Ekonomija
UDRUŽIVANJE POLJOPRIVREDNIKA

U Hrvatskoj raste broj proizvođačkih organizacija
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Ministarstvo poljoprivrede do sada je priznalo deset proizvođačkih organizacija (PO) - tri u sektoru voća i povrća, tri u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, jednu u sektoru žitarica, jednu u sektoru svinjetine, jednu u sektoru govedine i teletine i jednu u sektoru pčelarskih proizvoda. U postupku priznavanja su jedna proizvođačka organizacija u sektoru voća i povrća i jedna u sektoru vina.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, potporu za početak rada proizvođačkih organizacija, koja se od 2015. isplaćuje iz državnog proračuna Republike Hrvatske, koriste tri proizvođačke organizacije, koje provode petogodišnji poslovni plan.

- Još šest proizvođačkih organizacija steklo je uvjete za prijavu na natječaj za provedbu podmjere 9.1. “Uspostava grupa i organizacija proizvođača u poljoprivrednom i šumarskom sektoru” te ako udovolje uvjetima natječaja, koristit će potporu za početak rada proizvođačkih organizacija koja se financira iz EU proračuna (iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj). Tijekom pet godina provedbe poslovnog plana, proizvođačke organizacije mogu dobiti potporu za početak rada bilo iz državnog proračuna Republike Hrvatske, bilo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu do 500.000 eura, odnosno do 100.000 eura godišnje. Iznos potpore iz državnog proračuna Republike Hrvatske određuje se na temelju planiranih troškova iz poslovnog plana, dok se iznos potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj određuje na temelju vrijednosti utržene proizvodnje proizvođačke organizacije (10 % od vrijednosti utržene proizvodnje u 1. godini, 9 % u 2. godini, 8 % u 3. godini, 7 % u 4. godini i 6 % u 5. godini) - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako neslužbeno doznajemo, trenutačno u osnovanim proizvođačkim organizacijama ima mali broj članova, dok, za razliku od nas, razvijene europske zemlje imaju manji broj sektorskih proizvođačkih organizacija s velikim brojem članova. Stoga se postavlja pitanje imamo li mi s obzirom na obujam proizvodnje već previše osnovanih proizvođačkih organizacija. Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, kaže da ako se gleda po obujmu proizvodnje i s obzirom na to da Hrvatska ima dvije proizvodno-klimatske zone, dovoljno bi po sektoru bila jedna ili dvije proizvođačke organizacije. - A ako se gleda s političko-ekonomske pozicije, onda je neizbježno da svako selo osniva svoju proizvođačku organizaciju, no to je trend koji će sigurno proći - kaže Zorić.

Zdenka RUPČIĆ
Najuspješnije zemlje imaju mali broj velikih sektorskih proizvođačkih organizacija

Proizvođačke organizacije, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, prepoznata su i u EU poticana forma uređenja trgovinskih odnosa u sektoru poljoprivredne proizvodnje. Dobre primjere moguće je pronaći u zemljama koje su nam o pitanju poljoprivredne politike svojevrstan uzor poput Njemačke i Austrije. Proizvođačke organizacije osnivaju se u cilju osnaživanja pregovaračke moći primarnih poljoprivrednih proizvođača koji članstvom u proizvođačkoj organizaciji dobivaju određenu dozu stabilnosti i sigurnosti plasmana svojih proizvoda. Na taj način poljoprivrednik se može posvetiti primarnoj proizvodnji, a marketing i plasman proizvoda prepušta proizvođačkoj organizaciji. U današnjim uvjetima poslovanja to je velika prednost jer nitko ne može biti podjednako dobar i proizvođač i trgovac. Najuspješnije zemlje imaju mali broj velikih sektorskih proizvođačkih organizacija jer samo na taj način mogu postići konkurentnost na zajedničkom tržištu zadržavajući kvalitetu i obujam proizvodnje.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike