Kultura
3. KREATIVNA RIZNICA: POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ NA EFOS-U

Statua Vodik najboljemu prošlogodišnjemu izlagaču
Objavljeno 5. travnja, 2017.

U pripremama je treća Kreativna riznica – popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije. Ove će se godine održavati od srijede, 26. travnja, do subote, 29. travnja, pod krovnom temom “Kemija kreativne industrije”.

Organizatori događaja i ovaj put su Institut Andizet i Ekonomski fakultet u Osijeku, a partneri, već tradicionalno, Odjel za kulturologiju, Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas” te od ove godine i Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Iz godine u godinu priznanje organizatorima odaje sve veći broj pokrovitelja. Ove im je godine povjerenje dala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov, Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

- Svi navedeni svojim nam pokroviteljstvima daju počasnu potporu, koja pokazuje kako je cilj Kreativne riznice vrijedan napora i pozornosti najšire javnosti. Financijska pokroviteljstva ostvarujemo prijavama na natječaje te nam navođenje počasnih pokrovitelja osigurava vjerodostojnost u tumačenju prijavljenih programa - ističe doc. dr. sc. Josipa Mijoč, profesorica na Ekonomskom fakultetu i predsjednica Andizeta.

Nacrt programa Kreativne riznice pokazuje kako ove godine ona ima i međunarodni karakter.

Volonterska nagrada

- Izuzetno kvalitetnu suradnju ostvarujemo s Konfucijevim institutom iz Zagreba pa ćemo ove godine otvoriti prostor njihovim izlagačima. Uz njih, ove je godine Sanda Katavić-Čaušić organizirala poetsku večer u kojoj sudjeluju studenti programa ERASMUS - objasnila je prof. dr. sc. Jasna Horvat, idejna začetnica KR.

U sve organizacijske aktivnosti uključen je velik broj volontera, za što su prošle godine primili Volontersku nagradu Centra za volontiranje.

- Svake godine KR ostvaruje rad više desetaka volontera – studenta EFOS-a i drugih sastavnica osječkoga sveučilišta. Volonteri uređuju prostor, fotografiraju uzvanike i izlagače, anketiraju i provode istraživanja kreativne radne snage, digitalno administriraju događaj, ali i sudjeluju u pisanju prijava na natječaje te tako uče o ostvarivanju financijskih sredstava na projektima - zadovoljna je prof. Horvat.

Predavanja, tribine, paneli, radionice, okrugli stolovi, multimedijske izložbe, izvedbene umjetnosti i dr. - sve su to sadržaji na koje su već naviknuli posjetitelje simpozija.

- Ove ćemo godine govoriti o dječjoj književnosti kao drugom pozivu (voditeljica programa Jasminka Mihaljević), predstaviti nekoliko nakladničkih proizvoda, primjerice, “Poetiku oblika” Andrijane Kos-Lajtman, Mirela Rončević opisat će “Croatia reads” – projekt zemlje laboratorija slobodnog i besplatnog čitanja, upoznat ćemo se s koracima u izgradnji računalnog, glagoljičkog znakovlja “Alkar”, kao i s “Glagopedijom”, virtualnom glagoljskom enciklopedijom - izdvaja doc. Mijoč.

Poezija i glagoljica

Večernji programi posebno su atraktivni i blisko povezani s pismenosti i kulturom čitanja.

Svečano otvorenje bit će na Ekonomskom fakultetu, uz pozdravne riječi dekana Vladimira Cinija, pokrovitelja, a slijedit će predstavljanje “Atanora”, novog romana Jasne Horvat. U četvrtak večernji program “Čitanje poezije“ vodi Sanda Katavić-Čaušić, a u petak će posjetitelji imati prigodu nazočiti Glagoljaškoj večeri, koju će za njih prirediti Milica Lukić i Vera Blažević Krezić.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine najavljuju dodjelu nagrade najboljemu izlagaču te svečanost zatvaranja.

- Procijenili smo kako naši posjetitelji žele doznati tko se posebno istaknuo protekle godine te smo s tom namjerom ustanovili nagradu najboljem izlagaču. Nagrađenik će primiti statuu “Vodik”, a dodjela će biti na svečanosti otvorenja, 26. travnja u 19 sati. Svečano zatvaranje organiziramo u subotu, u 11.30. Bit će to prilika da se izlagači i posjetitelji rastanu uz prigodan program, koji će voditi Jelena Dragić, iz osječke udruge Šokačka grana - napomenula je prof. Jasna Horvat, dodavši kako Dora Radl Ćućić organizira i koordinira sudjelovanje 12 srednjoškolskih ustanova s desetak programa i radionica.

Narcisa VEKIĆ

Okvir: O industriji projekata studenti volonteri uče ostvarivanjem Kreativne riznice – velikog projekta iz domene kulturnih i kreativnih industrija

Kulturna i kreativna industrija posebna je po svojoj projektnoj usmjerenosti. Naši volonteri ostvaruju praktična znanja o industriji projekata sudjelujući u organiziranju i ostvarivanju Kreativne riznice – projekta koji je i sam dijelom kulturne i kreativne industrije.

26. - 29. 4.

KROVNA TEMA: KEMIJA KREATIVNE INDUSTRIJE

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike