Novosti
KRIZA I SPAŠAVANJE AGROKORA

Potpis na promemoriju stavili i Saponia i Mlinar
Objavljeno 26. travnja, 2017.

Nakon što je iz Agrokora u utorak objavljen popis financijskih institucija i tvrtki dobavljača koje nisu do tada potpisale promemoriju prema kojoj se odgađa prisilna naplata mjenica, a među kojima je i više slavonskih tvrtki, u srijedu je dio dobavljača potpisao tu promemoriju.

Našem listu potvrđeno je iz Mlinara i osječke Saponije, kako su predstavnici tih tvrtki promemoriju potpisali u srijedu, dok su iz Agrofructusa, čije je sjedište u Donjem Miholjcu, kratko odgovorili kako će i ta tvrtka staviti svoj potpis ne navodeći kada će to učiniti.

- Danas smo potpisali promemoriju nakon što smo imali sastanke s bankama u utorak i srijedu - kazao nam je predsjednik uprave Saponije Damir Skender u srijedu.

Dodao je kako je u utorak imao i sastanak s novim predsjednikom uprave Konzuma te da Saponia grupa svoje proizvode isporučuje Konzumu.

- Imamo potvrdu da će se za sve nove isporuke čvrsto poštivati rokovi plaćanja. Naravno da nam je interes opstanak Konzuma, nama važnog kanala prema potrošačima. Čak i nije bitno hoće li taj trgovački lanac biti prvi, drugi ili treći trgovac u zemlji - ističe Skender.

Prvi zamjenik predsjednika Sberbanka Maksim Poletaev, u utorak je u intervjuu Reutersu, koji je Hina prenijela u srijedu, izjavio kako ta banka razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru te da je spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna.

“Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora te smo u razgovoru s kupcima na svjetskim tržištima”, izjavio je Poletaev u intervjuu za Reuters u utorak.

Prema posljednjim dostupnim službenim podacima iz prošloga rujna, Agrokorovi dugovi dosegnuli su zbog brzog širenja u regiji 45 milijardi kuna, ili 6,42 milijarde dolara, što je šest puta više od dioničke imovine. Poletaev je kazao kako je Sberbank, jedan od najvećih zajmodavaca Agrokoru, spreman ići na sud kako bi tražio odgovarajuće rješenje u restrukturiranju duga tvrtke. Precizniji podaci o Agrokorovom dugu očekuju se do kraja lipnja, jer svi kreditori, uključujući i banke i dobavljače, moraju do 10. lipnja podnijeti svoje zahtjeve.

Prije nego što je stupio na snagu Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, a na temelju kojega je vlasnik Agrokora Ivica Todorić predao Vladi kontrolu na tvrtkom, Sberbank je u ožujku dao kredit Agrokoru od sto milijuna eura. Za taj zajam banka sada želi dobiti status najstarije tražbine kako bi imao prvenstvo u naplati u restrukturiranju. Poletaev je kazao kako će mogućnost davanja novih zajmova Agrokoru i budući razgovori o spašavanju tog koncerna ovisiti o statusu tog zajma. Dodao je da je taj zajam Sberbanka održao poslovanje Agrokora dva mjeseca bez kojih je “tvrtka mogla bankrotirati mjesec dana ranije”. “Zato smatramo da je prikladno imati pravo na povlašteni zahtjev za zajam od sto milijuna eura koje je dao Sberbank prije nego što osiguramo dodatno financiranje”, rekao je Poletaev.

Prije dva tjedna Agrokor je osigurao inicijalni kredit od 80 milijuna eura od pet lokalnih banaka. Njegov izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je kako će tvrtka identificirati koliko novca treba da se održi poslovanje ove godine prije nego otvori razgovore s novim potencijalnim zajmodavcima. Prema gruboj procjeni, Agrokoru će ove godine trebati do 450 milijuna eura, zaključuje Reuters.

Igor MIKULIĆ/H
TODORIĆ I CRNJAC ODSTUPILI IZ NO-a MERCATORA

Dva člana nadzornog odbora Mercatora Ante Todorić i Ivan Crnjac, podnijeli su ostavke, objavio je u srijedu taj slovenski trgovački lanac u vlasništvu Agrokora, a Mercator je izvijestio i da je 2016. godinu završio s gubitkom od 72,7 milijuna eura, nakon dobiti od 20 milijuna eura u 2015. Ostavke su podnesene u utorak, a vijest je objavljena u srijedu na Ljubljanskoj burzi. Mercator je također izvijestio da je lani ostvario gubitak, između ostaloga, i zbog visokih rezervacija zbog smanjene vrijednosti Mercatorovih tražbina u okviru sustava koncerna Agrokor. Kako se navodi, na tržištu Slovenije Mercator je lani zabilježio pad prihoda za četiri posto, u Srbiji za 6,5 posto, u Hrvatskoj za 9,3 posto, a u Bosni i Hercegovini za 3,7 posto. Na tržištu Crne Gore, pak, prihodi Mercatora porasli su za 6,8 posto. U fokusu slovenskih medija u srijedu je “lex Mercator”, zakon kojega je u utorak prihvatio slovenski parlament. Zadaća privremenog izvanrednog člana Mercatorove uprave, koji će biti imenovan na temelju zakona o Mercatoru, bit će da tvrtku-kći hrvatskog koncerna zaštiti od financijskih i robnih transakcija koje bi bile na štetu Mercatora, a kojima bi se željelo sanirati matični Agrokor.

Andrej Plenković

hrvatski premijer

Najava Sberbanka neće utjecati na stabilizaciju Agrokora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ustvrdio da najava Sberbanka o mogućnosti prodaje njegovih potraživanja od Agrokora neće utjecati na stabilizaciju koncerna. Plenković je nakon susreta s poduzetnicima u organizaciji HUP-a kazao kako je jasno razlučeno što su stara, a što nova potraživanja. “Hrvatske su banke na temelju zakona koji smo donijeli vidjele poruku povjerenja i iskazale spremnost da i ovakvim okolnostima daju svježu likvidnost. Kakve će biti poslovne odluke Sberbanke, u ovom trenutku ne mogu znati”, rekao je Plenković. Na pitanje što će biti ako Sberbank aktivira tužbu prema državi, a koju je kao mogućnost najavio, premijer je odgovorio da za to u ovom trenutku ne vidi razloga. “Možemo razgovarati s njima. Bili su u Vladi nekoliko puta, iskazali spremnost za suradnju, podržali zakonski okvir sasvim jasno, pa prema tome ne vidim problem”, rekao je Plenković.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?

Najčitanije iz rubrike