Novosti
USKRSNA ČESTITKA I PASTIRSKA PORUKA NADBISKUPA HRANIĆA

Bog u svojoj ljubavi uvijek pronalazi put do pobjede dobra nad zlim
Objavljeno 11. travnja, 2017.

Prigodom nadolazeće svetkovine Uskrsa nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić održao je u ponedjeljak u Nadbiskupskom domu u Đakovu konferenciju za medije. Tom prigodom uputio je uskrsnu pastirsku poruku, koju je naslovio "U nadi protiv svake nade povjerovasmo u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa, Gospodina našega".

U svojoj pastirskoj poruci nadbiskup je istaknuo kako nam svetkovina Uskrsa otkriva Boga koji je iz ljubavi prema nama postao čovjekom, prihvatio našu grešnu ljudsku narav i posljedice grijeha te nas je svojom smrću na križu oslobodio od vječne smrti i svojim nam uskrsnućem od mrtvih otvorio put k vječnom životu. “Kad se činilo da je pobijedila smrt i kad je nestala svaka nada u mogućnost bolje budućnosti, na uskrsno jutro proplamsala je snaga i moć Božje milosrdne ljubavi i dobrote - i to u svoj svojoj snazi i ljepoti! Kad je izgledalo da je i Bog bespomoćan, on je pobijedio zlo i grijeh. Spasio je čovjeka i ovaj svijet te nam podario temelj nove nade i konačni smisao našega postojanja”, naglasio je nadbiskup Đuro.

“U ovome svijetu prisutna je snaga grijeha. I tko da ne zadrhti nad dramom Velikog petka i danas, kad se u njoj ogledaju bezbrojne rane povijesti, i kad sa suzom u oku gledamo životnu dramu ljudi našeg vremena”, zapitao je nadbiskup, dodavši kako su mnogi među nama teško pritisnuti iskustvom besperspektivnosti i izgubljenoga povjerenja, sputani labirintom nesređenoga društvenog sustava, posustali pod teretom nezaposlenosti i siromaštva, izranjavani bičevima korupcije i nepravdi. Brojni su izgubili nadu, te smo svjedoci iseljavanja mladih i čitavih obitelji.

“No, u toj stvarnosti koju proživljavamo još snažnije odjekuje uskrsna poruka: Raspeti Krist je uskrsnuo! Kad nam se učini da je sve izgubljeno, Bog u svojoj ljubavi uvijek iznova pronalazi put do pobjede života nad smrću i dobra nad zlim. Stoga nas vjera u uskrsnuće ispunja nadom i protiv svake nade. Svima od srca, zato, poručujem: Hrabri budite! U Krista gledajte i razveselite se”, istaknuo je nadbiskup, te pozvao sve vjernike da pruže živo svjedočanstvo Kristove raspete i uskrsle ljubavi. Također, u zajedništvu s mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru, svim vjernicima, braći svećenicima i članovima ustanova posvećenoga života zaželio snagu uskrsne vjere i nade te radostan i blagoslovljen Uskrs.

U drugom dijelu konferencije novinari su nadbiskupa pitali za mišljenje o slučaju Agrokor, na što je rekao: “Svjestan sam toga da Agrokor sa svojih 40.000 zaposlenika, gdje je on ujedno vlasnik određenih gospodarskih subjekata na području Slavonije koji zapošljavaju ljude, donosi dodatne brige nama u Slavoniji. Uz ionako teško stanje, mislim da smo svjesni da to samo znači produžetak agonije, da će se egzodus naših mladih, na žalost, nastaviti, da ćemo, ako se ostvare crni scenariji, dobiti nove nezaposlene osobe. Osim samog Agrokora tu su i drugi gospodarski subjekti koji s njim surađuju. Drago mi je da se razmišlja i govori o manjim i srednjim dobavljačima. Ako oni budu stradali, to će nas u Slavoniji posebno pogoditi. Ne znam što drugo nego Bogu vapiti, njemu stavljati sve u ruke. Ne mogu pomoći ni išta promijeniti. Ali, govorilo se i upozoravalo da je opasno to što smo kao država pomagali krupni kapital. Još je pokojni predsjednik Tuđman govorio o nekoliko bogatih hrvatskih obitelji, još su tada upozoravali: Što će biti kada koji od tih divova bude posrnuo? Nažalost, upravo nam se to događa i mislim da su to teška i ozbiljna pitanja koja na nov način pogađaju našu dragu Slavoniju”. M.Muškić

Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

U svojoj pastirskoj poruci nadbiskup je izrazio radost što će Đakovačko-osječka nadbiskupija biti domaćin 10. Susreta hrvatske katoličke mladeži, pod geslom: “Krist – nada naša”, te još jednom potaknuo obitelji koje imaju mogućnosti smještaja mladih, a do sada se nisu prijavile, da budu velikodušne, otvore srca i vrata te smjeste mlade u svoje domove. U ime organizacijskog odbora SHKM-a okupljenima se obratio vlč. Filip Perković, nadbiskupijski povjerenik za mlade te iznio podatak da je na SHKM-u u Vukovaru prijavljeno približno 29 tisuća mladih, među kojima je 5500 mladih iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, od kojih 1500 volontera. Na susret dolaze mladi iz susjednih država, ali i iz Njemačke, Švicarske, čak i grupa iz Kanade. Mateja Đumić, članica Organizacijskog odbora SHKM-a 2017. i koordinatorica za Vukovar, izrazila je radost uime grada Vukovara što će biti domaćin ovakvog događaja. “Velik broj obitelji prijavio se za smještaj mladih. Nadamo se da će mladi moći prenijeti radost u te obitelji i da će nakon tog susreta Vukovar moći živjeti od onoga što će primiti u ova dva dana”, rekla je Đumić.

“Mnogi su posustali pod teretom nezaposlenosti i siromaštva, izranjavani bičevima korupcije i nepravdi”

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

Najčitanije iz rubrike