Novosti
ŽIDOVSKA VJERSKA ZAJEDNICA BET ISRAEL:

Nacionalne manjine sve zabrinutije za položaj
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Vezani članci

PROTEST PROTIV TOLERIRANJA USTAŠTVA

Antifašisti će sami u Jasenovac

Židovska vjerska zajednica Bet Israel reagirala je u srijedu otvorenim pismom na, kako tvrde, uvredljiv, ponižavajući i diskriminatorski odnos prema manjinama u Hrvatskoj koje su sve zabrinutije za svoj položaj.

Reagirajući na pojedine izjave hrvatskih političara, da kada je riječ o manjinama, iako se isticao značaj prava koja uživaju manjine u Republici Hrvatskoj za razliku od nekih drugih europskih država, u Bet Israelu ocjenjuju kako je na djelu nešto suprotno europskim demokratskim dostignućima. U tom smislu podsjećaju, primjerice, na izjavu Ruže Tomašić, koja je danas zastupnica u Europskom parlamentu, koja je u Slatini kao kandidatkinja za taj parlament rekla: "Ja mislim da je ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti u ovoj državi.“ Sramotnom drže i izjavu državnog tajnika u Ministarstvu za obrazovanje Matka Glunčića, koji je tvrdio da su slabi rezultati hrvatskih učenika na PISA testovima zbog toga što su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. To je izjava koja ne može biti bliska suvremenim europskim demokratskim zasadama, smatraju u Bet Israelu. Drže da je na tom tragu i izjava Milijana Brkića "da je ovo hrvatska država, da u hrvatskoj državi, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati“.

To pokazuje uvredljiv, ponižavajući i diskriminatorski odnos prema manjinama, iako su naknadno Ruža Tomašić, Matko Glunčić kao i Milijan Brkić neuspješno pokušavali dokazati da nisu rekli ono što su rekli, smatraju u Bet Israelu. Podsjećaju i na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji se mora provoditi u praksi kao i na Opću deklaraciju o pravima čovjeka i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, a posebice na Preporuku iz Lunda o učinkovitom sudjelovanju nacionalnih manjina u javnom životu i na obvezu poštovanja i zaštite nacionalnih manjina i drugih temeljnih prava i sloboda čovjeka i građana. H

Možda ste propustili...