Ekonomija
KREĆE OTKUP

Granolio nudi kunu za kilogram pšenice
Objavljeno 1. srpnja, 2017.
Svi naši silosi započeli su s otkupom pšenice, a cijena koju smo objavili veća je od izvozne, kaže Drago Šurina

Tvrtka Granolio - najveći hrvatski proizvođač brašna objavio je otkupnu cijenu ovogodišnjeg uroda pšenice od 1 kn za kilogram.

To se odnosi na pšenice III. klase tj. s postotkom proteina od 11 do 12,5 %. Druga klasa pšenice bit će plaćena po 1,05 kn/kg, a I. klasa po cijeni od 1,10 kn/kg.

Kako iz Granolia poručuju planiraju u startu otkupiti 100.000 tona, kao i svake godine, a razliku do ukupno potrebnih 160.000 tona će, kako navode, nabavljati sukcesivno.

“Granolio će svim svojim kooperantima isplatiti pšenicu odmah po primitku faktura. Svi naši silosi počeli su s otkupom pšenice koja je ove godine mnogo bolje kvalitete, a cijena koju smo objavili veća je od izvozne”, kaže Drago Šurina, član Uprave Granolia te dodaju kako smatraju da će ove godine vrlo male količine ići u izvoz.

Naime, kako navodi Šurina, sa 100.000 hektara zasijanih pšenicom ove godine očekuje se između 550.000 do 600.000 tona pšenice, a budući da Hrvatska ne troši više od 400.000 tona razlika će se vjerojatno izvesti.

Valja navesti da je ovo prvi put da je netko od otkupljivača pšenice uoči žetve odnosno u njezinim počecima izišao s jasno definiranom otkupnom cijenom. Ranijih su godina, podsjetimo, otkupljivači kalkulirali, skladištili urod pa skupo naplaćivali troškove, otezali s objavom cijena, pozivali se na okruženje francuske, mađarske i ine burze.

Zdenka RUPČIĆ
Najmanje pšenice u 26 godina

Pšenice je zasijano na 100 tisuća hektara, odnosno na 68 tisuća hektara ili 40,5 posto manjoj površini nego u 2016. godini, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2017. godini, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Statističari napominju kako je to najmanja sjetva pšenice u posljednjih 26 godina, odnosno od 1990. godine.

100

tisuća tona pšenice u startu planira otkupiti Granolio, a razliku do potrebnih 160.000 tona nabavljat će sukcesivno

ŽITO ĆE S OTKUPNOM CIJENOM PŠENICE IZIĆI ZA DESETAK DANA

“Žito će otkupljivati sve uljarice i žitarice koje nam budu ponuđene, što podrazumijeva i pšenicu. Proteklih godina Žito je otkupljivalo između 150.000 do 170.000 tona pšenice, a u mogućnosti smo otkupiti i do 250.000 tona. Pod ugovorenom proizvodnjom imamo oko 18.000 hektara pšenice. Otkupna cijena bit će formirana u idućih sedam do deset dana i procjena je da će biti 10 do 15 % viša nego otkupna cijena prošle godine”, izjavio je Josip Bičvić, član Uprave tvrtke Žito.

SVE JE VEĆI INTERES ZA OTKUP

Kako se približava žetva pšenice, sve je veći interes za otkup. Kako ističe Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, u odnosu na proteklih desetak dana, kada je održan sastanak, između ostaloga i o temi kodeksa i otkupa, raste i visina otupne cijene pšenice. - Smatram da će ponuđena otkupna cijena pšenice u konačnici zadovoljiti naše proizvođače, a oni koji mogu urod uskladištiti, neka pričekaju jer moguće je da će cijena još rasti - kaže Nad, te dodaje da su prve ponuđene cijene bile ispod očekivanja.

AGROKOR ĆE OTKUPLJIVATI PŠENICU PREMA TRŽIŠNOJ CIJENI

“Agrokorove kompanije otkupljivat će pšenicu. Imamo ugovorene kooperantske odnose i 9000 hektara ugovorenih površina pod pšenicom. Otkup će se realizirati prema tržišnim cijenama”, odgovorili su na naš upit o otkupu iz Agrokora.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike