Novosti
U OSIJEKU PREMIJER I ŠEST MINISTARA

Plenković: Projektom Slavonija preokrenut ćemo negativne trendove
Objavljeno 12. travnja, 2017.
Cilj je staviti Slavoniju u fokus ove i budućih vlada kako bi se 2,5 milijardi eura usmjerilo prema istoku Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedao je prvom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanom u utorak u Osijeku u zgradi Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Na sjednici je poručio kako Vlada želi preokrenuti negativne demografske i gospodarske trendove u Slavoniji te staviti naglasak na njezin razvoj korištenjem domaćih i europskih financijskih izvora.

Plenković je, okupivši u Osijeku na sjednici Savjeta još šest ministara iz svoje vlade - Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića, Zdravka Marića, Gorana Marića, Slavena Dobrovića i Lovru Kuščevića, državne tajnike iz pet ministarstava, predstavnika hrvatske predsjednice, svih pet slavonskih župana, direktore također pet županijskih razvojnih agencija te saborske zastupnike, pokazao ozbiljnu namjeru ispunjavanja važnog predizbornog obećanja - pokretanja Projekta Slavonija.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem Vlada je osnovala 8. ožujka kao savjetodavno tijelo za kooordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa EU-a, Europskog gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Pet slavonskih županija među najnerazvijenijima je u cijeloj Europskoj uniji i treba im pomoć.

Premijer je kazao kako je cilj staviti Slavoniju u fokus ove i budućih vlada kako bi se raspoloživih gotovo 2,5 milijardi eura usmjerilo prema istoku Hrvatske. Istaknuo je da su poljoprivreda, regionalni razvoj, energetika, promet, malo i srednje poduzetništvo i ruralni razvoj prioritetne teme koje Vlada razmatra kada su u pitanju slavonske županije, kao i da je tu važno partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave. Plenković je naglasio da je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona zaslužila. Napomenuo je kako su i potezi koje je Vlada povukla oko pitanja stabilizacije stanja u Agrokoru važni i za Slavoniju.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te planirane i dosad provedene aktivnosti u sklopu tog projekta. Istaknula je kako su do sada ugovorena sredstva kroz tri operativna programa u visini od 684 milijuna kuna. Žalac je naglasila da su zadaće Savjeta usmjerene na ulaganje na istoku Hrvatske na temelju strateškog okvira Hrvatske i EU, koje će se postići prilagodbom kriterija odabira projekata na pozivima za dostavu projektnih prijedloga u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanjem administrativnih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini.

Na sjednici Savjeta svaki od prisutnih ministara iznio je što njegovo ministarstvo čini na području pet slavonskih županija. Svoje su razvojne programe iznijeli i župani, a rezultate i projekte čelnici razvojnih agencija.

Igor MIKULIĆ
ZAKLJUČCI PRVE SJEDNICE SAVJETA

• Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem prepoznaje zahtjevnu gospodarsku, socijalnu i demografsku situaciju u pet slavonskih županija.

• Ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske prioritet je rada Vlade RH i svih resora.

• Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održavat će se redovito, i to na području svih pet slavonskih županija.

• Županije, gradovi i općine, razvojne agencije i lokalne akcijske grupe bit će nositelji razvoja Slavonije.

• U izradi državnog proračuna posebno će se voditi računa o prioritetima županija u suradnji sa županima i drugim akterima regionalnoga razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

• Razvoj poljoprivrede ima posebno mjesto u razvoju Slavonije.

• U budućim pozivima za dodjelu nepovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova prilagodbom kriterija omogućit će se ostvarivanje dodatnih bodova onim projektima koji se provode na području nerazvijenih jedinica područne (regionalne) ili lokalne samouprave.

• Savjet podržava osnivanje Fonda za regionalni razvoj s ciljem poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske.

• Savjet podržava izradu Razvojnog sporazuma za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kako bi se uskladili prioriteti razvoja državne i županijske razine, odredili strateški projekti regionalnog razvoja te odredila financijska sredstva za provedbu prioriteta/strateških projekata.

Možda ste propustili...