Novosti
LONELY PLANET

Zagreb je najbolja destinacija u 2017.
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

Lonely Planet, jedan od najprestižnijih svjetskih turističkih vodiča, stavio je Zagreb ove godine na vrh svoje liste najpoželjnijih i najuzbudljivijih, ali nedovoljno istraženih europskih destinacija, koje se moraju posjetiti.

- Zagreb često ostaje u sjeni razvikanih hrvatskih gradova na obali Jadrana, ali riječ je o metropoli koju definitivno treba upoznati. Zagreb je grad koji je istovremeno kozmopolitski i alternativan, a vrlo dostupan jer nikad nije bilo povoljnije i lakše doći do glavnog grada Hrvatske zahvaljujući uz ostalo i novoj zračnoj luci “Franjo Tuđman”. Zagreb je zaslužio prvo mjesto na ovoj listi zbog predivne austro-ugarske arhitekture, kao i trgova punih ljudi koji ispijaju kavu živeći kozmopolitski stil života. Na drugoj je njegovoj strani brutalistička arhitektura pojedinih kvartova, cvjetajuća ulična umjetnost i urbana regeneracija koje nude svakome ponešto zanimljivo vidjeti i čuti. Kao najnovija od svih atrakcija, u Zagrebu je procvjetala industrija kraft piva i dom je vrhunskih restorana. Zagreb je na vrhu te liste jer ima sve atribute po kojima smo ocjenjivali gradove. On nudi nešto novo, uzbudljivo ili neistraženo što ga čini vrijednim istraživanja - objavili su na Lonely Planetu.

Drugo mjesto na listi zauzela je švedska pokrajina Gotland, pomalo neočekivani dio Škotske najpoznatiji po najvećoj količini povijesnih mjesta i i najvećem broju restorana po gradu. Povijesni baltički otok ima i predivnu prirodu s malim starinskim seocima, ribarskim gradovima i mirnim pješčanim plažama. Treća je španjolska Galicija, opisana kao jedinstveni koktel pejzaža, kulture i gastronomije koja je predivna za odmor i uživanje. Sa svojim jedinstvenim jezikom i stoljećima starom kamenom arhitekturom, više od 1000 kilometra obale pruža obilje mjesta za istraživanje. E.S.

TOP DESET

1. Zagreb, Hrvatska

2. Gotland, Švedska

3. Galicia, Španjolska

4. Sjever Crne Gore

5. Leeds, UK

6. Alentejo, Portugal

7. Sjever Njemačke

8. Moldavija

9. Paphos, Cipar

10. Le Havre, Francuska