Novosti
RODNA RAZNOLIKOST

Broj žena na čelu uprava kompanija udvostručio se
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

Žene su još uvijek podzastupljene u upravnim tijelima korporacija unatoč stalnim nastojanjima da se uspostavi veća rodna ravnoteža.

Objavljeno peto izdanje Deloitteove publikacije “Women in the Boardroom: A Global Perspective“ istražuje napore koje više od 60 zemalja ulaže u promicanje rodne raznolikosti u upravnim tijelima i otkriva da žene u svijetu zauzimaju samo 15 posto mjesta u upravama. Riječ je o tek skromnom pozitivnom pomaku u odnosu na izdanje iz 2015. godine.

- Organizacije u kojima su žene na vodećim pozicijama imaju gotovo dvostruko veći broj ženskih članova u upravljačkim tijelima. Vrijedi i obrnuto, ali su rodno raznolike uprave ipak sklonije imenovati žene kao glavne izvršne direktorice i predsjednice uprave, pojašnjava Marina Tonžetić, partnerica u Deloitteovu odjelu revizije i voditeljica Deloitteove SheXO inicijative.

To govori o važnom trendu - kako raste broj žena izvršnih direktorica i u upravama, tako raste i vjerojatnost da će to dovesti do veće rodne raznolikosti u upravljačkim tijelima. Ipak, postotak žena koje ostaju na rukovodećim pozicijama i dalje je vrlo nizak s obzirom na to da je samo četiri posto žena u svijetu na položaju glavnog izvršnog direktora i predsjednika uprave.

U SAD-u je samo 14 posto žena u upravnim tijelima, tek dva postotna boda više u odnosu na 2015. godinu. Postotak žena predsjednica uprave nije se povećao te je i dalje tek nešto ispod četiri posto. Postotak mjesta koje žene zauzimaju u upravnim tijelima u Kanadi povećao se na 18 posto, što je pet posto više nego u 2015. godini. Postotak žena na čelu upravnih tijela u 2017. godini smanjio se na pet posto u odnosu na šest posto zabilježenih 2015. godine. U Latinskoj i Južnoj Americi, gledano ukupno, žene zauzimaju tek sedam posto mjesta u upravnim tijelima, a samo je dva posto žena na čelnim pozicijama. E.S.

NORVEŠKA JE PRVA ZEMLJA U POVIJESTI KOJA JE UVELA KVOTU

Norveška, kao prva zemlja u povijesti koja je uvela rodnu kvotu, ima najveći postotak žena u upravnim tijelima (42 %), a sedam posto žena je na predsjedničkom položaju. U Ujedinjenom Kraljevstvu nema kvota za ulazak žena u upravna tijela, no žene tamo ipak zauzimaju 20 posto, a predsjednica je tri posto. U Italiji se postotak žena u upravnim tijelima povećao na 28 posto, ali se broj predsjednica upravnih tijela smanjio s 14 posto u 2015. na devet posto.