Kultura
NAJBOLJI MLADI LIKOVNI UMJETNIK/UMJETNICA U HRVATSKOJ

Ana Sladetić i Matej Knežević finalisti Nagrade Radoslav Putar
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Nagrada Radoslav Putar, godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj, dodjeljuje se od 2002. Ovogodišnji stručni žiri u sastavu Niko Mihaljević (dobitnik 2016.), Boris Greiner (likovni kritičar), Miroslav Karić (kustos, Remont – nezavisna umetnička organizacija, Beograd) i Marta Kiš (kustosica, voditeljica Galerije SC, Zagreb), između pristiglih prijava izabrali su četvero ovogodišnjih finalista. Među njima je i dvoje Slavonaca - Matej Knežević (1983.) iz Slavonskog Broda i Vukovarka Ana Sladetić (1985.).

Matej Knežević vizualni je umjetnik zaokupljen aktualnim društvenim problemima globalnog karaktera i pojavama u lokalnoj zajednici. Uz umjetnički angažman, završio je Medicinski fakultet u Zagrebu i radi kao specijalist urologije.

Ana Sladetić diplomirala je 2009. i doktorirala 2016. na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, a samostalno izlaže od 2009. Zanima ju ljudski okoliš i nevidljivi elementi ugrađeni u ljudsku okolinu i uloga koju oni imaju u stvaranju vizualne komunikacije.

Izložba finalista bit će otvorena 2. lipnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim finalistom, izbrati dobitnika/cu.

Prošle i ove godine u natjecanje je uneseno nekoliko novosti pa sada dobitnik nagrade dobiva produženi, dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimiteda, a ove su godine podigli dobnu granicu za natjecatelje do 40 godina. Radionice za zainteresirane kandidate i ove su godine u tri termina održana u Zagrebu i online, za kandidate izvan Zagreba. Uz boravak u Residency Unlimitedu, NY, dobitnik dobiva i samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost, Zagreb, i mjesto u žiriji Nagrade Radoslav Putar u 2018. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike