Kultura
POZNATA KNJIŽEVNICA U NOĆI KNJIGE KNJIŽARE NOVA

Julijana Matanović: Kukavica sam, ne mogu se suočiti s vlastitim tekstom!
Objavljeno 24. travnja, 2017.

U cilju poticanja svijesti o važnosti čitanja za sve uzraste, knjižara Nova u sklopu je manifestacije Noć knjige organizirala nekoliko događaja. Prvi je program počeo već u prijepodnevnim satima. Bio je to posjet radoznalih vrtićaraca, koji su se u knjižari družili, saznali ponešto novo o knjigama, o razlici između knjižare i knjižnice. U predvečerje su studenti prve godine diplomskog studija glume na Umjetničkoj akademiji u Osijeku izveli predstavu “Knjizi u čast”. Bio je to ulomak iz Moliereove komedije “Mizantrop“, zabavan i poučan pogled na svijet gdje je iskrenost vrlina, ali društveni život ponekad zahtijeva i određenu prilagodbu te kompromise.

Uslijedila je Večer uz kavu s Julijanom Matanović, poznatom hrvatskom književnicom, koja je privukla brojnu publiku. Razgovor je vodila profesorica Ružica Pšihistal s osječkog Filozofskog fakulteta. Na početku je prof. Pšihistal kratko predstavila biografiju svestrane književnice, a potom je uslijedilo čitanje ulomaka iz njezinih najpoznatijih djela.

- Nikada ne čitam svoje knjige, napišem ih i objavim. Kukavica sam, ne mogu se suočiti s vlastitim tekstom. Ali sada kada sam ovo čula, i ne zvuči tako loše - rekla je autorica nakon što je pročitan ulomak iz njezina književnog prvijenca „Zašto sam vam lagala“.

U nastavku su moderatorica i njezina gošća razgovarale o priči, potrebi za pričom, o njezinoj snazi i utjecaju priče na Julijanu Matanović, koja je svoju zaljubljenost u priču naslijedila od oca. Od njega je, rekla je sama, naučila i slušati. Za dobro je pričanje, ističe spisateljica, osim slušanja važno i čitanje, što pridonosi i boljem pisanju. I na čitanje je Julijanu Matanović potaknuo njezin otac, koji joj je kao maloj za svaki rođendan slao knjige zamotane u 'borovski' papir jer je u to vrijeme radio u prodavaonici tvrtke Borovo.

Sve što mi se dogodilo u životu ja sam preživjela tako što sam na to gledala kao na tekst - rekla je Julijana Matanović, napomenuvši kako će sve materijalno jednoga dana nestati, ali da je priča o sebi, koju ostavimo drugima, ono što će živjeti.

Na kraju su na scenu stupili studenti treće godine preddiplomskog studija informatologije pri Filozofskom fakultetu u Osijeku, pod vodstvom prof. Mire Gilman, izv. prof. dr. sc. Gordane Dukić i izv. prof. dr. sc. Jelene Lakuš, koji su vodili predave “U potrazi za osječkim tiskarima i knjižarima”. Sabina Pavić

SLATINSKI ZAVIČAJNICI

Prvi program manifestacije bilo je druženje sa sla tinskim zavičajnim piscima, koje je organizirala Ma tica hrvatska Ogranak Slatina, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina. Knjižničarka Marija Cindrić i predsjednica MH u Slatini Zorica Varga predstavile su dio slatinskih pisaca i pjesnika, koji su potom čitali svoju poeziju ili ulomke svojih djela: Dinka Filipović, Denis Ostrošić, Petar Žarković, Viš nja Kajzer, Azenija Relić, Marija Turk Kuči i Svjetlana Carić te preminuli Rade Brajnović i Mirko Jirsak.

Ugodni razgovori zavičajnih autora i ljubitelja lijepe riječi rezultirali su prijedlozima o stalnoj pjesničkoj manifestaciji posvećenoj Mirku Jirsaku i redovitom predstavljanju zavičajnih autora u Noći knjige.

Noć knjige nastavljena je kvizom znanja koji je or ganizirao Klub urbane kulture u suradnji s knjiž nicom i čitaonicom i OŠ Josipa Kozarca Slatina, a sve do ponoći trajala je akcija Vratite zaboravljenu knji gu, zaboravit ćemo zakasninu i besplatno učlanjenje u knjižnicu. U ponedjeljak, u 18 sati u suradnji s OŠ Josipa Kozarca, knjižnica organizira predstavljanje knjige “O ljubavi, spletkama i svemu pomalo” Vlaste Golub. P.Ž.

BAJKOVITO OZRAČJE U VINKOVCIMA

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bogatim je pro gramom sudjelovala u obilježavanju Noći knjige. Sve je započelo programom za najmlađe, čitanjem bajki. Scen ska igra Ive Mustapić “Svijet Emmy Potter” oduševila je najmlađe. Nakon uvodnog dijela uslijedio je igrokaz Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci - Harry Potter. Kako je Noć knjige odmicala, održano je predstavljanje romana Vladimira Bakarića “Dupinov let”, potom romana Ariane Pavelić “Sami na otoku”, putopisnih priča Gordana Nuhanovića “Piknik u stepi” te na kraju kratke priče Vinka Vrbanića “Cvija”.

Za glazbeni program bio je zadužen Ivan Kruljac na akustičnoj gitari, a kroz cijelu je Noć knjige bio Sajam knjiga. Velika posjećenost još je jednom pokazala koliko su građani Vinkovaca zainteresirani za ovakve mani festacije. M.K.

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike