Ekonomija
84. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Upoznali se s najnovijim dostignućima u agraru
Objavljeno 17. svibnja, 2017.

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek i ove je godine organizirala jednodnevni stručni posjet 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek, ističe da ovo studijsko putovanje ima tradiciju dugu 25 godina te da svake godine privlači velik broj poljoprivrednika i stručnjaka zaposlenih u toj grani gospodarstva.

- I ove godine prijavio se velik broj zainteresiranih, njih 40 koji su svjesni značaja ove velike međunarodne manifestacije. Sastav putnika je šarolik, pa su tu gospodarstvenici, između ostalih i predstavnici tvrtke Osječki sajam, Klastera poljomehanizacije, no najviše je poljoprivrednika, vlasnika malih OPG-ova iz Osijeka, Našica i drugih mjesta Osječko-baranjske županije. Ove godine pridružili su nam se brojni voćari iz našičkog kraja - ističe Ernest Nad.

Dodaje da je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu bio izvrsna prigoda za vidjeti na jednom mjestu najnovija tehnološka dostignuća u agraru, a nisu izostala ni poslovna i strukovna okupljanja.

Tako je HGK Županijska komora Osijek pozvala zainteresirane na poslovne susrete AgroB2B@NSFair, koje u sklopu Međunarodnog novosadskog sajma poljoprivrede organizira Europska poduzetnička mreža Srbije - Privredna komora Srbije i Poslovni inkubator Novi Sad.

- AgroB2B@NSFair namijenjen je ponajprije proizvođačima i trgovcima prehrambenim proizvodima, ali je otvoren i za povezane sektore, primjerice poljoprivrednih strojeva i opreme, istraživanja i inovativne tehnologije u poljoprivredi, obnovljiva energija, kemikalije za uporabu u poljoprivredi, oprema za staklenike, pakiranje proizvoda i ambalaža te još mnogo toga - kaže Željko Erkapić, direktor Klastera poljomehanizacije, čije su članice bile izlagači na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Erkapić je sudjelovao na poslovnim susretima te smatra da oni pružaju dodatnu potporu tvrtkama kako bi pronašle međunarodne partnere na ovome sajmu. U Novom Sadu imao je brojne poslovne razgovore, kao i Vesna Grbeša te njezine kolegice Darija Vuković i Maja Stanković iz tvrtke Osječki sajam. One su pozvale brojne izlagače da nastupe na jednoj od osječkih sajamskih priredbi.

Njihov poziv sa zadovoljstvom je prihvatila Aleksandra Delić iz Trebinja, koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike.

“Prvi put predstavljamo našu tvrtku Hercegovačka radionica na ovome sajmu. Naglasak je na proizvodima od lavande, nara i smilja. Znano je da je hercegovački krš od davnina poznat po bogatstvu ljekovitim biljem, a mi proizvodimo sapune, prirodne kreme, biljna ulja, paste za zube, uljni piling, mirisne soli i hercegovački melem koji liječi razne bolesti”, kaže Aleksandra Delić. Upravo je bogata i raznolika ponuda privukla na ovaj sajam i Davora Hržicu, proizvođača lavande iz Antunovca koji ovaj put nije bio izlagač, nego samo posjetitelj. V. Latinović

VIŠE OD 1500 IZLAGAČA

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu smatra se jednom od najznačajnijih manifestacija u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Potvrda za to je nastup više od 1500 izlagača iz 60 zemalja, među kojima su Kina, Njemačka, Austrija, Belgija, Turska, Nizozemska, Italija... Zemlja partner ove je godine Bosna i Hercegovina koja se predstavlja raznolikim asortimanom proizvoda, između ostaloga, bili su zastupljeni sirevi s Kupresa, vina iz Mostara, Čapljine, Banje Luke, sadnice bobičastog i jagodičastog voća iz Dervente, i mnogi drugi. Novosadski sajam otvoren je do 19. svibnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike