Novosti
KRIZA VLASTI SE ZAHUKTAVA

HDZ skupio 79 potpisa
za rušenje Bože Petrova
Objavljeno 28. travnja, 2017.
Petrov najavio da će se u Saboru prvo raspravljati točka o opozivu ministra financija

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici razriješila sve Mostove državne tajnike, a dvojicu novoimenovanih i dva ranije postavljena ovlastila je za primopredaju i vođenje ministarstava iz kojih odlaze smijenjeni Mostovi ministri Ivan Kovačić, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović.

Ministarstvo uprave tako će do izbora novog ministra voditi Darko Nekić, Ministarstvo unutarnjih poslova Robert Kopal, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Marijo Šiljeg, a Ministarstvo pravosuđa Kristian Turkalj.

Klub zastupnika HDZ-a i zastupnici drugih saborskih klubova poslali su u petak u saborsku proceduru prijedlog o razrješenju predsjednika Sabora Bože Petrova, a potpisalo ga je 79 zastupnika. Budući da prijedlog podnosi apsolutna većina zastupnika, u Saboru traže da se taj prijedloga u skladu sa saborskim poslovnikom odmah uvrsti u dnevni red sjednice kako bi se o njemu odmah mogla povesti rasprava.

Tko je sve potpisao

Prijedlog za razrješenjem Petrova, osim zastupnika HDZ-a i nacionalnih manjina, potpisali su i zastupnici HDS-a Branko Hrg i Goran Dodig, Josip Salapić iz HDSSB-a, Hrvoje Zekanović iz Hrasta i Darinko Kosor iz HSLS-a. Potpis su dali i Kažimir Varda iz SMSH-a, reformist Darinko Dumbović te nezavisni zastupnik Željko Lacković. Potporu smjeni Petrova dala su i sva trojica zastupnika IDS-a, Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika te petero zastupnika HNS-a, Ivan Vrdoljak, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić Bernarda Toploko i Milorad Batinić. To, međutim, ne znači da je HDZ skupio parlamentarnu većinu potrebnu za preslagivanje vlasti, jer potpis za smjenu Petrova ne mora značiti i glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, ili za novi sastav Vlade.

"Skupili smo 79 potpisa za traženje da se izglasa nepovjerenje predsjedniku Sabora. Dakle, smatramo da su se stekli uvjeti da Božo Petrov više ne bude predsjednik Hrvatskog sabora. Izgubio je legitimitet i više nema potporu natpolovične većine saborskih zastupnika i očekuje da će to akceptirati i u skladu s tim se i ponašati", izjavio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Na upit kada očekuje da će se ta točka naći na dnevnom redu Sabora, Jandroković je rekao kako očekuju od Petrova da će poštivati činjenicu da više nema potporu i sukladno tome se i ponašati. “Kada netko izgubi potporu natpolovičnog broja saborskih zastupnika isti moment on gubi demokratski legitimitet. To se u ovom trenutku dogodilo, i to bi Petrov trebao poštivati”, poručio je Jandroković.

Prema mišljenju HDZ-a, to bi trebala biti prva točka dnevnog reda sjednice koja se nastavlja u utorak, 2. svibnja. “Vidjet ćemo kako će Petrov postupiti”, rekao je.

Međutim, Božo Petrov je ranije, u petak, najavio kako će Sabor o opozivu Zdravka Marića, koji je inicirao SDP, Sabor raspravljati 3. svibnja, i to prije zahtjeva o opozivu šefa Sabora. Klub zastupnika SDP-a prošloga je tjedna predsjedniku Hrvatskog sabora podnio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a. U prijedlogu za opoziv ministra financija SDP podsjeća kako je Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Sama ta činjenica, drže u toj stranci, znači da se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

Što se tiče saborske rasprave o Mariću, Jandroković je istaknuo kako se ta točka mora raspraviti. “Kako ne bi bilo zabune, mi ne želimo izbjeći raspravu o Mariću. Ta rasprava će se dogoditi i to proizlazi iz poslovnika..., ali Petrov se više ne može ponašati kao suvereni predsjednik Hrvatskog sabora”, kazao je Jandroković, dodavši kako HDZ želi raščistiti podvalu da postoji neka tajna veza između Agrokora i premijera Plenkovića ili ministrice Martine Dalić.

Optužbe na račun Plenkovića

Petrov je, pak, prije nego što je objavljena odluka s telefonske sjednice Vlade o smjenama, izjavio kako će svi Mostovi ministri u petak podnijeti ostavke.

