Ekonomija
KAKO SE GOSPODARI RESURSOM VRIJEDNIM 10 MLRD. DOLARA

Država svoje poljoprivredno
zemljište daje u bescjenje
Objavljeno 5. travnja, 2017.

Iako je država dosad osnovala više ureda za raspolaganje svojom imovinom, lako pamtljivih po zvučnim kraticama poput AUDIO-a, DUUDI-ja, a i zasebno ministarstvo, ona nikako da sa sebe otrese stigmu lošeg gospodara.

Tako je i s poljoprivrednim zemljištem, čiju je vrijednost krajem prošle godine u jednoj studiji Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) procijenila na čak deset milijardi američkih dolara. Naime, opća ocjena i povik da država svoje poljoprivredno zemljište daje u bescjenje – zvuči apsurdno, no istinito - veliki sustavi plaćaju višestruko manju cijenu za hektar od malih, OPG-ova. Zakon o poljoprivrednom zemljištu mijenjali smo dosad bezbroj puta, no zahtjeve o izjednačavanju cijena za zemlju, čime bi se ona učinila dostupnijom za što više korisnika a oni bili izjednačeni u konkurentnosti, a za što se zauzima i Hrvatska poljoprivredna komora - HPK, nisu usvojeni.

Nerazmjer cijena

– Mi, mali poljoprivrednici, plaćamo i dva-tri puta više po hektaru, primjerice ja plaćam 700 kn/ha za zakup na pet godina na temelju aneksa ugovora, velike tvrtke dobile su dobru, pravu zemlju u koncesiju od 50 godina, a ja svoj ugovor moram stalno produžavati i još, k tome, više plaćati. Uništili smo PIK-ove, a sada opet veliki dobivaju, dok mali ne mogu - ogorčen je Mario Milušić iz Piškorevaca, koji poteže pitanje “reprize” kombinatske strategije sa zemljom. Jer, prvo smo gasili kombinate i “prali se” od dotadašnje PIK-ovske prakse, a onda smo opet, u raspodjeli državne zemlje i cijena, ponovili svojevrsnu kombinatsku politiku prema velikim sustavima, na štetu malih.

A, prema nekim procjenama, bivši PIK-ovi su obrađivali državne zemlje ukupno oko 250.000 ha.

Sada se na primjeru Agrokora, koji obrađuje 32.800 ha državne, i to naše ponajbolje zemlje, vidi koliko je riskantno što je država kapom i šakom davala velikima i što je, još k tome, zakonom u slučaju stečaja iznimno omogućila da se prava i obveze zakupnika pravne osobe prenose na onog tko je u stečaju kupio / preustrojem stekao imovinu zakupnika.U HPK-u nerazmjer cijena za velike i male projiciraju kroz prioritetne, povlaštene koncesije koje su, ocjenjuje predsjednik Matija Brlošić, i tri-četiri puta manje od cijena zakupa iz natječaja.

– Te prioritetne koncesije išle su po doista maloj cijeni od 150 do 300 kuna, na 20 do 40 godina, i istina je da su veliki njima dobili puno zemlje. Za tu kvalitetu zemlje u odnosu na male te su cijene ostale preniske, i do tri-četiri puta su manje nego što plaćaju oni koji su do zemlje došli javnim natječajima gdje su OPG-ovi s cijenama mogli maksimalno ići dvostruko više od početne i one su u prosjeku 700 - 900 kuna - kaže Brlošić.

Procjenjuje da je pod tim koncesijama minimalno oko 50.000 ha. A kako to izgleda na primjeru lokalne samouprave, govori primjer općine Semeljci, na čijem su području dvije velike poljoprivredne tvrtke, one obrađuju 1000, a mali 3000 hektara.

Načelnik Grga Lončarević kaže kako je prosječna cijena zakupa, a prema natječaju od prije 15 godina, 880 kn/ha.

Kombinatska politika

– No, ima i slučajeva gdje je on i 1200 ili 300 kn, ako tom zakupniku nitko nije 'nabio' cijenu. U tom sustavu državnog zemljišta nelogičnost, nepravda prema malima jest što su veliki dolazili do zemlje kupujući propale sustave za kunu i zemlju dobili dalje u koncesiju po cijeni po kojoj su ju radile propale tvrtke. Tako sada mali za zemlju plaćaju i do pet puta više od njih - kaže Lončarević. Navodi primjer sa svoje općine gdje je velika tvrtka kupila poljoprivredni d.o.o., zadržavši mu stari naziv kako bi zadržala i 600 ha zemlje, ali i cijenu po kojoj ju je radio stari vlasnik – 650 kn/ha. – I druga velika tvrtka po toj cijeni, 650 kn, obrađuje “svoju” državnu zemlju, dobivenu na natječaju za koncesiju koji je provelo ministarstvo. Dobili su zemlju po zakonu iz 2008., na 30 godina koncesije. Naša su saznanja da je povlaštena koncesija manja od 200 kn, no mi takvog zemljišta nemamo. A, samo za usporedbu, početna cijena zakupa je 350 kn… - kaže Lončarević.

- Agrokor je kupio Belje za kunu i dobio 10.000 ha prvoklasne zemlje po povlaštenoj koncesiji i evo što se dogodilo. A što će seljak? Uvalio se u skupe kredite da podigne farmu, da bi došao do zemlje, sam je sebi nabio njezinu cijenu, ubi ga uvoz i opravdano je ljutit - rezimira Lončarević. I stručni tajnik udruge Život Miroslav Kovač navodi praksu gdje OPG-ovi plaćaju i tri puta više od velikih.

– Tražili smo izjednačavanje, no ni jedna vlada nije ga provela, na djelu je kombinatska politika. Ne samo da je apsurd što mali plaćaju više od velikih nego i što mali zemlju nisu dobili u tehnološkim cjelinama, a one znače konkurentnost u proizvodnji. I kroz to je država indirektno uložila u velike - upozorava Kovač. A državi su istovremeno puna usta ruralnog razvoja, razvoja ruralnih krajeva, zadržavanja naših ljudi, a ne odlazaka van, a nikako da shvati da je raspodjela zemlje i demografsko pitanje.

– Što će mladog čovjeka koji se želi baviti poljoprivredom zadržati u Trnavi kada u njoj samo jedna velika tvrtka obrađuje 750 ha državne zemlje?! Pa naravno da će otići van jer ovdje ne može ni do zemlje - gleda Milušić na raspolaganje i cijene zakupa kroz demografski problem ove države. A, ona se opravdano treba zapitati: što će joj zemlja ako ju više ne bude imao tko obrađivati.

Suzana ŽUPAN

Stjepan Šterc

demograf

Zemlja jamči ostanak u Slavoniji

Demograf Stjepan Šterc davanje državne zemlje velikim sustavima na štetu malih i kroz mnogo niže cijene ocjenjuje kao pojavu s velikim demografskim posljedicama u Slavoniji. – Jedan od razloga iseljavanja iz Slavonije je propast OPG-ova jer ostaju bez zemlje. U toj regiji apsolutno treba podržati modele OPG-ova, LAG-ova kao nositelje razvoja i gospodarstva, no mi smo to zasad zbog političkih i inih razloga propustili. Koncept razvoja morao je biti sasvim drugačiji, gdje je demografski faktor ključni, gdje je ključni potencijal prostora i ljudski potencijal, navodi Šterc, čije su procjene da se od 2011. godine iz Hrvatske iselilo 300.000 stanovnika, od čega iz Slavonije čak trećina. – A tvrdili smo da je ona žitnica Europe, glorificirali taj prostor. No, kada se ne držite modela razvoja na osnovi potencijala vlastitoga prostora, a on uključuje i poljoprivredno zemljište, onda na tom prostoru stanovništvo ne možete zadržati. Dakle, zemlja je jedna od ključnih stvari za ostanak u ovoj regiji - kaže Šterc.

Izračuna ni za lijek

Brojke o tome koliko država po hektaru ubere od malih, a koliko od velikih poljoprivrednih subjekata među kontaktiranim službenim instancama nitko nam nije mogao ni potvrditi ni demantirati, svi se uglas pozivaju na to da jedinstvene “šprance” za izračun nema jer ni svako poljoprivredno zemljište u svakom dijelu Hrvatske nije jednako, pa ni cijene. Na tom je tragu i očitovanje Ministarstva poljoprivrede na naš upit koliko država zaradi, ubere prihoda na hektaru državne zemlje od velikih sustava, a koliko od OPG-ova te hoće li se novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu oni napokon izjednačiti u plaćanju zakupa. Na to je iz ministarstva odgovoreno da je zakupnina u razdoblju nakon stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu definirana Pravilnikom o početnoj zakupnini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za zakup i zakup za ribnjake te naknadi za vodu za ribnjake i ona u slučaju zakupa na 50 godina i privremenog korištenja može biti maksimalno dvostruka početna, izuzev u slučajevima javnog nadmetanja kada nema ograničenja. - Pravilnikom je i definirana jedinična zakupnina po kategorijama zemljišta – oranice, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, maslinici, potom livade, pa pašnjaci te trstici, močvare i neplodno. Zakupnina varira ovisno o dijelu RH, glasi odgovor ministarstva na naš upit.

738.125,52 ha

poljoprivrednog zemljišta posjeduje Republike Hrvatska

Blaženka Mičević

direktorica tvrtke Agrodet i bivša ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište

Neki plaćaju zakup samo 100 kn/ha

- Posljednjih 25 godina svjedoci smo loših zemljišnih politika kojima je svrha bila demagogija i politikanstvo, a ne razvoj poljoprivrednog sektora. Svjedoči tome loša situacija na terenu i nezadovoljstvo poljoprivrednika koji danas nisu u jednakopravnom položaju kada su u pitanju koncesije i zakupi državnog poljoprivrednog zemljišta. Na istom području jedni imaju ugovor o privremenom korištenju, drugi zakup na 50 godina, treći prioritetnu koncesiju, a četvrti zakup od Hrvatskih šuma. Cijene idu od 100 do nekoliko tisuća kuna po hektaru (od prio ritetnih koncesija, koncesija, zakupa, dugogodišnjih za kupa i privremenih korištenja), a država nikada nije donijela propis o revalorizaciji zakupnine te tako di rektno dovela u međusobno neravnopravan položaj poljoprivrednike i njihov položaj na tržištu, te možemo čak reći i neustavan. Pod koncesijama se nalazi otprilike 15 % državnog poljoprivrednog zemljišta kojim je ras polagano u razdoblju do 2011., a neki ugovori o prio ritetnim koncesijama na snazi su još i danas s vrlo niskom koncesijskom naknadom.Z.R

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike