Novosti
SUĐENJE ZA IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA

Poreznice svjedočile o dugovanjima i nadzoru Mamićevih
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Ispitivanjem prvih svjedoka, među kojima su i službenice ispostave Porezne uprave u Sesvetama, na osječkom Županijskom sudu u petak je nastavljeno suđenje bivšem čelniku NK Dinamo Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru tog kluba Damiru Vrbanoviću, i porezniku Milanu Pernaru. Uskok ih tereti da su izvlačeći novac iz kluba Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun bar za 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Djelatnica ispostave Porezne uprave Marijeta Tokić kazala je da ju je u ožujku 2015. voditeljica ispostave Sanja Habijanić pozvala da zajedno pogledaju predmet nadzora poreza na dobit Zorana Mamića, zbog nekih nelogičnosti, poput manje utvrđenih obveza poreza na dobit. S obzirom na to da se nije mogla sjetiti pojedinosti, svjedokinji je predočen iskaz iz istrage da su pregledom uočili da je storniran iznos od 415 tisuća kuna, što nije bilo u skladu s ranijom presudom Visokog upravnog suda, pa je ustvrdila da ostaje pri navodima iz istrage. Budući da je nakon pregledavanja napisano novo rješenje, svjedokinja je kazala kako je nakon nekoliko dana u prostorije ispostave Porezne uprave došao Zoran Mamić te negodovao, jer mu nije bila jasna razlika na stanju njegovog računa, budući da je na njegovoj kartici bio evidentiran dug Poreznoj upravi. Na upit Mamićevog odvjetnika Čede Prodanovića kakva je bila Mamićeva reakcija, svjedokinja je ponovno ustvrdila da se točno ne sjeća, pa joj je još jednom predočen iskaz iz istrage kada je izjavila da je Mamić govorio da će podnijeti prijave, da je bio u poreznom Uskoku, da ima poznanstva...

Bivša djelatnica te ispostave Dijana Sokolović kazala je kako je u veljači 2015. donijela rješenje o prisilnoj naplati Zoranu Mamiću, jer je bio na listi dužnika, a zbog čega je već dobio opomenu. Ustvrdila je kako ju je voditeljica ispostave nazvala 27. veljače 2015. da poništi to rješenje, jer se stanje na poreznoj kartici promijenilo.

Inspektorica te porezne ispostave Jasna Vizec kazala je da je porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, na temelju Zakona o porezu na dohodak, proveo okrivljeni Milan Pernar, da je ona naknadno određena kao druga osoba u nadzoru, ali da joj Pernar nije predočavao tijek i sadržaj nadzora, niti joj je ponudio da potpiše zapisnik. Svjedokinji je predočen i iskaz iz istrage kada je ustvrdila da je Pernar nadzor provodio samo mjesec dana, što je vremenski prekratko te je potvrdila da je u istrazi dala takav iskaz. H

MAMIĆU JOŠ JEDNO UPOZORENJE

Budući da je tijekom rasprave htio komentirati iskaz svjedokinje Tokić, i reagirati na odluke sudskoga vijeća, predsjednik vijeća Darko Krušlin, kao i tijekom prvoga dana suđenja, upozorio je Zdravka Mamića na poštivanje procesnog reda, odnosno da će pitanja moći postavljati kada dobije riječ i kada svjedok završi iskaz.

Možda ste propustili...