“Mi više nismo dio ove vlade i ovim potezom pokazujemo da nam njje stalo do fotelja, kao ni prošle godine kada je HDZ rušio svoju vladu, nego pokazujemo da nam je stalo do hrvatskog Ustava. Pa kad se već predsjednik Vlade ne drži ni Ustava, ni demokratskih vrijednosti, ni parlamentarne demokracije, mi ovim potezom sprječavamo ustavnu krizu koju je proizveo Andrej Plenković i pokazujemo odgovornost prema hrvatskim građanima”, rekao je Petrov novinarima.

Premijer Plenković, rekao je Petrov, smjenjivanjem ministara srušio je Vladu i rekao da ima novu saborsku većinu. “Pozivam Andreja Plenkovića da dokaže da to nije laž. Inače će biti kriv za političku krizu, za nestabilnost u državi i za nove izbore”, rekao je.

Most će se, kaže, uvijek boriti protiv kriminala koji se odvija u Agrokoru, a koji, tvrdi, ovom potezom štite i Plenković i Zdravko Marić. Na pitanje hoće li podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Sabora, uzvratio je da će u trenutku kada dođu potpisi zahtjev za tom točkom uvrstiti u dnevni red. “Nećemo se igrati kao što se HDZ pokušavao igrati prošle godine kada je pokušavao izbjeći točku s opozivom gospodina (Tomislava) Karamarka. Ići će prema dnevnom redu i prvo što će se raspraviti, raspravit će se točka o opozivu ministra financija. Time će se dokazati što je i tko je srušio ovu vladu i što je afera Agrokor”, naglasio je. “HDZ može očekivati što god hoće, ja neću dopustiti igre. Mi nećemo ništa drugo raditi osim držati se pravila i redoslijeda. Dakle, ako je prvo došla točka s opozivom ministra financija, onda će se ta točka prva i održati, a odmah nakon toga, ako dođu potpisi za opoziv mene kao predsjednika Sabora, vrlo rado ćemo udovoljiti tom zahtjevu i odmah sljedeći dan bit će i ta točka na dnevnom redu”, pojasnio je šef Sabora i Mosta.

Prema tom planu, Sabor nastavlja sjednicu 2. svibnja, rasprava o Mariću održat će se 3. svibnja, o Petrovu 4. svibnja, a glasovanje o obje točke u petak, 5. svibnja.

Dijana PAVLOVIĆ/H
RAZRIJEŠENI MOSTOVI DRŽAVNI TAJNICI

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici razriješila državne tajnike u Ministarstvu unutarnjih poslova Lidiju Pelivan Stipetić i Stjepana Lončaricu, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Maju Grubišin i Sanju Mišević, državne tajnike u Ministarstvu uprave Marinu Pinjagić Telak i Mihovila Škaricu, državnu tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede Ružicu Vukovac, državne tajnike u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Antu Čikotića i Željka Bigovića te državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Marijana Lalića. Svi su oni iz redova Mosta, a zanimljivo je da je Ružica Vukovac imenovana državnom tajnicom prije samo dva tjedna.

Ivan Vrdoljak

predsjednik HNS-a

POTPORA NE ZNAČI I GLAS ZA NOVOG PREDSJEDNIKA SABORA

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je da će potpise koje su dali za razrješenje Bože Petrova potvrditi i kod glasovanja u Saboru te da neće glasovati za novi prijedlog imenovanja koji će doći od HDZ-a na tu dužnost, jer nemaju jasnu sliku većine. Vrdoljak je na konferenciji za novinare u sjedištu HNS-a, nakon izvanredne sjednice stranačkog predsjedništva, ocijenio da se ponavlja situacija od prije godinu dana, kad je HNS tražio kod glasovanja o predsjedniku Sabora akademiku Željku Reineru da se artikulira jasna većina. “To će biti trenutak kada će saborski zastupnici i političke opcije definirati jasnu većinu u Saboru. Mi u tome nećemo sudjelovati, jer glasamo protiv novog prijedloga za predsjednika Sabora”, poručio je Vrdoljak te pozvao predsjednika Vlade da, kako je rekao, u što skorije vrijeme jasno objavi javnosti koja je saborska većina postignuta, što su prioriteti njegove nove vlade i većine.

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

NEĆEMO DRŽATI LJESTVE HDZ-u

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da se njegova stranka neće miješati u odnose HDZ i Mosta, jer “ne želi biti voajer i viriti nekome u spavaću sobu”, a sasvim sigurno “ne namjerava držati ljestve HDZ-u koji štiti mutne interese”. “U brakorazvodnoj parnici HDZ i Most sami će sudjelovati. Ono što su zajedno počeli to moraju i završiti. SDP ne namjerava držati ljestve HDZ-u koji štiti mutne interese. Premijer Andrej Plenković očito štiti mutne interese, i to je ovih dana svima jasno”, rekao je Bernardić novinarima u Saboru.

(ne)povjerenje

HDZ TVRDI DA NE ŽELI IZBJEĆI RASPRAVU O MARIĆU