Novosti
STANJE U AGROKORU

Tolušić: Dug nije napravila
Vlada nego Ivica Todorić
Objavljeno 10. svibnja, 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u srijedu je nakon sastanka s izvanrednim povjerenikom Agrokora Antom Ramljakom izjavio kako dug prema dobavljačima nije napravila Vlada nego Ivica Todorić te je izrazio zadovoljstvo što se nove obveze plaćaju u rokovima, dok je Ramljak istaknuo da je osiguran novac za isplatu plaća do 15. svibnja.

“Dug prema dobavljačima nije napravila ova vlada, ni Ramljak, Tolušić, Martina Dalić, ili Pero Perič, nego Ivica Todorić”, rekao je Tolušić, napomenuvši da izvanredni povjerenik i Vlada rade na rješavanju problema. Dobavljači su, kako je kazao, plaćeni u određenom iznosu, neki u većem, neki u manjem. Kad se govori o dijelovima koncerna kao što su Belje, Vupik, PIK Vinkovci, Agrolaguna, oni su iz prve kreditne tranše dobili oko 40 posto za dugovanja, što su proslijedili svojim malim dobavljačima. PIK Vrbovec dobio je nešto manje, no to će se riješiti do kraja tjedna, kazao je Tolušić.

“Očekujem da mali poljoprivrednici, OPG-ovi, mali dobavljači budu u ovom procesu u potpunosti namireni. To neće biti sutra, taj dug se generira godinama i nismo ga napravili mi. Mi samo spašavamo situaciju koja bi bila katastrofalna da je ostalo kako je bilo”, izjavio je Tolušić, izrazivši zadovoljstvo što se nove obveze plaćaju u ugovorenim rokovima, avansno i da nema kompenzacija.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak također je rekao da u prvom valu isplata PIK Vrbovec nije dobio isti postotak novca, no da će se to ispraviti ovih dana te će im se prebaciti nešto tekućih likvidnih sredstsva kako bi i oni izjednačili postotak naplate starih tražbina.

Što se tiče redovnog poslovanja, Ramljak je istaknuo da je fokus održati poljoprivredu i proizvodnju. “To je naš cilj i cilj Vlade, jer jedino ako u tome uspijemo ovaj zakon i ovaj postupak imaju smisla”, rekao je.

“Sadašnje redovno poslovanje, sve tražbine i svi dospjeli dugovi plaćeni su, ili će biti plaćeni u vrlo kratkom roku, i mislim da u dobroj mjeri uspijevamo zadovoljavati sva potraživanja i sve redovne i dospjele obveze. Kada dođe do financiranja obrtnog kapitala, o čemu trenutačno razgovaramo s bankama, vidjet će se da se i OPG-ima i kooperantima pokuša namiriti dio starog duga”, kazao je.

Na pitanje kada će, i hoće li uopće objaviti listu isplata te prema kojim kriterijima se odlučuje kome će se prvome isplatiti Ramljak je pojasnio da on ne odlučuje o plaćanju, nego o tome odlučuju direktori operativnih kompanija.

Upitan očekuje li da će u novom valu kreditiranja sudjelovati Sberbank i kako idu razgovori s njima, Ramljak je najavio svoj razgovor s njima isto poslijepodne.

“Sberbank je veliki kreditor Agrokora, njihov predstavnik je u vjerovničkom vijeću i mislim da ti razgovori idu u pozitivnom ozračuju. Vidjet ćemo hoće li sudjelovati u novoj tranši, to je pitanje za njih. Mi bismo vrlo rado pozdravili njihovo sudjelovanje u svemu tome”, poručio je.

Ramljak je na upit zašto je HEP u nekim dijelovima Hrvatske kreditirao Agrokor, odvratio da je to pitanje za predsjednika Uprave HEP-a. Upitan za komentar ideje da dobavljači preuzmu Konzum, i je li točno da će se prodavati dio Konzumovih trgovina, Ramljak je kazao kako u ovom trenutku utvrđuju sva potraživanja. “Kada se bude radio plan restrukturiranja, ako dobavljači budu imali dovoljno sredstava da isplate vrijednost Konzuma, i ako se s tim slože svi ostali članovi vjerovničkog vijeća - super”, rekao je. H

Od najveće privatne kompanije do najvećeg sistemskog rizika

Agrokor se transformirao od najveće privatne kompanije u jedan od najvećih sistemskih rizika za hrvatsko gospodarstvo, napisao je u bilješci klijentima Georgi Deyanov, ekonomist banke Morgan Stanley, koju prenosi agencija Bloomberg. Potezi hrvatske Vlade rezultirali su implicitnim državnim jamstvom za Agrokorov kratkoročni dug i zaostale obveze prema dobavljačima, dodaje Deyanov u bilješci. Teško se može preuveličati važnost Agrokora u regiji, između ostaloga, piše Bloomberg. Izravno zapošljava 30 tisuća ljudi, oko 2,5 posto ukupne radne snage u zemlji. A deseci tisuća još rade za kompanije koje pune police u njegovim supermarketima. Ukupan iznos Agrokorovih dugovanja još nije poznat. U rujnu lani dugovao je 2,2 milijarde eura prema dobavljačima, povrh 3,4 milijarde eura duga prema financijerima i 520 milijuna eura zajmova holding kompaniji. Ključ za međunarodne kreditore mogao bi biti da omoguće nove kredite kako bi se nastavilo poslovanje kompanije i da time steknu određenu kontrolu nad procesom restrukturiranja. "Mnogo je toga na kocki za Hrvatsku i ostale zemlje u regiji, Toliko je mnogo stranaka u to uključeno - vlade, dobavljači, različite kategorije kreditora - a to nosi sa sobom sukobe interesa. Pregovori će vjerojatno biti vrlo složeni i dugotrajni", smatra Aleksej Gren, analitičar u tvrtki Exotix Partners u Londonu.

Možda ste propustili...

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze