Novosti
KRIZA VLASTI ZBOG SMJENE TROJICE MINISTARA

Plenković: Imamo većinu no spremni smo i za nove izbore
Objavljeno 27. travnja, 2017.
HDZ bi, prema nekim analizama, mogao imati većinu u Saboru i bez Mosta

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade naložio tajnici Vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostova ministara - Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje, nakon što su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi ne mogu biti članovi moje vlade, rekao je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon sjednice, istaknuvši kako je bitno da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove vlade.

- Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative oporbenih zastupnika i ako to stavim na glasovanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika Vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi ne mogu biti članovi moje vlade. To je jedini odgovoran potez - rekao je Plenković. Dodao je kako nema pravnih dilema može li ili ne može razriješiti ministre. “Kad povjerenja nema, ja ih mogu razriješiti bez supotpisa”, rekao je Plenković, reagirajući na izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova koji je rekao da je za smjenu ministara potreban supotpis predsjednika Sabora.

Potpora stranke

HDZ je, prema Plenkovićevim riječima, bio vrlo korektan i otvoren prema Mostu, a “ovo je situacija u kojoj ne možemo biti na istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugome i to sve prije rasprave o ministru Mariću, bez prigode da pojasni svoje stavove”.

Plenković je nakon sastanka u HDZ-u rekao kako je dobio jedinstvenu potporu Predsjedništva stranke za razrješenje troje Mostovih ministara i preslagivanje parlamentarne većine “koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija”. No, ako u sljedećim danima ne bude mogućnosti za formiranje većine koja omogućuje nastavak rada Vlade, Plenković je istaknuo kako je on osobno, kao i HDZ, spreman ići na nove izbore.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je kako premijer Plenković činom smjene Mostovih ministara očito kreće u rušenje Vlade.

“Andrej Plenković pokušava razriješiti tri ministra Mosta iza kojih stoje rezultati – tri milijarde kuna iz fondova, započeta pravosudna reforma, obračunavanje s kriminalom u gopodarstvu, radi jednog ministra koji objektivno ne može dalje biti ministar financija jer se mora izuzimati iz financijskih odluka, što ugrožava financijsku stabilnost zemlje u trenutku kada se vodi restrukturiranje najveće kompanije u Hrvatskoj, a u kojoj je donedavno bio zaposlenik”, rekao je Petrov novinarima u Saboru.

Most, istaknuo je, nosi odgovornost za četiri ministra koje je predložio u Vladu. “Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a. Mi smo tu odluku priopćili prije tjedan dana Andreju Plenkoviću, očekujući da će oni sami kao HDZ razriješiti taj problem u svome dvorištu”, istaknuo je Petrov. Ne možemo i nećemo rušiti Vladu, ali nećemo niti podržati ministra koji objektivno ne može biti ministar financija, poručio je. Plenković je, kaže čelnik Mosta, taj koji treba odgovoriti hoće li on ovim činom krenuti rušiti Vladu. “Ja ću samo upozoriti da je sam Andrej Plenković prije godinu dana pozivao tadašnjeg predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika one vlade Tomislava Karamarka da odstupi kako se ne bi ugrozila stabilnost zemlje”, rekao je.

Mostu je, tvrdi Petrov, stalo do istine. “Želimo raščistiti stvari u Hrvatskoj. Plenković treba dati odgovor je li on također to spreman napraviti, ili će nastaviti politiku HDZ-a koja traje zadnjih 20 godina. Most će uvijek biti na braniku transparentnosti i odgovornosti prema državi”, kaže Petrov. Na pitanje o preslagivanju Vlade odgovorio je kako će na to dati odgovor Plenković “koji treba odlučiti hoće li rušiti Vladu”. Petrov je upozorio da Mostovi ministri u četvrtak nisu smijenjeni. “Za smjenu ministara supotpis treba dati predsjednik Sabora, ili se treba povesti rasprava i glasovanje u sabornici. Dakle, predsjednik Vlade, prema mome mišljenju, danas je ishitrenom odlukom pokušao razriješiti, ali supotpis će dati predsjednik Sabora ili će se provesti rasprava u Saboru mogu li ti ministri obnašati svoju dužnost ili ne”, pojasnio je.

Tri scenarija

Nakon izjave Petrova iz Mosta se moglo čuti i kako Mostov ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić nije bio na sjednici Vlade, jer je bio na sprovodu, no on podržava Mostovu politiku pa bi i sam glasovao kao ostala trojica Mostovih ministara.

Politički analitičari smatraju kako su prijevremeni izbori vjerojatna opcija u rješavanju ove krize vlasti.

- Prvi, i najmanje vjerojatan, jest da se situacija smiri i da HDZ i Most nastave zajedno. To bi, međutim, bio veliki udarac za Most i stoga je vjerojatniji njihov izlazak iz Vlade. Drugi scenarij je preslagivanje parlamentarne većine, pri čemu bi Plenković eventualno mogao računati možda na podršku zastupnika nacionalnih manjina i stranke Milana Bandića, te HNS-a ili HSS-a, jer bez tih trećih od preslagivanja neće biti ništa. I treći je scenarij prijevremeni izbori. Plenković očito zna zašto je ovo učinio i što će se dogoditi dalje. Dosad je uvijek Most postavljao uvjete, a sada su dovedeni u situaciju da pred njih bude stavljen uvjet - kazao je politički analitičar Berto Šalaj za portal Net.hr.

HDZ bi, prema nekim analizama, mogao imati većinu u Saboru i bez Mosta, odnosno najmanje 76 zastupnika. Njihov klub trenutačno čine 62 zastupnika te mogu račinati na još četiri iz Kluba HDS-a, HDSSB-a i HSLS-a, na osam zastupnika nacionalnih manjina, jednog Reformista, dva zastupnika iz stranke Bandić Milan 365, te jednog iz Stranke međugeneracijske solidarnosti.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Miroslav Šimić

Most

PREMIJER KRŠI USTAV

Mostovac Miroslav Šimić poručio je da premijer Plenković krši Ustav te da Orepić, Dobrović i Šprlje mogu biti smijenjeni samo u Saboru. Šimić je poručio da su Orepić, Dobrović i Šprlje ministri sve dok ne izgube povjerenje u Saboru, jer tako propisuje 116. članak Ustava, a da procedura oko smjene o kojoj govori Plenković nije u skladu s Ustavom. Također, naveo je da je važan i supotpis presjednika Sabora, a to bi trebao znati i Plenković, jer mu je trebao njegov supotpis i kada je u studenome 2016. imenovao ministre Martinu Dalić i Gorana Marića. “Mi nemamo kancelarski, nego parlamentarni sustav, takav sustav kaže da je zakonodavno tijelo najvažnije”, istaknuo je te dodao: “Naši ministri nastavljaju raditi posao sve dok Sabor ne odluči drugačije”.

Ivan Vrdoljak

predsjednik HNS-a

NEĆEMO SUDJELOVATI U VLADI, ALI NE ŽELIMO NOVE IZBORE

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio je u četvrtak da HNS neće sudjelovati u Vladi te da je vladu nacionalnog jedinstva ranije spomenuo kao jednu od teorijskih mogućnosti, ali ne i kao opciju koju HNS priželjkuje. “HNS neće sudjelovati u Vladi, tisuću smo puta na to odgovorili, prestanite nas gurati u tu priču, to prelazi granice dobrog ukusa”, poručio je Vrdoljak s konferencije za novinare. Vrdoljak očekuje da će premijer Andrej Plenković u vrlo kratkom vremenu potvrditi da ima parlamentarnu većinu i bez Mosta, jer se zemlja nalazi u političkoj nestabilnosti i gospodarskoj i financijskoj krizi koja zahtijeva odgovornost i stabilnost. “HNS ne priželjkuje nove parlamentarne izbore, ne zato jer se bojimo rezultata, jer ćemo svoj rezultat potvrditi na lokalnim izborima, nego zato što treći izbori u 18 mjeseci potpuno destabiliziraju politički sustav i ugrožavaju gospodarstvo”, kazao je Vrdoljak.

SITUACIJA ZA HDZ BOLJA NEGO LANI

U slučaju novih parlamentarnih izbora mnogo toga ide na ruku Plenkoviću, jer HDZ danas stoji neusporedivo bolje nego u anketama uoči prošlih izbora. Primjerice, u anketi CroDemoskopa uoči izbora, objavljenoj u kolovozu 2016., HDZ je još uvijek zaostajao za SDP-om, ali danas je gotovo 9 postotnih poena ispred. SDP je od tada izgubio 6,8, a HDZ dobio 5,1 poen.

