito poraženih, koji forsiraju te teme i željeli bi se vratiti u antagonizirano ozračje hrvatskog društva. Ja to ne želim, radim na tome da ozbiljan, snažan, odgovoran politički mainstream, koji ima kapacitete upravljanja zemljom, može svojim djelovanjem, politikama i rezultatima poraziti demagoške i populističke snage", naglasio je.

U pogledu ideoloških tema kaže da su "tu s nama" te ponavlja da se pitanje suočavanja s prošlošću, a osobito s naslijeđem totalitarnih režima, u Hrvatskoj nije odvijalo kao kod drugih zemalja srednje i istočne Europe 90-ih godina. Prvi predsjednik države i HDZ-a Franjo Tuđman "na određeni je način otvorio i zatvorio te teme", ne zato što nije želio raspravu o njima nego zato što je Hrvatska tada kao žrtva velikosrpskog režima i ratne agresije imala druge prioritete - težila jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske bez obzira na ideološke predznake i ostvarila u tom desetljeću svoje strateške ciljeve, rekao je.

Nakon osnivanja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Plenković očekuje da će se u roku godine dana dobiti preporuke koje bi trebale "bar staviti, ako ne u okvir konsenzusa, onda bar prihvatljivog zajedničkog nazivnika određenje prema određenim povijesnim temama koje su i danas prisutne." H

Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika