Novosti
POVJERENIK ZA AGROKOR:

Kriza vlasti ne može ugroziti restrukturiranje
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je u petak kako trenutačna politička situacija ne može ugroziti proces restrukturiranja Agrokora.

“Za ovakav jedan proces bitno je da postoji stabilna politička podrška. Neće ga onemogućiti, on ide svojim tijekom, ali u svakom slučaju bilo bi bolje da imamo stabilnu Vladu. Ali to sada nije uopće nešto što bi moglo ugroziti sam tijek procesa u budućnosti”, kazao je Ramljak, odgovarajući na upite novinara može li trenutačna politička situacija utjecati na daljnji proces restrukturiranja Agrokora. Ramljak je kazao i kako trenutačno ne može ništa dodatno reći vezano uz priopćenje Agrokora od četvrtka o određenim nepravilnostima u financijskim izvješćima.

“To je prvi put službena potvrda svih onih napisa koje su nekoliko rejting agencija do sada u svojim izvješćima spominjale. Mi smo sada izišli s potvrdom tih pretpostavki i sumnji”, odgovorio je.

Agrokor je u četvrtak priopćio kako je u preliminarnim provjerama utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe. “Te se provjere trenutačno nastavljaju. Slijedom toga, Grupa moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti sve dok provjere ne budu dovršene, a situacija primjereno razjašnjena”, objavili su u priopćenju. Iz Agrokora su također objavili kako se namjerava imenovati PricewaterhouseCoopers (PwC) za provedbu revizije financijskih izvještaja Grupe za 2016.

PwC gleda 2016. godinu, ali to ne znači da se ugovor s njima o reviziji ne može proširiti i na godinu ranije uoče li se pogreške u bilanci za 2015. godinu, doznaje se u Agrokoru.

Ramljak je novinarima u petak izjavio kako od njegova imenovanja (10. travnja) porezni nadzor nije bio u kompaniji. “Za prije ne znam”, rekao je izvanredni povjerenik Agrokora u odgovoru na novinarski upit kako komentira izjavu saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje da porezni nadzor nije bio u Agrokoru od 2007. godine. Upitan zna li je li postojao ikakav dogovor između Porezne uprave i Agrokora, ili tvrtki unutar njega, o odgodi plaćanja poreza, rekao je kako se on ni s kim nije dogovarao i kako nema saznanja o takvom dogovoru. H/D.Pav.

LIKVIDNOST I DODATNO FINANCIRANJE

Ramljak je predstavio i Alastaira Beveridgea iz tvrtke AlixPartners, koja je angažirana kao savjetnik na restrukturiranju koncerna. Većinu vremena ovoga tjedna radilo se na grupiranju timova, na raspoređivanju timova prema određenim modulima, a Ramljak kaže kako se krenulo s najvažnijim prioritetima, a to su likvidnost i priprema za dodatno financiranje. “Razgovori o dodatnom financiranju predstoje u sljedećih nekoliko tjedana za iznos koji će nam biti potreban za daljnje funkcioniranje grupacije”, kazao je.

Alastair Beveridge poručio je kako su itekako svjesni važnosti situacije te kako im je prioritet stabilnost poslovanja. “Na tome radimo na dnevnoj bazi”, rekao je.