Novosti
OBRAMBENA VJEŽBA NATO-A NA GRANICI POLJSKE I LITVE

Na Baltiku i hrvatski vojnici
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Američke i britanske snage, uz sudjelovanje i hrvatskih vojnika, održale su prvu obrambenu vježbu NATO-a velikih razmjera na granici Poljske i Litve, uvježbavajući za mogući scenarij prema kojemu bi Rusija mogla pokušati baltičke države odsjeći od ostatka Saveza. Granica se proteže 104 kilometra kroz polja, šume i brežuljke na području poznatom kao Suwalki procijep. Ako ga Rusija zauzme, odsjeći će Estoniju, Litvu i Latviju. Tijekom dva dana američki helikopteri i britanski zrakoplov sudjelovali su u vježbama u kojima su sudjelovali vojnici iz Poljske, Litve i Hrvatske.

Suwalki procijep je teško obranjiv komad ozemlja koji se nalazi između Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrada i povezuje baltičke zemlje članice NATO-a s Poljskom i ostatkom NATO-a. “Taj je procijep ranjivo područje zbog svoje geografije. Ne kažem da je neizbježno da će doći do napada, naravno, ali (...) ako se taj prolaz zatvori, tada imate tri saveznika na sjeveru koja su potencijalno izolirana od ostatka Saveza”, kazao je general bojnik Ben Hodges.

Rusija niječe bilo kakve namjere o invaziji na Baltik i tvrdi da je NATO taj koji prijeti stabilnosti u istočnoj Europi. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDAN OBRAT U SLUČAJU “LAŽNI MAĐARI”

Svjedok: Policijski inspektor
me je ucijenio i prijetio mi
tražeći da govorim o mitu!

2

NUDE I STANOVE ZA 350 EURA

Frankfurtska zračna luka otvoreno poziva radnike iz Hrvatske

3

“ZAGORČAT ĆU ŽIVOT TEBI, TVOJOJ DJECI I TVOJOJ OBITELJI”

Podignuta optužnica protiv Vrdoljaka