Regija
ŽURNE SLUŽBE SPREMNE ZA SEZONU

24 sata na dan rade četiri tima za hitne intervencije
Objavljeno 8. lipnja, 2017.
Hitna medicinska pomoć organizirana je na 20 punktova i provodit će se od 14. lipnja do 4. rujna

ŽUPANJA - HZZO i ove godine osigurava sredstva za provođenje hitne medicinske pomoći ozlijeđenih i oboljelih osoba na državnim cestama tijekom turističke sezone.

7,5 mil. kuna

Hitna medicinska pomoć organizirana je na 20 punktova i provodit će se od 14. lipnja do 4. rujna 24 sata na dan, a nakon toga, do 24. rujna, dežurstva će biti organizirana samo vikendom.

U tu je svrhu HZZO osigurao oko 7,5 milijuna kuna. U uvjetima višestruko pojačanog opterećenja glavnih prometnih pravaca tijekom turističke sezone dodatni timovi hitne medicine ključni su za brzu intervenciju na prometnicama i pravovremeno zbrinjavanje ozlijeđenih i oboljelih osoba. U svakom se timu nalazi liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač s potpuno opremljenim i standardiziranim vozilom za hitne medicinske intervencije. Raspoređeni su na frekventnim prometnim lokacijama na način da je sve pacijente u sklopu zlatnog sata moguće prevesti u najbližu bolnicu.

Od sljedeće će srijede, sa stalnim dežurstvom na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, zbog pojačanog intenziteta prometa, krenuti i timovi Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Pokrivat će dionicu autoceste od Slobodnice do međudržavnog graničnog prijelaza Bajakovo, između Hrvatske i Srbije. Izmjenjivat će se četiri tima, a bit će smješteni kod naplatnih kućica u ulazu u Županju. Riječ je o vrlo frekventnoj prometnici. Bajakovo se nalazi na magistralnom cestovnom pravcu koji je glavna cestovna poveznica između zapadne i jugoistočne Europe kojim se odvija i najveći dio prometa. Prijelazom godišnje prođe više od 2,1 milijun vozila s više od 6,5 milijuna putnika.

Svi povezani

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a Mato Matić jučer nam je rekao da su natječaji provedeni i ekipirani su timovi za odgovoran posao i intervencije na autocesti.

- Bit ćemo spremni odgovoriti svim zahtjevima i biti na raspolaganju turistima i putnicima kojima je potrebna pomoć. Uvjeren sam da će djelatnici Zavoda , kao i svih dosadašnjih godina, posao kvalitetno i profesionalno odraditi, pravovremeno reagirati u pružanju pomoći i spašavanju ljudskih života - ističe Matić.

Kaže da je vrlo zadovoljan uspješno odrađenom lanjskom sezonom, kada su imali ukupno 34 intervencije, a smrtno stradalih nije bilo.

O pripremama za predstojeću turističku sezonu razgovarano je u Županji, na radnom sastanku predstavnika svih žurnih službi koji se planski uključuju u provođenje mjera zaštite i spašavanja ljudi, te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave kroz čije područje prolazi autocesta A3. Sve su službe međusobno povezane i pripremljene u cilju boljeg i učinkovitijeg djelovanja. Posebno je istaknuta odlična povezanost i suradnja Županijskog centra 112, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Vatrogasne zajednice i Zavoda za hitnu medicinu. Naglašeno je da je sustav svake godine sve bolje ustrojen i da nema sumnje da će sve nadležne službe učiniti sve što je potrebno za sigurnost putnika koji se kreću dionicom autoceste prema Bajakovu, odnosno Zagrebu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Spremni za djelovanje

Zaključeno je da su žurne službe, općine i Grad Županja spremni za djelovanje (evakuacija i zbrinjavanje) u slučaju većih zastoja, nesreća ili katastrofa koje bi za posljedicu imale ugrožavanje većeg broja osoba koje se zateknu na autocesti A3.

2,1

milijun vozila godišnje prijeđe preko Bajakova

Možda ste propustili...

PUTOVANJE U SVIJET ‘’NOVE STVARNOSTI’’

Našički gimnazijalci u Đurđenovcu

Najčitanije iz rubrike