Ekonomija
NOVI (STARI) NAMET SELU

Seljaci podijeljeni oko obveznog članstva u Poljoprivrednoj komori
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

Do 9. srpnja trajat će javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, čija je najvažnija novina ponovno uvođenje obveznog članstva i članarina za sve registrirane čiste OPG-ove.

Podsjetimo, obvezno članstvo, samim time i plaćanje članarina, ukinuto je u ožujku 2012. godine, u vrijeme vlade Zorana Milanovića i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Izmjenu Zakona donio je tada Hrvatski sabor, a prema tada izmijenjenom i još uvijek aktualnom zakonu, članovi Komore mogu (ali ne moraju) biti fizičke i pravne osobe koje se bave poljoprivredom.

Novac za lobiranje

Kako stoji u obrazloženju najnovijeg prijedloga Zakona, HPK bi se na ovaj način profesionizirao i mogao jače zastupati interese OPG-ova pred državnim institucijama, te kroz krovnu udrugu Copa-Cogeca u Bruxellesu.

Od članarina HPK bi godišnje mogao prikupiti približno šest milijuna kuna, što bi mu pomoglo da više i bolje radi na zaštiti OPG-ova u EU-u. Isto tako, imali bi dovoljno sredstava za financiranje svog rada i lobiranja u Bruxellesu. Premda hrvatski seljaci (i ne samo oni) burno reagiraju na svaki novi namet, Prijedlog izmjene Zakona o HPK-u, čime će OPG-ovima članstvo, pa samim time i plaćanje članarina, biti obvezno, kod nekih, čini se - “pije vodu”.

- Ne možemo biti članovi sedam komora. Ako smo poljoprivrednici, bit ćemo članovi poljoprivredne komore i ni jedne više. To ne znači da obrtnici i ostali privatnici ne bi trebali biti članovi HOK-a ili neke druge komore - kaže Petar Pranjić, predsjednik Udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda u stečaju, dodajući kako se dio baranjskih seljaka s kojima je razgovarao oko Prijedloga Zakona slaže s obveznim članstvom u HPK-u.

Tvrdi kako bi upravo HPK trebao biti produžena ruka seljaka te dodaje kako on treba imati određeni rejting i pomagati pri rješavanju aktualnih problema. Za početak navodi otkupne cijene žitarica, restrukturiranje Agrokora, samim time i Belja koje je, naglašava, uzurpiralo određene poljoprivredne površine, koje bi trebale biti predane seljacima.

Hrvatska poljoprivredna komora je ta koja bi trebala biti spona između seljaka i Ministarstva poljoprivrede, te ostalih institucija, upravo iz spomenutih razloga - kaže. S kolegama je razgovarao i oko visine članarine, a većina ih je stava kako bi ona trebala biti 10 kuna po hektaru.

Ne vole poštare

Plaćanje bi, nastavlja, trebalo biti riješeno oduzimanjem određenog iznosa od poticaja, jer seljak “ne voli uplatnice i poštare.” Upitan sjeća li se vremena kada je bio prilično glasan oko ukidanja obveznog članstva u HPK-u, odgovara potvrdno, te dodaje kako HPK tada nije gotovo ništa radio te kako nije imao nikakav utjecaj na rješavanje aktualnih problema.

- To se u posljednje vrijeme promijenilo, pa ne vidim razloga da svi poljoprivrednici ne budu članovi HPK-a i plaćaju mu komorni doprinos - naglašava Pranjić. No, ne misle svi kao Pranjić.

Rajki Zoltan, poljoprivrednik iz Kotline, primjerice, oštro se protivi prijedlogu i kaže kako se ne slaže s Pranjićem.

- Ne znam za javnu raspravu vezanu uz Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a ako se mene bude pitalo, bit ću protiv obveznog članstva u njoj. I za vrijeme dok je članstvo bilo obvezno nisam htio platiti članarinu, pa ću najvjerojatnije tako postupiti i ako ono bude obvezno - priča Rajki, dodajući kako vlastitim novcem “ne želi financirati ničiji put u Kinu.”

Neki seljaci, koji su izrazili želju ostati anonimni, na naš su upit odgovorili samo kako se ne žele baviti politikom, jasno dajući do znanja što misle o ukidanju pa potom pokušaju uvođenja obveznog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Ivica GETTO
Doprinosima do jeftinijeg repromaterijala, goriva...

Kako je naš list već pisao, HPK je s ovim zahtjevom pred ministra Tomislava Tolušića izašao još u studenome prošle godine. Obrazložili su mu tada kako im je u ožujku 2012. godine, kada je ukinuto obvezno članstvo, pojašnjeno da će ono biti ukinuto i drugim komorama, što se nije dogodilo, pa je HPK u međuvremenu izgubio više od 95 % članova. Predsjednik HPK-a Matija Brlošić isticao je kako samo traže status kao i druge komore, a to je obveza članstva, što ne znači da time automatski u prvi plan stavljaju obvezu plaćanja članarine. Dodao je kako vraćanje tog statusa Komori neće oštetiti nikoga, te kako bi visinu članarine trebala odrediti Skupština. Isto tako, naglašavao je kako članarina ne mora biti obvezna, ali bi, u nekom novom ustroju, svi koji ju plate imali značajne povlastice, kao nabavu jeftinijeg repromaterijala, goriva, jeftinijeg osiguranja…

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike