Osijek
SMIJEH JE LIJEK - SKYPE S KLAUNOM

Klaunovi doktori donijeli
veselje za 500 bolesne djece
Objavljeno 5. travnja, 2017.
Ovaj projekt imao je za cilj oboljeloj djeci olakšati boravak u bolnicama

Nakon 98 ostvarenih poziva klaunova doktora preko programa Skype za djecu koja se liječe na odjelima onkologije i hematologije Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Zagreb te Kliničkog bolničkog centra Osijek, završio je program “Smijeh je lijek - Skype s klaunom”.

Projekt je to udruge Crveni nosovi, u okviru projekta “Zajedno smo jači” Hrvatskog Telekoma, a realiziran je uz podršku kompanije Microsoft Hrvatska te tehničku podršku tvrtke 3 PRO i donaciju tehničke opreme udruzi i Klinici za tumore od strane tvrtke Mikronis. Tijekom projekta koji je trajao od početka 2016. godine, klaunovi doktori donijeli su veselje za 500 djece u bolnicama u Osijeku i Zagrebu.

Projekt “Smijeh je lijek - Skype s klaunom” ima cilj iskoristiti modernu tehnologiju kako bi se oboljeloj djeci olakšao boravak u bolnicama. Vesela druženja klaunova doktora s mališanima održana su uz pjesmu, trikove, improvizaciju, ples i pričanje priča, a sve to pomoću slike i zvuka programa Microsoft Skype, koji se putem računala emitirao na LCD televizore s ugrađenim kamerama koji su se nalazili na bolničkim odjelima.

- Zahvaljujem bolnicama u Osijeku i Zagrebu na suradnji i otvorenosti za ovakve inovativne projekte. Projekt Skype s klaunom je u popodnevnu tišinu bolničkih hodnika donio smijeh i igru klaunova doktora, što je olakšalo boravak djeci u bolnici, ali i njihovim roditeljima. Završili smo s projektom, ali nastavljamo s redovnim posjetama klaunova doktora navedenim odjelima. Zahvaljujemo svim partnerima koji su donirali sredstva ili svoje usluge za potrebe provedbe projekta - kaže Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge Crveni nosovi.

I liječnici ističu višestruko pozitivan utjecaj ovog projekta na bolesnu djecu. “Klaunovi doktori animirali su roditelje da iziđu s djecom iz soba u popodnevnim satima, kada osoblje koje potiče aktivnosti socijaliziranja roditelja i djece nije prisutno. Ta socijalna potpora iznimno je važna za roditelja oboljelog djeteta, ali i za samo dijete”, rekao je Ozren Šenator, dipl. psih., na Zavodu za hematologiju i onkologiju “Dr. Mladen Ćepulić”, KDB-a Zagreb. Voditeljica projekta Skype s klaunom Ivana Štulić, sretna je što su svi uključeni partneri i klaunovi doktori uz pomoć tehnologije osvijetlili tešku stvarnost bolesne djece dozom prijeko potrebnog smijeha.

Vesna LATINOVIĆ
17 POZIVA U OSJEČKU BOLNICU

Kada govorimo o broju ostvarenih poziva po bolnicama, od 11. veljače 2016. na Zavodu za hematologiju i onkologiju “Dr. Mladen Ćepulić” Klinike za dječje bolesti Zagreb, ostvareno ih je čak 49. Na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb bila su 32 poziva od 12. svibnja, 2016., a na Odjelu za dječju kardiologiju, nefrologiju, hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek 17 poziva od 24. studenoga 2016. godine.

DR. ĆURKOVIĆ: OSJEĆAO SAM SE KAO TV ZVIJEZDA

Dr. Tomislav Ćurković, klaun doktor Crvenih nosova, umjetničkog imena Primarius Dibidus, nakon mnogobrojnih razgovora s djecom opisao je svoja iskustva kao vrlo izazovnima te je priznao da se osjećao kao televizijska zvijezda na malim ekranima. Također je istaknuo da je projekt dobio svoj puni smisao kada je bio unaprijeđen, tj. kada je jedan kolega klaun doktor bio prisutan na bolničkom odjelu, a drugi se javljao preko Skypea, jer su tada reakcije djece bile mnogo snažnije.

Možda ste propustili...

DANI OTVORENIH VRATA PU OSJEČKO-BARANJSKE

Interes mladih za poslom u policiji izimno je velik

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA

Noć tvrđava udružila je kulturne ustanove

Najčitanije iz rubrike