Davor Gjenero

politički analitičar

VJERUJEM DA PLENKOVIĆ IMA VEĆINU

Prvi rezultati bitke za zastupničke glasove podrške premijeru Andreju Plenkoviću vidjet će se na glasovanju o povjerenju ministru Zdravku Mariću, koje se u Saboru mora održati najkasnije do 20. svibnja. Politički analitičar Davor Gjenero za Tportal je izjavio da glasovi Mosta, pridruženi koaliciji oko SDP-a i HNS-a, nisu dovoljni za rušenje Zdravka Marića, a Plenković mora konsolidirati političku arenu i osigurati da to tako i ostane. On vjeruje da Plenković ima većinu. “To su ipak ozbiljni dečki, ne vjerujem da bi se išli s takvom stvari igrati, a da nisu malo sondirali teren. Oni, doduše, jesu sve iznenadili ovim potezom, jer mi se čini da širi krug vodstva HDZ-a to nije znao do danas, ali Plenković će vrlo lako konsolidirati stranku, jer oni razumiju ovakvu političku retoriku i očekivali su je od Plenkovića i mnogo prije”, rekao je Gjenero za Tportal.

PUPOVČEVA PODRŠKA POLITICI KOJOM SE JAMČI STABILNOST VLADE

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako očekuje da će premijer Plenković učiniti sve da zadrži stabilnost Vlade i parlamentarne većine, te poručio da će politika kojom će se jamčiti stabilnost Vlade imati njihovu podršku. “On je očito procijenio da je u interesu održavanja političke stabilnosti u zemlji i stabilnosti Vlade, kao pretpostavci za ostvarivanje njezinih programskih ciljeva, donijeti odluku kakvu je donio”, istaknuo je Pupovac. U SDSS-u očekuju da će Plenković učiniti sve da zadrži stabilnost Vlade i potrebne parlamentarne većine u Saboru, a na upit može li u tome računati i na njihove zastupnike, Pupovac je poručio kako je njihov interes da se održi stabilnost Vlade.

PETROV OSTAJE BEZ MJESTA ŠEFA SABORA

“Očito se netko boji što ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa rade”, kazao je saborski zastupnik politički tajnik Mosta Nikola Grmoja za Dnevnik.hr, odgovarajući na novinarsko pitanje misli li da je ovo što je Plenković napravio povezano s istragama u Agrokoru.

Njegove je optužbe Plenković nazvao apsurdnim. “Jesmo li spašavali jednog čovjeka, jednu obitelj s kojom smo povezani na bilo koji način? Tri puta sam u životu vidio Ivicu Todorića. Sistemsku kompaniju smo rješavali, nismo generirali paniku u društvu, nego samo stvari rješavali sistemski. Formirali smo zid oko kompanije, došli u poziciju da dođe svježa likvidnost, hrvatske banke odlučile su dati novac u ovakvim uvjetima, jer su poklonile povjerenje potezu hrvatske Vlade. Jesmo li si dali vrijeme da to riješimo, jesmo. Tko je za to zaslužan, oni s kiselim kupusom, ili onaj koji govori da se nije na vrijeme reagiralo. Bilo je prioritetno riješiti sistemsko pitanje i to smo učinilu uz potporu Mosta. Ako se pokaže da je bilo nešto protuzakonito, naravno da netko mora za to odgovarati, ali to nije demagoška, nego odgovorna politika i to je poenta odgovornog europskog ponašanja. Politika je ozbiljan posao, sve to košta, ja sam zadnji koji bi se kockao s time da idemo na izbore, zato jer se mi nešto nismo dogovorili, ali svjestan sam da nam u ovakvim trenucima treba stabilna vlada”, zaključio je Plenković. Rekao je kako je HDZ već počeo prikupljati potpise za novu većinu, a na pitanje ide li HDZ na rušenje Bože Petrova s mjesta šefa Sabora odgovorio je: “Konfiguracija nove većine u Saboru sigurno podrazumijeva i novog predsjednika Sabora”.

glasali protiv

OREPIĆ, ŠPRLJE I DOBROVIĆ PRED RAZRJEŠENJEM

Možda ste propustili...