Regija
NA LOKALITETU ŠARENGRAD – KLOPARE

Najveća istražena avarodobna nekropola u hrvatskom dijelu Podunavlja
Objavljeno 3. lipnja, 2017.

ILOK

Na lokalitetu Šarengrad – Klopare blizu Iloka, arheolozi su ove godine istražili 18 grobova, pronađeni su vrlo vrijedni nalazi, tipični za kasno avarsko doba. Tako se u grobovima muškaraca nalaze pojasne garniture oružje, a u grobovima žena i djece naušnice, perle...
Među grobovima su i tri u kojima su konjanici pokopani sa svojim konjima., a svakako najvažniji nalaz je grob u kojem je pokopan avarski vojnik s palašem ili avarskom sabljom.
O istraživanju je kustosica Gradskog muzeja Vinkovci Anita Rapan Papeša, između ostalog, rekla:
- Lokalitet Šarengrad –Klopare otkriven je 2006. godine, kada je Grada Ilok na području sela Šarengrada skidao lesnu gredu kako bi zasipali obalu Dunava. Tom prilikom je uništen nepoznat broj grobova, ali neki od nalaza dospjeli su u Muzej Grada Iloka i izloženi su u Stalnom postavu te je nakon toga nalazište zaštićeno. U 2016. godini obitelj Osuski iz Šarengrada otkupila je od države susjedne čestice na kojima se nastavljalo groblje i prošle godine smo imali prvo sezonu istraživanja. Ono što se pretpostavljalo se i potvrdilo istraživanjem, dakle da je riječ o kasnom avarodobnom groblju iz 8 stoljeća, rekla je.
Sve spolne skupine su imale popudbinu u hrani koja se manifestira kroz nalaze lonaca i životinjskih kostiju, odnosno mesa koje im je prilagano kao popudbina. U pojedinim grobovima se nalaze kokošja jaja koja su, kao simbol života, stavljena u grob da bi se pokojnik jednog dana mogao vratiti.
- Ono što izdvaja ovo groblje koje je prvo istraživano, avarodobno groblje u Podunavlju od ostalih sličnih nalazišta u Hrvatskoj, jest za sada istraženih 6 ukopa konja i konjanika, što svjedoči o važnosti ovog položaja za kasno avarodobnu državu. Znamo, prema nekim analogijama iz drugih krajeva, da su konjanici pazili na granicu. Ovdje je granica bila uz Dunav, tako da su je patrolirajući na ovom području mogli vrlo dobro kontrolirati, rekla je Papeša.
Arheologinja Gradskog muzeja Ilok i voditeljica arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu Andrea Rimpf  istaknula je kako je ovo izuzetno vrijedan nalaz s obzirom da je do sada u Hrvatskoj pronađeno jako malo avarskih grobova u kojima se nalazi i njihova sablja.
- Ovo je drugi primjerak avarske sablje koja je pronađena na ovim prostorima. Nalaz s načinom izrade i ukrasima datira iz 725 godine te kao takav ima iznimno veliku arheološku važnost . Prva je pronađena 2005. godine i izložena je u iločkom muzeju. Ovogodišnja arheološka istraživanja započela su prije desetak dana i trajat će još nekih tjedan i pol tako da je za očekivati nove vrijedne nalaze. Prije pet godina grob jednoga avarskog vojnika pronađen je i na lokalitetu Gradac kod Bapske. Gradski muzej Ilok treći je muzej u Hrvatskoj po broju pronađenih avarskih predmeta do sada, rekla je Rimpf.
Arheološki odjel Muzeja grada Iloka provodi istraživanja uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH, Vukovarsko srijemske županije, Grada Iloka, Muzeja grada Iloka i Instituta za arheologiju te konzervatorsku pomoć Gradskog muzeja Vinkovci. 
Do sada je otkriveno nešto više od 40 grobova iz razdoblja kasne avarske dominacije ovim područjem, datirano u 8. stoljeće, a ovo je do sada najveća istražena avarodobna nekropola u hrvatskom dijelu Podunavlja.
Pronađena sablja bit će restaurirana, a potom izložena kao dio Stalnog postava Gradskog muzeja Ilok.Mario Kokaj

Možda ste propustili...

DIO PROGRAMA “SVIBANJ, MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA”

Dan otvorenih vrata đakovačkog DVD-a

KOALICIJA HNS-HSS-HSU O IZBORIMA ZA VMO, 9. LIPNJA

Pološki Jurjević: MO-ovi ne funkcioniraju zbog gradske vlasti

UVJETI ZA OPORAVAK KAO U TOPLICAMA

Dom zdravlja Slatina po opremi je slavonski vrh

Najčitanije iz rubrike