Sport
KAMP NA PAMPASU

Vječni san koji će uskoro postati stvarnost
Objavljeno 20. travnja, 2017.
Gradnja nogometnog kampa započet će najkasnije za pola godine

San se polako, ali sigurno pretvara u stvarnost. Projekt nogometnog kampa Škole nogometa NK Osijek stigao je pred vrata realizacije.

Nakon što je Gradsko vijeće upalilo “zeleno svjetlo” za raspisivanje natječaja kojim će se prodati 15,5 hektara neuređene površine od hipodroma prema Neptunu, postalo je jasno kako će Osijek uskoro dobiti jedan od najmodernijih nogometnih sadržaja u ovom dijelu Europe.

Velike investicije

Upravo zbog toga predsjednik Uprave NK Osijek Ivan Meštrović izišao je pred novinare kako bi pojasnio detalje cijele te priče. Naime, dosta je skepse bilo oko tog projekta, da ne kažemo čak i pokušaja miniranja, ali na kraju je udruga Škola nogometa NK Osijek bila jedini ponuđač za to zemljište, te kada prođu posljednje pravne procedure, trebala bi postati i njegov vlasnik.

- Projekt gradnje kampa Nogometne škole NK Osijek ušao je u završnu fazu kada je u pitanju prvi dio papirologije. Želim zahvaliti gradskim vijećnicima koji su jednoglasno podržali i prepoznali vrijednost projekta koji želimo provesti na Pampasu, a posebno moram zahvaliti gradonačelniku Ivici Vrkiću, koji je bio lokomotiva cijelog procesa i koji je imao puno povjerenje u nas koji smo preuzeli NK Osijek. Želim još jednom naglasiti kako sve ovo što činimo, činimo zbog - ljubavi. Ljubavi prema gradu Osijeku, klubu, zavičaju i nogometu - rekao je na početku Meštrović.

Onda je želio razjasniti neke tabue koji su pratili projekt. Prvo, sredstva koja je Škola nogometa dobila od Vlade Republike Mađarske.

- I njima moramo zahvaliti, posebno premijeru Viktoru Orbanu, koji je također prepoznao vrijednost onoga što želimo sagraditi. Udruga Škola nogometa NK Osijek javila se na natječaj koji svake godine raspisuje Vlada Republike Mađarske kojim se financiraju projekti izvan granica Mađarske na područjima gdje postoji mađarska nacionalna manjina. Za tu svrhu izdvaja se 150 milijuna eura, a projekt našeg nogometnog Kampa dobio je 3,3 milijuna eura. To su strogo namjenska sredstva i ne mogu se koristiti ni za što drugo nego za gradnju kampa. Taj novac nije dobio NK Osijek, već udruga Škola nogometa NK Osijek, koja je pravno razdvojena od profesionalnog pogona upravo zbog toga da bi mogla konkurirati na takvim natječajima. Ako mislite da je to puno novca, reći ću samo kako je jedan klub u Srbiji AIK iz Bačke Topole dobio triput više za svoje projekte. Uostalom, kako bismo dobili taj novac, prvo moramo mađarskoj vladi dostaviti dokumentaciju o vlasništvu nad zemljištem na Pampasu. Rok je 23. travnja i vjerujem kako ćemo dotad imati taj dokument - objašnjava Meštrović

Radovi za pola godine

Ipak, birokracija u Hrvatskoj je najveća prepreka takvim projektima, pa će do početka građevinskih radova proći još neko vrijeme.

- Vjerujem kako ćemo građevinske radove početi najkasnije za pola godine. Ima tu još podosta stvari koje se trebaju napraviti prije negoli se počne graditi. Mi moramo provesti ispitivanje i vrlo vjerojatno sanaciju tla, a Grad Osijek treba ishoditi lokacijske i građevinske dozvole za javnu prometnicu koju treba sagraditi. Uglavnom, vjerujem kako će sve to biti učinjeno za pola godine. Kada krenemo, ako sve bude išlo prema planu, kamp bi trebao biti gotov za godinu i pol dana, najduže dvije ako se zakomplicira s birokracijom - kaže Meštrović.

Osijek bi tako trebao dobiti moderan nogometni kamp, a Meštrović je pojasnio zbog čega se inzistiralo na Pampasu.

- Nije to nikakv kapric. Željeli smo kamp u granicama grada Osijeka zbog naše djece i roditelja. U blizini je javni prijevoz, što će svakako olakšati djeci dolazak na treninge, a roditelje donekle rasteretiti obveza oko dovoženja i odvoženja djece. Osim toga željeli smo urediti i zemljište na kojem 40 godina nije bilo ničega. Na kraju, smatramo kako Škola nogometa NK Osijek po svemu zaslužuje jedan takav moderan i funkcionalan objekt jer je temelj našeg kluba.

Uglavnom, Škola nogometa NK Osijek dobit će objekt kakvog nema u ovom dijelu Europe.

- Na to smo vrlo ponosni. U ovom trenutku takav projekt ne postoji u Hrvatskoj, a sve je to dio našeg plana prema kojem NK Osijek treba postati najsvjetlija točka istočnog dijela Hrvatske. Gradnja kampa predstavlja temelj za kasnije projekte koje planiramo provoditi - zaključio je Ivan Meštrović, predsjednik Uprave NK Osijek.

Dalibor KELER

rok

KAMP BI TREBAO BITI SAGRAĐEN U ROKU OD GODINU I POL DANA

1. EUROPSKA LICENCA

NK Osijek će ispuniti sve uvjete za dobivanje europske licence za sljedeću sezonu. Postojala je opasnost od njezina uskraćivanja zbog predstečajne nagodbe koju je UEFA tretirala kao postupak pred likvidaciju. Međutim, u Gradskom vrtu su uz velike napore uspjeli uvjeriti ljude iz UEFA-e kako su financijski uredan i stabilan klub. No, to je koštalo.

- Bili smo prisiljeni platiti obveze iz predstečajne nagodbe godinu dana unaprijed. No, nije nam žao jer smo već u prvoj sezoni uspjeli na terenu izboriti plasman u Europu - kaže Ivan Meštrović, predsjednik Uprave NK Osijek.

ČINJENICE O KAMPU

- Ulaganje oko 8 milijuna eura

- Devet terena dio s umjetnom travom, a dio s kombinacijom prirodne i umjetne trave. Neki od terena bit će grijani

- Stadion do 3.500 mjesta

- Svi potrebni prateći objekti (Sjedište Škole nogometa NK Osijek, svlačionice, fizioterapija)

- Smještajni kapaciteti (mali hotel za igrače izvan Osijeka)

- Wellnes i fitness centar

- Ugostiteljski objekti

- 120 novih radnih mjesta

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

Najčitanije iz rubrike