Kultura
GLOBALNA I NACIONALNA PERSPEKTIVA O ISELJENIČKOM TURIZMU

O digitalnom arhivu romana „Vilijun“ i Kreativnoj riznici koja njeguje baštinske sadržaje
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

Tema međunarodne konferencije koja se od 29. lipnja do 2. srpnja održava u Zadru iseljenički je turizam o kojem će se promišljati s globalne i nacionalne perspektive, a teme koje će se otvoriti su: Iseljenički turizam u Hrvatskoj; Promidžba hrvatskoga turizma od strane iseljenika u zemljama u kojima žive, Kulturni turizam, Sportski turizam, Umjetnost i turizam, Ulaganje iseljenika u turizam, Iskustva iseljeničkog turizma u drugim zemljama. Kako i sam program ukazuje, iseljenički turizam poticajan je za očuvanje i promidžbu kulturne baštine, a time i za kreativne industrije i gospodarstvo u cijelosti. Organizatori konferencije ističu kako, premda je “razvoj hrvatskog iseljeničkog turizma u početnoj fazi”, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pruža nove mogućnosti te su očekivanja velika.

Zanimljivo je kako će se na konferenciji predstaviti i kreativni sadržaji vezani uz grad Osijek. Tu je ponajprije riječ o izlaganju Josipe Mijoč i Sofije Turjak o Kreativnoj riznici kao primjeru popularizacijskog simpozija kojim se njeguju baštinski sadržaji, ali i propituju pravci razvoja kreativne industrije.

Razmatrat će se i odnos prema kulturnoj baštini osječke autorice Jasne Horvat. O čitanju baštine kroz opus Jasne Horvat govorit će Nives Tomašević, znanstvenica i urednica. Digitalni arhiv romana “Vilijun” - Topoteku Vilijun - predstavit će Nikolina Filipović, Vlatka Lemić i Josipa Mijoč. Njihovim izlaganjem pojasnit će se uloga virtualnog arhiviranja u promidžbi kako same baštine tako i proizvoda kreativne industrije.

Svečano otvorenje planirano je za 29. lipnja, a uzvanike će u Kneževoj palači pozdraviti gradonačelnik Zadra Branko Dukić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ministar turizma Gari Cappelli te predsjednik Programskog odbora Marin Sopta. Događanjem će moderirati Ivica Đuzel. N.Vekić

Razmatrat će se i odnos prema kulturnoj baštini osječke autorice Jasne Horvat

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike